x

Arkitekturen fortæller

Nyhed 10. juli 2025

Arkitektur og bygningskultur er en guldgrube af viden om det samfund, der har formet Danmark i dag. Men hvad fortæller arkitekturen, og hvordan får man den til at sige noget? Realdania By & Byg Klubben åbner døren til dansk bygningskultur gennem 500 år. Gennem rundvisninger giver Realdania By & Byg Klubben stemme til arkitekturens mange beretninger. Døren er åben, hvis du vil med indenfor.

Arkitektur fortæller. Den ytrer sig ikke i ord, tal eller billeder. Arkitekturen fortæller gennem dørhåndtag og vasketøjsskakte, gennem rå betonvægge og malede overflader. Den fortæller om gamle dage, da Danmark var et helt andet samfund, om boligdrømme, der banede vejen for nutidens parcelhuse, og om dem, det samfund, som er i dag. Arkitekturen fortæller – hvis vi kan forstå dens sprog.

Arkitekt og arkitekturformidler Dorthe Bendtsen er en af dem, der er med til at oversætte arkitekturens sprog, når hun sammen med Realdania By & Byg Klubben åbner dørene til en del af dansk arkitektur, der normalt er lukket for offentligheden.

”På rundvisningerne med Realdania By & Byg Klubben taler jeg om husene, men husene taler jo også til os. Patinerede overflader og materialer fortæller om tidens gang, mens en bevaret emhætte fra 1950’erne fortæller om datidens tekniske landvindinger. Særlige detaljer sætter den besøgende i en særlig stemning – f.eks. følelsen af at være underdanig, hvis et dørgreb sidder meget højt og på den måde leger med skalaforholdene,” siger Dorthe Bendtsen.

Hvert år åbner Realdania By & Byg Klubben døren til Realdania By & Bygs samling af 70 historiske huse i hele Danmark. Det er huse, der står som vidner på historien og som eksempler på den arkitektur, der har givet form og husly til Danmarkshistorien.

Dørhåndtaget fortæller om moral og straf i datidens Danmark

Et af de huse, som Dorthe Bendtsen og Realdania By & Byg Klubben viser frem, er det tidligere Tinghus i Store Heddinge på Stevns fra 1838. Og i dette hus er der altid et spørgsmål, som går igen fra de besøgende: ”Hvorfor sidder dørhåndtaget så højt?”.

Det bemærkelsesværdigt højt placerede håndtag sidder på den lige så bemærkelsesværdigt høje dør, som fører ind til den gamle retssal på første sal i bygningen. Håndtaget er placeret ca. 170 cm over gulvhøjde, og det er der en særlig grund til. Alle, der trådte ind i dette rum, skulle føle sig underdanige. At række op for at åbne en dør som et lille barn skulle anspore den rette, ydmyge sindsstemning hos den, der trådte ind.

Håndtaget er måske nok en lille del af bygningen, men det er et glimrende eksempel på, hvad det er, bygningen i hele sit væsen ønsker at fortælle den besøgende. En fortælling, som kommer til udtryk i fugerne på facaden, i de bemalede pastelfarvede lofter og ved de høje trin i den smalle trappe til førstesalen.
For den besøgende i nutidens Danmark fortæller bygningen om datidens syn på moral, på straf, på mennesker – men også om en spirende tro på et systemskifte i det enevældige samfund og om en belæst arkitekt, som forsigtigt lod sig inspirere af tidens nye stil, historicismen.

Du skal være ydmyg!

Du skal være ydmyg!

Det højtsiddende dørhåndtag vidner om, at Tinghuset i Store Heddinge var en aktiv medspiller, når loven skulle udøves. Håndtaget, der sidder usædvanligt højt, skulle bringe den indtrædende i rette sindsstemning. 

Det handler om at forstå husets idé

Et andet af Realdania By & Bygs huse, som arkitekt Dorthe Bendtsen viser frem for Realdania By & Byg Klubbens medlemmer, er Århus-arkitekten Knud Friis’ eget hus i Brabrand. Efter at huset stod færdigt i 1958, blev det ofte besøgt af arkitekter fra hele verden, der ville studere og beundre det brutalistiske enfamiliehus.

Men arkitekterne var ikke de eneste, som besøgte huset. Også Knud Friis’ børn havde gæster, og deres venner havde lidt sværere ved at forstå idéerne bag de rå betonvægge og den nøgterne indretning. ”Familien måtte jo øjensynligt være fattig,” mente en af de besøgende skolekammerater om hjemmet uden mønstret tapet og kakkelborde.

I dag er Knud Friis’ eget hus fredet, fordi det repræsenterer en stilretning, og fordi der er et arkitektonisk udgangspunkt for en arkitekt, som har givet form til mange markante bygningsværker. Den brutalistiske arkitektur med sin tyngde og næsten anmassende tilstedeværelse kan være svær at forstå.

”På en rundvisning sagde én af deltagerne, at hun ikke syntes om huset. Da rundvisningen var slut, syntes hun stadig ikke om huset, men nu forstod hun arkitekternes tanker om huset og kunne godt se, hvad de ville opnå. Det er netop dén forståelse af husets historie, samtidsmæssige sammenhæng og arkitektoniske kvaliteter, jeg prøver at give deltagerne – om man så kan lide huset eller ej,” siger arkitekt Dorthe Bendtsen.

Arkitekturoplevelserne venter efter sommerferien

Har du lyst til at forstå, hvad arkitekturen fortæller? Tag med Realdania By & Byg Klubben indenfor. I selskab med arkitekter og arkitekturformidlere kan du komme lidt tættere på dansk arkitektur og bygningskultur – og på Realdania By & Bygs arbejde med at sikre fortiden gennem restaurering og fornyelse.

I august går vi helt tæt på dansk egnsbyggeskik og ser nærmere på fynsk sule-bindingsværk og på Læsøs tangtage. Vi besøger for første gang et fredet elværk fra skønvirketiden, og så skal vi indenfor hos de store danske arkitekter, som med deres eget hus skubbede grænserne for dansk arkitektur.