x

Nu bygges fremtidens etagebyggeri - BOLIG+

Pressemeddelelse 1. juli 2010

Nu bliver fremtidens boligbyggeri til virkelighed. Ejendomsselskabet Realea A/S og entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S er gået sammen om at realisere det ambitiøse projekt BOLIG+ langs havnefronten i Aalborg. BOLIG+ bliver Danmarks første aktivt energiproducerende, energineutrale etageboligbyggeri og har samtidig fokus på sunde boliger, perfekt indeklima og livskvalitet. Byggeriet vil bestå af både leje- og ejerboliger i høj arkitektonisk kvalitet, alle med udsigt over Limfjorden, og udføres indenfor en almindelig boligøkonomi. Målet er at tilvejebringe erfaringer, der kan komme hele byggesektoren til gode.

BOLIG+ som vision opstod i forbindelse med EnergyCamp05 i 2005, da en række repræsentanter fra byggesektoren fik 36 timer til at løse opgaven: "Hvordan kan vi udvikle energirigtige boliger til verdens voksende befolkning?". Siden blev det til et stærkt samarbejde i byggesektoren, et koncept, et dogme-sæt for fremtidens byggeri, et sekretariat og en projektkonkurrence. Nu bliver visionen til konkret, bygget virkelighed.

"Vi går ind i dette projekt, fordi BOLIG+ projektet er en betydningsfuld isbryder for udviklingen af aktivt energiproducerende og energineutralt byggeri. Vi glæder os til at vise og efterprøve, at man kan få energihensyn og livskvalitet til at gå op i en højere enhed med en helt almindelig boligøkonomi", siger administrerende direktør i Realea, Peter Cederfeld.

En ekstra gevinst for miljøet
Når BOLIG+ kaldes energineutralt, er det i mere end traditionel forstand. Bygningen skal ikke blot selv producere den energi, der skal anvendes til at varme boligerne op, den skal også producere al den elektricitet, som beboerne skal anvende til apparater, madlavning og belysning. BOLIG+ projektet vil således allerede nu mere end realisere EU kommissionens plan om, at alt nybyggeri skal være energineutralt i 2020.
"Danmark har i et stykke tid været langt fremme med energineutrale enfamiliehuse. Nu går vi kraftigt op i skala, og skal bygge det første aktivt energiproducerende og energineutrale etagehus, med mere end 70 lejligheder - endda indenfor en almindelig boligøkonomi. Det vil være en markant bedrift for os, og vil give et helt nyt perspektiv på sammenhængen mellem byggeri og miljøet fremover," siger Asger Enggaard fra A. Enggaard A/S.

Det nye etagebyggeri
Projektet, som nu opføres i Aalborg, er udviklet af TEAM+, der i oktober 2009 vandt BOLIG+ konkurrencen om Danmarks første energineutrale etageboligbyggeri. TEAM+ er et samarbejde mellem arkitektfirmaet Arkitema Architects, Esbensen Rådgivende Ingeniør A/S, ingeniørfirmaet Orbicon | Leif Hansen A/S, og komponentdesignfirmaet Faktor 3. Det opføres "Mellem Broerne" i Aalborg og bliver på 6 hhv. 10 etager. Det forventes klar til indflytning i slutningen af 2012.
Udviklingen af BOLIG+ projektet og afholdelse af BOLIG+ konkurrencen er gennemført med støtte fra Realdania, Elsparefonden, Energistyrelsen og BOLIG+ parterne.

"Det er både utroligt spændende, og også forløsende efter den lange proces, at BOLIG+ konceptet nu udmøntes i Aalborg," siger Kurt Emil Eriksen, formand for BOLIG+ samarbejdet. "Med Realea og A. Enggaard ligger projektet i hænderne på to kompetente bygherrer som forener ambition, vilje, erfaring og lokalkendskab på bedste vis, og vi ser meget frem til at følge processen fremover."

Læs mere om BOLIG+

For yderligere oplysninger kontakt:
Realea A/S, adm. direktør Peter Cederfeld, tlf: 70 11 06 06 / pc@re.dk 
Realea A/S, projektleder Jørgen Søndermark, tlf: 29 69 52 65, jso@re.dk 
A. Enggaard A/S, Direktør Asger Enggaard, tlf: 98 38 18 88, asger.e@enggaard.dk