x

Åbent hus i Arne Jacobsens eget sommerhus

Pressemeddelelse 14. juni 2013

For de fleste mennesker i dag er Arne Jacobsens navn synonymt med modernisme. Arkitektens eget sommerhus fra 1937 er et fornemt og tidligt eksempel på netop den nordiske variant af modernismen. Nu åbner Realdania Byg for første gang nogensinde sommerhuset for offentligheden for at markere afslutningen på restaureringen af det ikoniske hus. Det sker fredag d. 21. juni kl. 11-16.

Ved Sejrøbugten under Sjællands Odde ligger Arne Jacobsens sommerhus. På kanten af en fyrreskov rejser sig en lyngbevokset klit i tre meters højde og giver udsigt over strand og bugt. Her lagde Arne Jacobsen sit sommerhus. På plateauet ligger sommerhusets opholdsstue med vinduerne orienteret efter de kønneste udsigter.

"Arne Jacobsens eget sommerhus er fortroppen for den stilretning, som for alvor slår i gennem efter 2. Verdenskrig - et arkitektonisk og kulturhistorisk pejlemærke for en ny arkitektonisk skole, den nordiske modernisme, som kom til at præge det tyvende århundredes måde at bygge huse og boliger", udtaler administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.


• Åbent hus i Arne Jacobsens eget sommerhus
• Fredag den 21. juni klokken 11 til 16 - gratis adgang, alle er velkomne
• Gudmindrup Skovsti 15, Gudmindrup Lyng, 4573 HøjbyN.B. Det er ikke muligt at parkere ved huset. Vi henviser derfor til parkeringspladsen ved stranden, som ligger 600 meter fra huset.

Arkitekturen er nøje tilpasset områdets landskab og afspejler en række af de kendetegn den nordiske fortolkning af modernismen senere skulle blive kendt for - for eksempel, at indlevelse i og omhu for det liv, der leves i arkitekturen er lige så vigtige som eksempelvis funktionelle aspekter af et byggeri.  

Realdania Byg har gennem køb og restaurering af det enestående sommerhus tegnet af Arne Jacobsen ønsket at bevare, formidle og bringe dette vigtige bidrag til dansk kultur- og bygningsarv ind i en ny fremtid.

I løbet af de sidste to år er huset blevet grundigt restaureret således, at det nu igen efter mange års slid og brug står smukt, brugbart og indbydende. Afslutningen af arbejdet markeres med en dag, hvor offentligheden inviteres indenfor.


Arne Jacobsens eget sommerhus


Det særegent svungne sommerhus rummer funktionalismens hvide, kubiske træk, som man finder i Arne Jacobsens eget hus på Gotfred Rodes Vej 2 fra 1929, samtidigt med at sommerhuset peger fremad mod de nye tendenser i modernismen. I den dobbelthøje stue med den elegante trappe op til første salens åbne rum flyder funktionerne sammen - opholdsstue, spisestue og husets torv. Udformningen af rummet genanvender Jacobsen 16 år senere i sit eget hus på Strandvejen 413, der sammen med Søholm rækkehusene danner rammen om hans internationale gennembrud.

 

Restaureringen


Den oprindelige pastelblå farve i den dobbelthøje stue er genskabt, så farverne atter forstærker og forener oplevelsen af rummets krumme flader med kig til hav og himmel. Panoramavinduet i stuen er skiftet ud og ført tilbage til sit oprindelige udtryk. Husets facader er blevet renset og kalkede hvide igen. Det karakteristiske espalier på nord- og vestsiden er restaureret og genopsat. Sommerhusets eneste toilet var før i et lille rum i garagen og et interimistisk brusebad i kælderen. Nu er der opsat et nyt toilet og brus som supplement til toilettet i garagen. Køkkenet er opdateret, så det i højere grad tilgodeser husholdning i dag. Flaskegas og gasblus er udskiftet med keramisk kogeplade og fadeburet indrettet med hårde hvidevarer. Flest mulige originaldele er bevaret, og der er taget hensyn til husets oprindelige udtryk og dets høje æstetiske standard. I Arne Jacobsens tid var varmekilden et kulfyr, som senere blev udskiftet med oliefyr. Realdania Byg har af miljømæssige hensyn valgt at etablere jordvarme med individuel digital styring af alle radiatorer, ligesom huset er forberedt til IT. Husets beliggenhed med kig over lyngbevoksede klitter til hav og himmel er en væsentligt værdi, og udgåede og selvgroede vækster, som spærrede for udsigten, er derfor fjernet i behersket omfang.