x

Nyerhvervelse: Realdania Byg køber Arne Jacobsens eget sommerhus

Pressemeddelelse 7. juli 2011

Realdania By & Byg A/S køber arkitekt Arne Jacobsens eget sommerhus, Gudmindrup Skovsti 15 i Højby, der er opført i 1936 som fritidsbolig for Arne Jakobsen og hans familie. Købet sker for at sikre det ikoniske bygningsværk for eftertiden.

"Vi er meget glade for at kunne udvide vores samling af arkitekternes egne huse med tilføjelsen af dette værk. Man kan her se, som det ofte er tilfældet, at bygmestrens hus til sig selv er helt i tråd med arkitektens egne ideer. I dette værk har han skabt en helstøbt arkitektonisk form af international karat - et ikon, som samtidigt varsler om en gryende modernismes fremkomst i arkitekturen," siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Original og tusindkunstner


Arne Jacobsen er en ener og kendt verden over. Han markerede sig stærkt og personligt i dansk arkitektur og design i mere end et halvt århundrede gennem sine mange forskelligartede arbejder fra bygningsopgaver til møbler og brugskunst. Han favnede vidt, lige fra de funktionalistiske linjer i store byggerier til enkeltheden i hans berømte bestikserie. Det er karakteristisk for ham, at flere af hans bygninger ned til mindste detalje blev udstyret med inventar tegnet af ham selv. Hans eget sommerhus ikke mindst.

Det ikoniske sommerhus afspejler en ambitiøs Arne Jacobsen. Her er det især bygningens indretning med den dobbelthøje spisestue og den elegant førte trappe til 1. salens åbne rum, som vækker interesse og som så tydeligt er ført videre herfra med genanvendelse i hans eget hus på Strandvejen 413 i Klampenborg, uagtet dette er opført hele 16 år senere.

Bygningen rummer således på én og samme tid dele af funktionalismen formsprog samtidigt med at den peger visionært fremad mod de nye tendenser i modernismen. Derved får den på samme måde som Edward Heibergs egen villa i Virum fra 1924, der regnes som Nordens første funkisvilla, en kulturhistorisk betydning som ideologisk frontløber for en ny arkitektonisk retning, der mere end nogen anden kom til at præge det tyvende århundredes måde at bygge huse og bo på.

Autencitet og efterklang


Ejendommen fremstår i dag helt autentisk i sit udtryk, med den oprindelige plan, rumlige indretning og aptering. Det gælder både køkken, værelser og stuer samt alt nagelfast originalinventar som senge, borde og skabe. Desuden er alle materialer, overflader, detaljer og farveholdninger intakte og uændrede.

Sommerhuset skal nu gennemgå en nænsom restaurering og vil herefter blive lejet ud som privat bolig i tråd med husets tidligere anvendelse. Det er muligt at gå på opdagelse og læse mere om sommerhuset og restaureringen på Realdania Bygs hjemmeside, hvor også kommende muligheder for at se huset løbende offentliggøres.