Åbent hus i Bertel Udsens eget hus
Sammenhæng, åbenhed, stoflighed og rustikke materialer spillede en helt central rolle for den prisbelønnede danske arkitekt, Bertel Udsen. Oplev hans gennemarbejdede arkitektur, når Realdania Byg åbner dørene til et sjældent kig indenfor i hans eget hus, Bjælkevangen 15 i Kongens Lyngby.
Som arkitekt var Bertel Udsen med i dansk arkitekturs elite. Med sine tanker om åben plan, rummelighed, smidighed og oplevelsesrigdom var han med til at bane nye veje for parcelhuse i Danmark, og han skabte med sin arkitektur en ny form for kontakt mellem husenes beboere og mellem ude og inde.
Sammen med en lille kreds af danske arkitekter kom Bertel Udsen til at udgøre en stærk modvægt til den markedsudvikling, som i løbet af 60'ernes eksplosive boligbyggeri overvejende blev overtaget af den industrielt fremstillede bolig, typehuset. I årene efter krigen formåede han gennem en række velformede og velfungerende huse at vise værdien af sammenhængen mellem konstruktioner, materialer og udformning af rum.
Som en af landets mest produktive arkitekter opførte han i løbet af 30 år over 350 enfamiliehuse af samme kvalitet og karakter som sit eget på Bjælkevangen, der er opført i 1956. I 1962 udvidede han huset med en tegnestuefløj, hvorfra store dele af arkitektens øvrige produktion er skabt.
Organisk og åben arkitektur
I sit eget hus, der er kendetegnet ved en række gennemarbejdede planløsninger, giver Bertel Udsen nye bud på rumindretning i den danske bolig.Udsen var en mester i at få mange behov tilgodeset på minimal plads uden at udtrykket kom til at virke kompakt. Både i sit eget hus og i sin øvrige produktion skabte han luft og plads ved at lade det ene rum glide over i det næste og ved bevidst at lade overgange mellem ude og inde flyde sammen. På den måde formåede han at skabe en organisk, åben og fleksibel arkitektur med godt lysindfald og kontakt til naturen.
Som flere af tidens øvrige danske arkitekter var Bertel Udsen optaget af at skabe en arkitektur med stoflige og rustikke virkninger, og i sit eget hus anvendte han bl.a. materialer som synlige gule teglsten og træværk - både i mure, pejs og køkken og gennem husets disponering.
Med pejsen som det store centrale element er huset i princippet disponeret som ét stort åbent rum med rummelige og smidige opholds-, spise- og køkkenfunktioner. Gennem glaspartier, skydedøre og ubrudte vægforløb, der fortsætter udendørs, er der kontakt til og sammenhæng med terrasser og have. Åbningerne er artikulerede, så der falder indirekte eller direkte lys ind på husets overflader af mur- og træværk, kokostæpper og inventar, hvorved husets stoflighed virkningsfuldt sættes i spil.
Huset anvendes i dag i tråd med sit oprindelige formål til privat beboelse.