x

Nyerhvervelse: Villa af arkitekt Edvard Heiberg

Pressemeddelelse 28. oktober 2006

Realea har købt ejendommen I. H. Mundts Vej 16 i Virum - til overtagelse 1. april 2007

Ejendommen er opført i 1924 efter tegning af arkitekt Edvard Heiberg som privatbolig. Heibergs hus kan betragtes som den første funktionalistiske bygning i Danmark, selv om det også har klare klassicistiske træk.

Edvard Heiberg var i 20'erne og 30'erne blandt kulturkampens førende skikkelser. Han var stærk fortaler for funktionalis-men, som ville bryde med de gamle, mørnede stilarter. Den individualistiske og følelsesfulde arkitektur skulle erstattes af et objektivt funktionsbaseret byggeri med boliger til alle. Et stærkt socialt og politisk engagement kombineret med internationale kontakter gjorde Edvard Heiberg til en central skikkelse i dansk arkitektur og planlægning i første halvdel af det 20. århundrede.

I 1930 blev Edvard Heiberg lærer ved den tyske Bauhaus-skole i Dessau, men under 2. verdenskrig måtte han flygte til Sverige. Her kom han i Stockholm til at arbejde ved Svenska Riksbyggen under Uno Åhréns ledelse. De internationale kontakter fik afgørende betydning for hans virke. Han blev katalysator for en ny teori og praksis i dansk arkitektur og byplanlægning.