x

Nyt liv til Holmegaard Glasværk

Pressemeddelelse 24. november 2016

Med 35 mio. kr. fra Realdania kan planerne for Det Ny Holmegaard nu for alvor blive realiseret, så det gamle glasværk får liv igen.

Realdania har netop besluttet at gå ind i projektet Det Ny Holmegaard med 35 mio. kr. Pengene skal bruges til at renovere de unikke, historiske og bevaringsværdige bygninger, så de fremover kan huse de mange aktiviteter, der atter vil sætte det gamle glasværk på landkortet – både lokalt, nationalt og internationalt.

Borgmester Carsten Rasmussen er meget begejstret:
”Det bliver helt fantastisk at kunne give liv til glasværket igen. Det bliver et enestående kreativt og rekreativt område, der forener fortid, nutid og fremtid og skaber oplevelser og arbejdspladser i området.”

Det Ny Holmegaard tager udgangspunkt i det gamle Holmegaard Glasværk, som er Danmarks eneste bevarede glasværk med arkitektonisk og bevaringsværdig værdi. I det historiske miljø skal forskning, formidling, kunst og historie samarbejde med erhvervsliv og lokalsamfund. Det er et unikt og utraditionelt samarbejde mellem Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark, der har udviklet projektet.

”Det er en af de helt store hjørnesten i projektet, der nu kommer på plads. Med Realdanias donation er størstedelen af projektet nu en realitet, og derfor går vi nu for alvor ind i den afgørende fase med at søge yderligere fondsmidler til de mange udstillinger, som skal fylde bygningerne og bringe alle sanserne i spil,” siger Torben Nielsen, der er bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark.

Realdania arbejder over hele landet for at skabe positiv udvikling på baggrund af unikke lokale potentialer, f.eks. bygningsarven.

”Vi ser projektet som et banebrydende eksempel på, hvordan man på skuldrende af historien og en unik bygningsarv kan forny indhold og aktiviteter og genskabe et tidligere industriområde, så det peger mod fremtiden og en positiv udvikling for lokalområdet og regionen,” siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Holmegaard Glasværk har haft en stor betydning gennem tiden. Både for lokalområdet, for hele Danmark og ude i den store verden. Det har derfor længe været et ønske at genoplive og videreføre dette enestående kulturhistoriske område i en moderne udgave, som igen kan markere sig nationalt og internationalt og blive til glæde og gavn for besøgende, studerende, glasmagere, kunsthåndværkere og det lokale erhvervsliv.

Nogle af hovedattraktionerne i Det Ny Holmegaard bliver nordens største glassamling, som bl.a. omfatter værdifulde og internationalt anerkendte samlinger af Holmegaards glas samt tilsvarende samlinger af Kählers keramik, som får en central placering og betydning.
I arbejdet med projektet er der styret målrettet efter visionen om at genindføre kunsthåndværkets viden, æstetik og kvalitet i den danske kultur. 

Derfor skal den gamle fabrik med de tilhørende bygninger bl.a. rumme:

  • En udstilling om Danmarks første og sidste glasværk
  • Et kunsteksperimentarium for alle sanser
  • Den største og mest betydende glassamling i Norden med 35.000 glas
  • Verdens største samling af Kählerkeramik
  • Særudstillinger med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk
  • Skiftende udstillinger fra Museum Sydøstdanmarks samlinger
  • Specialudstilling med 10.000 års kunsthåndværk
  • Mulighed for at afholde events, koncerter, konferencer og tilbud om undervisning
  • Levende værksteder, hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder
  • Et kultur- og kunsthistorisk bibliotek
  • Spisesteder, museumsbutik og designsalg
  • Kunstner og studieboliger
  • Udlejning af lokaler til lokale kunstnere og håndværkere
 

De fysiske rammer for Det Ny Holmegaard:
15.000 kvadratmeter under tag, et 24.000 kvadratmeter stort udendørsareal mod mosen og  600 hektar Holmegaard Mose.

Projektets økonomi:
Finansieringen af projektet er delt op i tre faser. Økonomien udgør 103 mio. kr. for fase 1 og den samlede økonomi for hele projektet (fase 1-3) udgør 125 mio. kr. Med Realdanias støtte er der finansieret 70 mio. kr. til fase 1.