x

Pressemeddelelse: Åbent hus i Exners eget hus i Skodsborg

Pressemeddelelse 29. april 2014

Fredag den 9. maj kl. 13.00-16.30 åbnes dørene til en lille perle i dansk arkitekturhistorie: Arkitektparret Inger og Johannes Exners eget hus på Højagervej i Skodsborg, som blev opført i 1961 og dengang blev betragtet som et banebrydende enfamiliehus. "En klar reaktion mod modernisme og den herskende stil", siger parret selv om huset, som efter Realdania Bygs overtagelse nu kortvarigt åbnes for offentligheden.

Huset på Højagervej i Skodsborg var Inger og Johannes Exners første fælles projekt og samtidig et projekt, som på mange måder blev definerende for resten af deres virke og faglige parløb. Parret boede kun i huset i fem år, men den efterfølgende ejer har værnet om huset, så der var kun behov for få genopretningsarbejder, da Realdania Byg overtog det i 2013.

Tradition og fornyelse. Exners hus repræsenterede begge dele i 1961. Bygget med traditionelle danske materialer som tegl, natursten og træ, men med enkeltheden og den konsekvente brug af de få udvalgte materialer gjorde Inger og Johannes Exner op med den måde, hvor enfamiliehuse i 1950'erne og 1960'erne ofte imiterede velhavervillaerne fra starten af århundredet med sirlige indfatninger omkring døre og vinduer, malede paneler langs gulvene og med opholdsstuer, som var mere fint udstyret end soveværelserne.

"Der findes få huse i landet, som man kan pege på og sige: Her begynder et nyt kapitel i dansk arkitekturhistorie. Exners hus er et af dem. Deres hus kom til at danne skole for en type af parcelhuse, der dukkede op i 1970'erne. Huse, der dyrkede den samme konsekvente enkelthed. Derfor er vi glade for at have fået mulighed for at sikre dette hus for eftertiden og for, at vi nu kan byde interesserede indenfor for at opleve det selv," siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Det historiske og det moderne
Huset i Skodsborg markerer begyndelsen på Exner-parrets særlige tilgang til arkitektfaget og udgør et skoleeksempel på den frugtbare sammenhæng mellem det historiske og det moderne, som de gennem hele deres karriere har evnet at skabe. Husets murværk, træværk, taghældning og planløsning er et enestående eksempel på, at dyb bygningskulturel indsigt kan omsættes til moderne klassikere. Klassikere, der måske ikke ved første øjekast påkalder sig opmærksomhed, men som med tiden sætter sig fast som en betydningsfuld del af bygningskulturen.

Yderligere oplysninger
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg: 7011 0606 / pc@rdbyg.dk
Projektleder Per Troelsen, Realdania Byg: 3288 5277 / pt@rdbyg.dk

FAKTA

Om åbent hus
• Tid: Fredag den 9. maj kl. 13.00-16.30
• Sted: Højagervej 11, 2942 Skodsborg
Alle er velkomne, og arrangementet er gratis.

Der er begrænset mulighed for parkering
Derfor beder vi alle om at udvise hensyn, eller benytte offentlig transport ved besøget. Benyt bus 193 fra Vedbæk Station eller bus 195 fra Holte Station. Begge ruter kører hver 20. minut og stopper ved stoppestedet "Kettebakken", som er ca. 350 meter fra huset.
Planlæg rejsen med rejseplanen

Om Exners eget hus
Realdania Byg købte huset i efteråret 2013, og efter få genopretningsarbejder, bl.a. istandsættelse af overflader, etablering af dræn og fugtsikring af kældervægge samt etablering af nyt hegn og beplantning mod vejen, åbnes huset nu kortvarigt for alle interesserede. Huset er lejet ud til privat beboelse.

Huset er 159 kvadratmeter og opført i tre plan, og huset følger smukt terrænet på den 1.753 kvadratmeter store grund med en fredet bronzealderhøj i baghaven. Huset er bygget op omkring to krydsende akser - én på langs af huset gennem det centrale opholdsrum og værelsesfløjen og én på tværs, der forbinder det centrale rum med køkken og bryggers. Akserne ender i vinduer eller glasdøre.

I husets høje ende ud mod vejen er der bygget to etager, så der i sin tid blev plads til en lille tegnestue i stueplan, og terrænfaldet er udnyttet til at skabe en højloftet og lys spisestue, som er i åben forbindelse med en hævet opholdstue.

Husets materialer udgøres af tegl, natursten og træ. Der er brugt samme type tegl i huset, carporten og til terrassebelægningerne, og murværket er kendetegnet ved brede, ujævne furer, der giver muren et særligt levende præg. Det trykimprægnerede, ubehandlede fyrretræ, som beklæder husets gavle, spiller perfekt sammen med den gulgrønne tegl og den omgivende natur.