x

Oplev Kalø fra nye højder

Pressemeddelelse 7. januar 2016

Nu bliver det muligt at opleve det spektakulære landskab ved Kalø Vig fra nye højder. Den 13. januar indvies projektet i Kalø Slotsruin, der er blevet til som en del af initiativet Steder i landska-bet, der gennemføres i et partnerskab mellem Realdania og Naturstyrelsen.

Historiens vingesus
Kalø Slotsruin er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge, og blev grundlagt af kong Erik Menved i starten af 1300-tallet. I dag er ruinen et yndet udflugtsmål, og nu tilføres en ny dimension til oplevelsen af områdets spektakulære landskab og ruinens 700 årige historie.

Med en nænsomt placeret trappe op gennem slotstårnet bliver det nu muligt at komme op i højden, og fra tårnets åbninger kan man nyde udsigten til tre karakteristiske danske landskabstyper – havet, stranden og strandengen. Desuden er hele ankomsten til området blevet løftet, så oplevelsen kan stå mål med Kalø Slotsruins store kulturhistoriske kvaliteter.

Projektet er ét blandt i alt 10, som gennemføres på udvalgte steder i den danske natur som en del af initiativet Steder i landskabet i et partnerskab mellem Realdania og Naturstyrelsen.

”Området omkring Kalø Slotsruin er et helt særligt sted i Danmark. Den ny trappe, som nu er kommet til, iscenesætter det eksisterende kulturhistoriske miljø og landskab og leder de besøgende omkring på en måde, som bringer dem tættere på ruinen og naturen, men samtidig lader begge dele tale for sig selv. Vi håber, at alle - lokale som turister - vil tage det nye tiltag til sig,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania. 

Lavmælt besøgssted højner oplevelsen
Målet er at skærpe oplevelsen af hvert sted gennem små, enkle arkitektoniske greb af høj kvalitet.

”Kalø Slotsruin har en helt særlig plads i hjertet på mange både i Syddjurs Kommune og i hele Østjylland. Derfor glæder det mig når man nænsomt kan tilføje en ny dimension til oplevelsen af vores slotsruin. Jeg håber, at mange ligesom mig vil tage turen ud og opleve det smukke kig fra tårnet mod nationalparken og resten af vores smukke kommune” udtaler Borgmester Claus Wistoft.

MAP Architects, MAST, Marco Mercuri og Vision+ Rådgivende Ingeniører står bag arkitekturen, og trappen er udført, så den kan tages ned igen, uden at der efterlades varige spor i slotstårnet. 

Alle er velkomne til indvielsen, der finder sted den 13. januar kl. 13-15 ved Kalø Slotsruin. Udover den officielle snorreklipning vil der fælles vandring ud til og fortællinger om ruinen samt oplæg om projektets idéer.

Fakta om projektet på Kalø Slotsruin

Indvielse af Kalø Slotsruin, den 13. januar 2016 kl. 13-15, Molsvej 31, 8410 Rønde

Om projektet
Projektet på Kalø er udviklet af en rådgivergruppe ledet af MAP Architects sammen med MAST, MAA Marco Mercuri og Vision+ Rådgivende Ingeniører. 

Projektet er gennemført i et partnerskab mellem Realdania og Naturstyrelsen. 

Sammen med ni andre særlige steder i det danske landskab blev Kalø Slotsruin udvalgt i 2012 gennem Realdanias kampagne Stedet Tæller. Alle 10 projekter gennemføres som en del af

Realdanias kampagne for yderområderne, Stedet Tæller, under fokusområdet Steder i landskabet. 

På hvert af de 10 steder udvikles enkle, arkitektoniske greb, som skal højne og skærpe oplevelsen af naturen. 

De øvrige 9 Steder i landskabet:

  1. Råbjerg Mose
  2. Rubjerg Knude
  3. Isbjerget i Hanstedreservatet
  4. Stevns Klint
  5. Vadehavet
  6. Filsø
  7. Tipperne Fuglereservat
  8. Knudeklinten på Fur
  9. Hammersholm Helleristningsfelt

Om kampagnen Stedet Tæller og fokusområdet Steder i landskabet
Projektet er gennemført som en del af Stedet Tæller, en Realdania-kampagne, der frem til udgangen af 2016 støtter konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder. Formålet er, at kampagnens projekter skal være med til at udvikle og udnytte de særlige potentialer, som knytter sig til det enkelte sted.

Kampagnens fokusområde, Steder i landskabet, gennemføres i samarbejde med Naturstyrelsen og har til formål at vise, hvordan man med et minimum af indgreb kan formidle natur gennem besøgssteder af høj arkitektonisk kvalitet. Gennem en ekspertdrevet proces er udvalgt 10 helt særlige steder i den danske natur, heriblandt Kalø Slotsruin, hvor fysiske indgreb skal skabe kontakt mellem menneske og natur.

Realdania har afsat 33 mio. kr. til realisering af ankomst- og formidlingsfaciliteter, forstået som små, præcise arkitektoniske greb, der skal forbedre oplevelsen af naturen.

Stedet Tællers to øvrige fokusområder Mulighedernes Danmark og Kvalitet i kysternes turistbyer støtter derudover konkrete, fysiske projekter i yderområderne.