x

PH: ”Gentoftes grimmeste hus”

Pressemeddelelse 5. april 2016

”Gentoftes grimmeste hus”. Sådan sagde danskernes yndlings-provokatør, arkitekt og lysmager Poul Henningsen om det hus, han i 1937 tegnede til sig selv og familien. Lige nu gennemfører Realdania By & Byg en gennemgribende restaurering, der skal sikre husets arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

Skurvogne, byggematerialer og håndværkere på vej ind og ud. Det er scenariet lige nu på Brogårdsvej 72 i Gentofte, hvor et ganske særligt hus er under forvandling.

Huset er opført af Poul Henningsen, bedre kendt som PH og som arkitekt, lysmager og danskernes yndlingsprovokatør. Selv beskrev han huset som ”Gentoftes grimmeste hus”, da han og familien i 1937 flyttede ind.

Husets særlige arkitektur bevares

For halvandet år siden købte Realdania By & Byg det særegne hus og tog i efteråret fat på en omfattende restaurering, der skal bevare og sikre husets særlige arkitektur. I de første måneder har restaureringen mest handlet om nedrivning og bortkørsel af gammelt byggemateriale, men siden årsskiftet har arbejdet været koncentreret om genopbygning af vægge, gulve, lofter, ydermure osv. 

Lige nu står huset ganske nøgent, og inden den egentlige genopbygning går i gang, inviterer Realdania By & Byg Klubben indenfor til et sjældent indblik i arbejdet med at bevare et stykke dansk kulturarv.

Særlig isolering og originale tapeter

Håndværkerne er lige nu i gang med at pudse vægge og lofter og har også taget fat på isoleringen, der både sker ved hjælp af en særlig aerogel og almindelig mineraluld. Husets originale tapeter er afhentet af konservatorer, så de kan istandsættes, inden de senere sættes op igen.

Torsdag den 7. april åbner Realdania By & Byg Klubben dørene til arkitektens hjem, til en rundvisning og fortælling. Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Per Troelsen viser rundt og fortæller blandt andet om, hvorfor en særlig aerogel - kendt fra rumteknologi og bjergbestigning - bliver brugt i restaureringen.

Denne dag er sidste chance for at få indblik i restaureringen, mens arbejdet endnu er i gang, men når huset står færdigrestaureret i sensommeren, åbner Realdania By & Byg igen dørene, så alle interesserede kan komme ind og opleve de særlige PH-værdier. Herefter udlejes huset til privat beboelse.