x

PH’s eget hus: Restaurering med brug af rumteknologi

Pressemeddelelse 7. oktober 2015

Hjælpen kommer fra det ydre rum, når restaureringen af PH's eget hus om kort tid skydes i gang. Med en særligt isolerende aerogel, opfundet til rumfartsudstyr, bliver huset godt rustet til fremtiden.

Restaureringsplanen er på plads, løsningerne er udtænkt og håndværkerne er fundet. Om kort tid går restaureringen af PH's eget hus på Brogårdsvej i Gentofte for alvor i gang. Og opgaven er i høj grad dobbelt.

På den ene side skal husets mange unikke løsninger og materialer naturligvis bevares; på den anden side er selvsamme materialer årsag til, at huset er i stærkt forfald.

- Huset er opført i betonsten og jernvinduer med et lag glas - materialer, som dengang var meget moderne og modige, men ikke gjorde noget godt for husets evne til at holde på varmen. Det er derfor afgørende for husets fremtid, at vi finder en holdbar og bæredygtig løsning på den meget mangelfulde isolering, der giver et ekstremt varmetab, som på sigt vil påføre huset store skader og i øvrigt koster mere end tre gange end almindelig varmeregning, siger Realdania Bygs arkitekt og projektleder Per Troelsen, som står i spidsen for restaureringen.

Aerogel

Arkitekterne skal derfor på den ene side sikre, at huset og dets kulturhistoriske værdier bevares, og på den anden side udtænke løsninger på, hvordan energiregnskabet for huse fra denne periode kan forbedres - uden at gøre skade på deres arkitektoniske værdier.

Det betyder bl.a., at der på ydervæggene i stedet for traditionel isolering anvendes en såkaldt aerogel, som ifølge Per Troelsen med lidt god vilje minder lidt om den slags pladevat, man bruger til nisselandskaber, og som samtidig har verdens laveste massefylde.

- Materialet er kendt fra rumteknologien og benyttes også til bjergbestigningsudstyr, og det udmærker sig ved en ekstremt høj isoleringsevne og lav vægt. De særlige aerogel isoleringsmåtter, der indeholder hele 97 procent luft, er kun 20 mm tykke, dvs. samme tykkelse som de korkplader, der i dag isolerer ydervæggene på den indvendige side. Aerogelen skal erstatte korkpladerne, og fordi de har samme tykkelse, kan man højne husets komfort uden at forandre de fine detaljer som for eksempel fodpanelerne og vinduesindfatningerne. På den måde bevares husets unikke fredningsværdier, siger Per Troelsen.