x

Åbent hus i et af Jørn Utzons Romerhuse i Helsingør

Pressemeddelelse 11. april 2013

Kom indenfor i et af den verdensberømte arkitekt Jørn Utzons hovedværker: Romerhusene, opført i Helsingør i 1957-60. Realdania Byg har netop restaureret et af Romerhusene og inviterer derfor alle interesserede til åbent hus på Baggesensvej 3 fredag og lørdag den 19.- og 20. april, begge dage kl. 11 til 16.

Mange kender Utzon for Operahuset i Sydney, men man skal faktisk bare tage til Helsingør for at se det vigtigste aftryk, Jørn Utzon sætter i dansk arkitekturhistorie. Her er Utzon med Romerhusene med til at skabe og definere en helt ny boform i Danmark: Tæt-lav byggeriet, som efterfølgende vinder en enorm udbredelse i Danmark, ikke bare i 60erne og 70erne, men helt op til i dag.

"Romerhusene som helhed er et væsentligt bidrag til fortællingen om danskernes forhold til hjemmet og udviklingen af enfamiliehuset, og arkitekten bag, Jørn Utzon, er blandt de vigtigste danske arkitekter i det 20. århundrede. Med restaureringen af Baggesensvej 3 har vi ønsket at fremtidssikre et eksempel på de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, som den samlede bebyggelse Romerhusene repræsenterer", udtaler Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania Byg.

• Åbent hus i Romerhuset, Baggesensvej 3, 3000 Helsingør
• Fredag og lørdag den 19.-20. april klokken 11 til 16
• Gratis adgang - alle interesserede er velkomne


N.B. Det er ikke muligt at parkere på området. Vi henviser derfor til parkeringspladsen ved Montebello på Gurrevej 90, som ligger 700 meter fra Baggesensvej 3.

Romerhusene

Bebyggelsen Romerhusene består af 60 huse, der alle har små lukkede gårdhaver, og hedder egentligt Kingohusene efter Boligselskabet Kingo, som var bygherre. I folkemunde blev bebyggelsen dog hurtigt døbt Romerhusene på grund af den stilmæssige inspiration fra gammel romersk byggeskik.

Udformningen af Romerhusene var en kritisk kommentar til den fasttømrede forestilling om familieboligen som et fritliggende hus på egen grund. Det centrale nye element var de tætliggende boliger i klynger, der alle havde en privat gårdhave som en integreret del af boligen. Nu kan alle interesserede i to dage selv opleve Jørn Utzons banebrydende byggeri. Efter åbent hus arrangementet skal huset lejes ud som bolig.

Yderligere oplysninger
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg: 7011 0606 / pc@rdbyg.dk
Projektleder Per Troelsen, Realdania Byg: 3388 5277 / pt@rdbyg.dk


Fakta

Arkitekten Jørn Utzon (1918-2008)
Utzon har fået opført mange vigtige værker verden over med operaen i Sydney som det mest berømte. I Danmark er Utzon bl.a. kendt for Romerhusene i Helsingør, Bagsværd Kirke, flere villaer og i samarbejde med sønnen Kim Utzon Paustians Møbelhus på havnen i København. De senere år af sit liv tilbragte Utzon på Mallorca, hvor han opførte den nu verdenskendte villa "Can Lis" opkaldt efter hustruen Lis Utzon. Utzon var den første danske arkitekt, som modtog Pritzkerprisen - arkitekturens Nobelpris - og har derudover modtaget Sonningprisen samt adskillige andre hædersbevisninger gennem årene.

Romerhusene opført 1957-60
Romerhusenes udformning havde inspiration fra hele verden, men også i den arketypiske, danske bondegård. De er opført som grundmurerede huse. Murværk var i 1950'erne udtryk for det bedste i dansk byggeskik. Til Romerhusenes karakteristiske murværk er anvendt gulflammede maskinsten i et specielt "Gotisk" løber-kop forbandt, som giver det ensartede og meget konsekvent gennemførte facadeudtryk. De 60 Romerhuse blev oprindeligt opført som ejerboliger, og målgruppen var blandt andre ansatte ved skibsværftet i Helsingør. Romerhusene og de omkringliggende arealer blev fredet i 1987.

Restaurering af Baggesensvej 3
Realdania Byg købte i 2010 et af Romerhusene beliggende på Baggesensvej 3. Mod adgangsvejen er boligen skærmet af en mur. Indgangsdøren er smal, og de få vinduer er gemt bag tremmer. Indadtil åbner huset sig mod den private gårdhave. Boligen er i sin oprindelige udformning 100 kvadratmeter. Opholdsstuen er på cirka 25 kvadratmeter. Her er der mod gårdhaven en glasvæg fra gulv til loft og stor loftshøjde, som forstærker virkningen af det forholdsvis beskedne rum.
Målet med restaureringen har været at bringe husets oprindelige kvaliteter frem igen og udbedre diverse bygningsskader indenfor og udendørs. Indenfor er de oprindelige rumforløb blevet genskabt. Husets garage er også genskabt. Det originale køkkenet er restaureret og badeværelse er moderniseret og nyindrettet, begge med respekt for husets arkitektoniske og fredningsmæssige værdier.