x

International arkitektkonkurrence om Spinderihallerne i Vejle skydes i gang

Pressemeddelelse 15. marts 2006

Følgende pressemeddelelse er udsendt af Vejle Kommune i samarbejde med Realdania Der er nu udpeget i alt otte arkitektfirmaer, der skal komme med et bud på, hvordan det historiske industrikompleks i Vejles Vestby kan omdannes til en kulturdynamo med kreative iværksættere, kunstnere, uddannelser og meget mere. Det spændende projekt gennemføres i partnerskab med Realdania, der har bidraget med 36 millioner kroner.

- Frem for alt må området ikke blive for pænt. Det skal emme af rå industriel kraft, siger Vejle Kommunes kommunaldirektør Niels Ågesen, der er en af hovedkræfterne bag projektet.

- Konkurrencen skal give nye bud på, hvordan man bevarer industrikompleksets oprindelige identitet og samtidig giver nyt liv til Spinderihallerne. Det skal være et demonstrationsprojekt for, hvordan et mere end 100-årigt industrikompleks kan spille sammen med en bys udvikling.

- Visionen er, at Spinderihallerne - med deres historie og særlige bygningsmæssige værdier kombineret med et nyt indhold - igen skal summe af liv og fungere som bindeled mellem byens historie, nutiden og fremtiden. Spinderihallerne skal fungerer som drivkraft i Vejles "grønne kulturstrøg" med et mix af kreative erhverv, kunst og kultur, siger Niels Ågesen.

Fire udenlandske firmaer

Tre er de valgte firmaer er forhåndsinviteret, mens de øvrige er valgt på baggrund af prækvalifikation.

Arkitektfirmaerne er:

  • Brückner & Brückner, Tyskland (inviteret)
  • Richard Murphy Architects, Skotland (inviteret)
  • Ortner & Ortner, Østrig (inviteret)
  • BBP Arkitekter, Danmark/Tony Fretton Architects, England
  • 3XNielsen, Århus
  • Dorte Mandrup Arkitekter, København
  • Julien de Smedts, København
  • Schmidt, Hammer og Lassen, Århus

Flere af arkitektfirmaerne har tidligere gennemført projekter i Vejle. Det gælder 3XNielsen og Schmidt, Hammer og Lassen. Julien de Smets var medstifter af arkitektfirmaet PLOT, der udarbejdede byplanen for Vejle og blev kendt for idéen om at opføre VEJLE-husene på Svineryggen, der ligger i bunden af Vejle Fjord.

Derimod er det første gang, Dorte Mandrup skal tegne i Vejle. Hun er især kendt for ombygningen af flådens gamle vandflyverhangar på Holmen og beboerhuset i Holmbladsgade i København.

De fire udenlandske arkitektfirmaer har heller ikke arbejdet i Vejle før. Brückner & Brückner er bl.a. kendt for deres ”Kulturspeicher” i Würzburg. Et gammelt pakhus, der er omdannet til kulturhus. Richard Murphy har senest tegnet et nyt kunstmuseum i Dundee i Skotland, der genbruger gamle bilværksteder.

Ortner & Ortner er i øjeblikket i gang med et projekt for omdannelsen af de kejserlige ridestalde i Wien til et museumskompleks. Tony Fretton har i samarbejde med BBP Arkitekter tegnet og projekteret det nye Storstrøms Museum, der skal være en del af Kulturcenter Fuglsang på Lolland.

Arkitektfirmaerne har nu frem til den 28. juli til at give deres bud på et projekt ud fra de betingelser, som konkurrenceprogrammet stiller.

Håber på den uventede og vilde løsning
Teknisk Direktør i Vejle Kommune, Erik Dahl-Rasmussen siger, at han håber, der blandt forslagene vil være ét, som kommer med en helt uventet og ”vild” løsning. Og det skulle der være gode chancer for, når man ser, hvordan deltagerne i konkurrencen har løst lignende opgaver andre steder.

Hans Peter Svendler, direktør i Realdania, siger:
- Spinderihallerne var engang dynamo for Vejles udvikling. Nu er det op til de otte udvalgte firmaer at komme med arkitektoniske bud på, hvordan det gamle industrikompleks igen kommer til at spille en afgørende rolle i byens fremtidige udvikling.

Dommerkomité på ni
Konkurrenceforslagene bliver bedømt af en dommerkomité bestående af fire dommere udpeget af Vejle Kommune, to fra Fonden Realdania, to fagdommere udpeget i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og én fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Når dommerkomitéen har valgt det vindende projekt (primo oktober 2006), vil forslagene blive offentliggjort og udstillet i Spinderihallerne.

Yderligere oplysninger
Kommunaldirektør Niels Ågesen, Vejle Kommune, tlf. 76 44 44 01
Direktør Hans Peter Svendler, Fonden Realdania, tlf. 70 11 66 66