Nyt fyrtårn for teknologi og design i Vejle
I dag åbner Danmarks nye Laboratorium for teknologi, design, leg og læring i Kedelbygningen i Vejle. Den markante industribygning, der er opført i 1940, er med støtte fra blandt andre Realdania, blevet revitaliseret og indrettet til nye formål.
Efter mange år på vågeblus koger det atter i den gamle kedelcentral ved Spinderihallerne i Vejle.
Udover at fremstå som en iøjnefaldende arkitektonisk markør har den gamle industribygning fået en særlig rolle som nyt Laboratorium for Teknologi, Design, Leg og Læring med særligt fokus på børn. Og de første virksomheder med kompetencer i feltet er allerede flyttet ind.
”Det er et fantastisk hus, vi har fået med renoveringen af Kedelbygningen, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard. Vores ambition er, at Kedelbygningen skal være et dansk fyrtårn, når det gælder nye måder at inddrage børn i udvikling af design. Vi har i forvejen en førende position på området takket være en række store udviklingsprojekter, der har været forankret i Spinderihallerne. Men vi kan blive endnu dygtigere, fx til at bruge og udfordre de nye teknologier”, understreger Arne Sigtenbjerggaard.
Hele stueetagen i Kedelbygningen er indrettet som et såkaldt FabLab (Fabrication Laboratory), hvor virksomheder, skoler, designere og forskere efter amerikansk inspiration kan udforske, lege og skabe med nye teknologier som 3D printere, laser-skærere, CNC-fræsere m.m. – men i en skandinavisk og dansk lærings- og dannelseskontekst.
Respektfuld renovering
Renoveringen af industribygningen sker i et samarbejde mellem Realdania og Vejle Kommune, og overgangen fra kul til kreativitet er smukt iscenesat ved en respektfuld renovering af schmidt hammer lassen architects.
Programchef i Realdania, Christian Andersen siger: ”Den nye anvendelse af Kedelbygningen er et godt eksempel på, hvordan man kan sikre bevaring af et stykke industrikultur med særlig identitet og betydning. Den nye anvendelse af Kedelcentralen med en mangfoldighed af kreative fag matcher perfekt den rå industribygning og bygger videre på den positive udvikling, som genanvendelsen af Spinderihallerne har sat i gang i Vejle.”
Kedelbygningen, der i Spinderihallernes storhedstid stod som en dampende kraft- og forsyningscentral midt på grunden, bevarer sit oprindelige rå udtryk og sporene fra årtiers industriel brug. Ja, selv graffitien fra en knap så fjern fortid har fået lov at stå! I kontrast til de historiske spor står en række små udvendige tilføjelser i et moderne formsprog samt et helt nyt og gennemgående indvendigt trappeforløb, der tillader beboere og besøgende et næsten svimlende udsyn over kedelrummets dramatiske indre.
Pressemeddelelsen er udsendt af Vejle Kommune.
I 2010 åbnede Spinderihallerne, der i dag huser knap 60 mikrovirksomheder inden for kreativitet og forretningsudvikling, samt en række kulturinstitutioner og Vejle Kommunes innovationsenhed.
Nu kan Vejle føje endnu 4000 m2 og ca. 15 nye virksomheder til sit eksisterende innovationsmiljø. Foruden virksomhederne bliver Kedelbygningen også hjemsted for Resilient City, Nationalt center for undervisning i Natur, Teknik og Sundhed (NTS-Center) , FabLab værksted og det nationale forskningsprojekt FabLab@SCHOOLdk.
Spinderihallerne er et af Danmarks største udviklings- og innovationsmiljøer. Revitaliseringen af Kedelcentralen er støttet af Realdania med 28,7 mio. kr.