x

Et kæmpe levende tæppe til Spinderihallerne i Vejle

Pressemeddelelse 24. november 2006

Følgende pressemeddelelse er udsendt i samarbejde med Vejle Kommune: Hvordan skaber man nyt liv, dynamik og synergi i et historisk industrianlæg i Vejles bymidte? For at få svar på det spørgsmål udskrev parterne bag revitaliseringen af Spinderihallerne i Vejle en arkitektkonkurrence. Nu kåres vinderen: Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen i samarbejde med NIRAS og landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen.

Vejle Kommune og Realdania har indgået en partnerskabsaftale om at skabe et levende kulturmiljø i Vejles tidligere arbejderbydel. Spinderihallerne vil komme til at rumme BIZ-arT, der er et miks af små og mellemstore iværksættervirksomheder, kunstindustriaktiviteter, et teatermiljø, sportsfaciliteter (en bokseklub) og Vejle byhistoriske Museum. Målet er, at hele komplekset skal virke som en generator for liv og aktiviteter ikke blot i lokalområdet, men i hele byen. 

I forsommeren blev arkitektkonkurrencen om projektet udskrevet, og hen over sommeren har en dommerkomité bestående af repræsentanter fra Vejle Kommune, Realdania og arkitekt- og ingeniør-fagdommere gennemdrøftet alle forslagene sammen med brugerne af Spinderihallerne. Resultatet blev i første omgang, at der blev udpeget to vindere af konkurrencen. Formålet med at udpege to vindere var - ved hjælp af forhandling med begge parter - at få uddybet de iøjnefaldende kvaliteter i begge forslag, før beslutningen om at udpege den endelige vinder blev truffet.

Resultatet af forhandlingerne blev, at forslaget udarbejdet af schmidt hammer lassen, shl, i samarbejde med NIRAS og landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen nu udpeges som endelig vinder af konkurrencen. Det andet team, BBP Arkitekter i samarbejde med Tony Fretton Architects, må nøjes med en ærefuld 2. plads.

Hovedidéen i vinderforslaget fra shl er ”tæppet - en generator for synergi” hentet fra det gamle værkstedsgulv og bredt ud over hele Spinderihallernes område. ”Tæppet” består af asfalt, opstribning, græs, grus og vand i et levende mønster. En ny ankomsthal i de gamle buehaller vil forbinde Ågade med Spinderigade. Hallen bliver til et nyt og centralt byrum i komplekset.    

Spinderihallerne skal med vinderforslaget fortsat være et råt, sammensat kompleks i byen. Det renoveres med respekt for det oprindelige samtidig med, at nye funktioner tilføjes som kontrast.

- ”Vinderforslaget fra shl binder på en original måde Spinderihallerne sammen med byen. Vi får et nyt grønt åndehul i Vestbyen, der kan komme til at fungere som samlingssted for borgerne i bydelen. Det grønne ”tæppe” leder os ind i og igennem Spinderihallerne, hvor aktiviteter som børneteater, museum og kreative værksteder holder til,” siger Vejles borgmester Karen Delfs.
 
Og hun fortsætter:
- ”Spinderihallerne skal igen til at være et markant element i bybilledet og samtidig danne en fleksibel ramme om kreative hjerners arbejdsplads. Med dette forslag kommer Spinderihallerne til at være hjertet i Vejle, når vi ses fra månen.”

Direktør Hans Peter Svendler, Realdania siger:
- ”Vores vision har fra starten været at vise, hvordan man kan revitalisere et historisk industrikompleks – som et stort aktiv for byen, i høj arkitektonisk kvalitet og i harmoni med de karakteristiske bygninger. Vinderforslaget fra schmidt hammer lassen virkeliggør på fornem vis denne vision”.

Forslagene kan ses fredag den 24. november kl. 11-17 og lørdag den 25. november kl. 10-13 i Spinderihallerne, Spinderigade 11b, 7100 Vejle. Herefter kan vinderforslaget ses i forhallen i Vejle Kommunes administrationsbygning, Skolegade 1, 7100 Vejle.

Yderligere information:
Kommunaldirektør Niels N. Ågesen, Vejle Kommune, tlf. 2045 2533
Direktør Hans Peter Svendler, Realdania, tlf. 7011 6666

Fakta

Konkurrenceudskriver
Vejle Kommune i samarbejde med Realdania. Arkitektfirmaet C. F. Møller har deltaget som bygherrerådgiver, og Akademisk Arkitektforening har medvirket som konkurrencerådgiver.                                                                                                                            

Indbudte konkurrencedeltagere
De indbudte deltagere i konkurrencen var:
BBP Arkitekter A/S i samarbejde med Tony Fretton Architects og ISC, schmidt hammer lassen i samarbejde med landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen og NIRAS, Brückner & Brückner, Richard Murphy Architects, Ortner & Ortner, Dorte Mandrup Arkitekter, 3XN og JDS Architects.

Om Spinderihallerne
Spinderihallerne er et historisk industrikompleks, der i over 100 år har været ”hjertet” i Vejles historiske arbejderkvarter, Vestbyen. Bygningerne ligger på en ca. 30.000 m2 stor grund og udgør 11.500 m2. Spinderihallerne repræsenterer et bredt udvalg af klassiske industrielle bygninger med bl.a. karakteristiske shedtage og buehaller opført i perioden 1890 til 1960. En del af komplekset, der er omgivet af boligområder og grønne anlæg, er bevaringsværdigt.