x

Statsminister genåbner det gamle bomuldsspinderi i Vejle

Pressemeddelelse 1. juni 2010

Over 100 år gammelt bomuldsspinderi genåbner som Danmark største Center for Kultur og Erhverv 4.juni 2010. Når de store, traditionelle industrivirksomheder drejer nøglen om rundt omkring i landet, bliver de som regel revet ned og erstattet med nye kontorbygninger. I Vejle genopstår det der engang var Danmarks største bomuldsfabrik som et nyt Center for Kultur og Erhverv.

Der bliver atter fyret godt op under kedlerne i Spinderihallerne, når huset genåbner 4. juni. Statsminister Lars Løkke Rasmussen indvier hallerne sammen med byens borgere, og Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa fortæller om livet som kreativ iværksætter. Huset folder sig for alvor ud og giver en forsmag på, hvad man i fremtiden kan forvente af det 13.000 m2 store kultur- og erhvervshus. På åbningsdagen vil der være udstillinger, film og video, et græskunstværk, eksempler på kunst og erhverv samarbejde og meget andet.

Historien – den lokale og globale historie

Spinderihallerne fortæller både den lokale historie om Vejle, nemlig om forvandlingen af Vejle som en lille provinskøbstad til en driftig industriby. Men den fortæller også den store historie om, hvordan erhvervsstrukturen og arbejdet har ændret sig fra industrisamfund til i dag, hvor vi står ved foden af oplevelses- og videnssamfund. Hvor der før stod en ”spinderitøs” ved en bomuldsmaskine, sidder der nu en grafisk designer med en Mac!

Spinderihallerne var oprindeligt et bomuldsspinderi fra 1896. I over 100 år var bomuldsspinderiet hjertet i Vejles historiske arbejderkvarter Vestbyen. Bomuldsindustrien blev en industri, hvor Vejle både var foregangsby og landets ubestridte centrum. I fremtiden bliver Spinderihallerne stedet, hvor kunst, kultur og erhverv lever i frugtbar sameksistens og skaber kulturel og økonomisk fremskridt.

Kreativt vækstcenter
I 2004 besluttede Vejle Kommune at revitalisere Spinderihallerne og gøre stedet til et kreativt vækstcenter, så det igen fyldes med liv og fungerer som bindeled mellem byens historie, nutiden og fremtiden. Spinderihallerne er et dynamisk samlingspunkt for en række kulturinstitutioner og kreative erhverv i Vejle.

Ombygningen af Spinderihallerne er realiseret af Vejle Kommune i samarbejde med Realdania og Indenrigs- og Socialministeriet.

Den internationalt anerkendte tegnestue Schmidt Hammer Lassen har i samarbejde med Ingeniørfirmaet NIRAS og landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen stået for renoveringen af Spinderihallerne.

”I fremtiden vil Spinderihallerne stå som et fyrtårn over Vejle Kommunes erhvervspolitiske satsning på at være en kreativ by, der kan tiltrække virksomheder, arbejdskraft og borgere med ressourcer og kompetencer til at løfte byen fra industrialderen over i viden- og oplevelsessamfundet”, borgmester Arne Sigtenbjerggaard.

”Spinderihallerne er et fornemt eksempel på, hvordan et historisk industrikompleks kan blive en del af byens udvikling i fremtiden - med moderne funktioner og i arkitektonisk harmoni med de karakteristiske bygninger. Jeg er helt sikker på, at Spinderihallerne bliver den kulturelle dynamo for Vejle og hele den østjyske region, som har været ambitionen med projektet," siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.  

Fra industri til kreativitet
I dag sidder der 41 kreative virksomheder, der arbejder med lyd- og lysdesign, foto, video, web tv, arkitektur, reklame, animation, journalistik, foto osv. Dertil kommer kulturinstitutioner med tilhørende udstillinger, events, foredrag m.m. Og Spinderihallerne er også hjemsted for flere store erhvervsudviklingsprojekter, der er med til at skal være med til at udvikle oplevelsesbaserede produkter og services til gavn for erhvervslivet.

Pressemeddelelsen er udsendt af Spinderihallerne.