x

Projekt på Knudeklinten på Fur er klar til at gå i gang

Pressemeddelelse 19. juni 2014

Snart bliver det muligt at komme endnu tættere på Furs molerskrænter og opleve den spektakulære panoramaudsigt over molergraven, landskabet og Limfjorden. Som det første af 10 projekter, der skal højne oplevelsen af særlige steder i det danske landskab, er projektet på Knudeklinten på Fur nu klar til at blive ført ud i livet. Projektet gennemføres som en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller.

Snart bliver det muligt at komme endnu tættere på Furs molerskrænter og opleve den spektakulære panoramaudsigt over molergraven, landskabet og Limfjorden. Som det første af 10 projekter, der skal højne oplevelsen af særlige steder i det danske landskab, er projektet på Knudeklinten på Fur nu klar til at blive ført ud i livet. Projektet gennemføres som en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller.

Bakkede landskaber, smukke kig over Limfjorden og knejsende klinter hvorpå brune striber molerslag lyser op. Den spektakulære og uberørte natur er ét af Furs største potentialer og gør Fur til et helt særligt sted i Danmark.

Sammen med ni andre særlige steder i det danske landskab blev området omkring Knudeklinten i 2012 udvalgt gennem Realdanias kampagne Stedet Tæller. På hvert af de 10 steder udvikles nu enkle arkitektoniske indgreb, som skal højne og skærpe oplevelsen af naturen. Som det første af de 10 projekter er projektet på Fur – som har fået navnet Diatoméer - netop godkendt og klar til at gå i gang.

Små arkitektoniske nedslag styrker oplevelsen
Siden udvælgelsen af Knudeklinten har en rådgivergruppe ledet af LETH & GORI Arkitekter sammen med grundejer Mildred Fog fra Fur Bryghus, Realdania og Naturstyrelsen arbejdet sammen om at skabe et projekt, der med tre, små arkitektoniske nedslag udført i cortensstål, skal styrke oplevelsen af det fine molerlandskab.

Grundejer Mildred Fog, Fur Bryghus, udtaler: ”På Fur glæder det os meget, at Realdania sammen med Naturstyrelsen har udset dette unikke sted, hvor man med små indgreb kan skabe nye oplevelser på stedets præmisser. Bevægelsesforløbet fra Fur Bryghus og til Knudeklinten fortæller vældig fint stedets industri- og naturhistorie. Her vil man kunne opleve, hvordan det menneskeskabte går flot hånd i hånd med det naturskabte. Det glæder mig at kunne vise dette frem til øens mange turister.”

Besøgssted af højeste kvalitet
Alle 10 projekter gennemføres som en del af Realdanias kampagne for yderområderne, Stedet Tæller, under fokusområdet Steder i landskabet. Målet er at vise, hvordan man med et minimum af indgreb kan formidle natur gennem besøgssteder af allerhøjeste arkitektoniske kvalitet – og dermed bidrage til at styrke turisme, lokal udvikling og livskvalitet.

”Projektet på Fur er et meget fint eksempel på, hvordan man på enkel og respektfuld vis, kan bidrage positivt til mødet mellem menneske og den helt særlige natur, som øen rummer. I Realdania glæder vi os over, at det første projekt på de 10 steder i landskabet nu er klar til at gå i gang, og jeg glæder mig personligt til at opleve det færdige resultat,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Der er endnu ikke fastsat en dato for indvielse af projektet men projektgruppen håber det kan blive i sensommeren. Hvis det ikke er muligt vil indvielsen blive i forsommeren 2015.

Realdania støtter projektet med 3,3 mio. kr. Læs mere på www.stedet-tæller.dk
Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der frem til 2016 støtter udvikling og realisering af konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder. Kampagens projekter skal være med til at udvikle og udnytte de stedbundne potentialer, der kan bidrage til at styrke livskvaliteten i Danmarks yderområder.

Projektet på Fur gennemføres som en del af kampagnens fokusområde Steder i landskabet.
Realdania og Naturstyrelsen under Miljøministeriet har i samarbejde med et fagligt ekspertpanel udvalgt 10 særlige steder i yderområdernes landskaber og afsat 33 mio. kr. til realisering af ankomst- og formidlingsfaciliteter, forstået som små, præcise arkitektoniske indgreb, der skal forbedre oplevelsen af naturen.
De 10 steder i landskabet er udvalgt af Naturstyrelsen og Realdania i samarbejde med et fagligt ekspertpanel, bestående af:

• Klaus Waage Sørensen, tidl. skovrider
• Michael Stoltze, ph.d., biolog, forfatter og foredragsholder
• Eva Thybo, projektchef, VisitDenmark
  • Råbjerg Mose
  • Rubjerg Knude
  • Hanstedreservatet
  • Stevns Fyr
  • Ballum Sluse
  • Nationalpark Vadehavet
  • Filsø
  • Tipperne Fuglereservat
  • Kalø Slotsruin