Skybrud, leg og læring i Lindevangsparken
Nysgerrige og videbegærlige børn og voksne kan se frem til et helt nyt læringsunivers i Lindevangsparken på Frederiksberg, når parken omdannes til at kunne aflaste lokalområdet for store regnmængder. Samtidig kan alle få glæde af et helt nyt og spændende byrum, hvor regnvand bliver til vandkunst.
Borgmester Jørgen Glenthøj og miljøminister Kirsten Brosbøl tog torsdag den 19. juni de første spadestik til en modernisering af Lindevangsparken, så den fremover kan aflaste kloakkerne i lokalområdet for de øgede regnmængder.
- Med det her projekt er vi ikke kun med til at sikre, at regnvandet kan komme væk, så vi reducerer risikoen for store oversvømmelser. Vi får også skabt en ny og spændende park og et nyt flot byrum for borgerne – ikke mindst for børn og unge i området, fortæller en tilfreds borgmester og formand for Frederiksberg Forsyning.
Skolerne, og især skolebørn fra den nærliggende Lindevangsskolen, vil få gavn af læringsuniverset i parken, hvor de kan følge regnvandets vej fra kildens udspring, via regnvandsbed langs hele parkens østlige side til forsinkelsesbassin midt på plænen, hvor der etableres en helt ny aktivitetsplads. Endelig vil en vandrende, i byrummet Sløjfen, vise vandets forskellige væremåder; brusende, hvirvlende, som vandfald og roligt strømmende.
Miljøminister Kirsten Brosbøl er glad for at kunne indvie ét af i alt fire klimatilpasnings-projekter, der modtager støtte fra VANDPLUS, som består af et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Realdania og Lokale og Anlægsfonden.
- I Danmark skal vi investere milliarder af kroner i klimatilpasning i de kommende år for at kunne afhjælpe skybrudsproblemer. Derfor skal vi være smarte og investere i anlæg, som også bliver brugt, når der ikke er skybrud. Projektet her i Lindevangsparken bliver et godt eksempel på, hvordan man kan håndtere regnvandet, når det pludselig vælter ned, men samtidig kan have en skøn park i al den tid, hvor der ikke er noget vand, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Både Lokale og Anlægsfonden samt Realdania mener, at investeringen i projektet er godt givet ud, fordi det kan være med til at inspirere andre kommuner og forsyningsselskaber.
- Lindevangsparken bliver et godt eksempel på, hvordan man kan bruge klimatilpasning til at tilføje en traditionel bypark nye aktivitetsmuligheder med plads til bevægelse, leg og læring, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden. Han bakkes op af Hans Peter Svendler, direktør i Realdania:
- Vi skal udnytte investeringerne i klimatilpasning til også at opgradere vores bymiljøer, skabe et aktivt byliv og øge livskvaliteten for alle. Det kan Lindevangsparken blive et godt eksempel på, og projektet rummer bestemt potentiale for at kunne inspirere både herhjemme og i udlandet.
Projektet koster samlet set 29,3 mio. kroner. Kommunen betaler selv 3,6 mio. kroner og VANDPLUS støtter med 3,3 mio. kroner. 9,1 mio. kroner kommer fra Frederiksberg Forsyning via taksterne, mens de resterende 13,3 mio. kroner betales af Frederiksberg Kloak A/S. Rådgivere på projektet er NIRAS og Marianne Levinsen Landskab.