Boliglaboratorium: En samtale om 'vilde' boligproblemer
Boliglaboratorium samler aktører i bolig- og byggebranchen til en samtale om ‘vilde’ boligproblemer. Samtalen faciliteres af Sigge Winther, der vil føre deltagerne igennem en samtale om boligbyggeriets største problemer, der kræver radikalt nye - ‘vilde’ - løsninger. Omdrejningspunktet er diversitet, ressourceforbrug og sammenhængskraft.
Arrangementet er afholdt
Adresse
BoligVærkstedet i Jernbanebyen
Otto Busses Vej 29A
2450 København SV – Pavillon 6
Arrangør
Boliglaboratorium, Statens Kunstfond, NORD Architects og Realdania
Adgang for alle
Boliglaboratorium samler aktører i bolig- og byggebranchen til en samtale om ‘vilde’ boligproblemer. Arrangementet foregår i ’BoligVærkstedet’ i Jernbanebyen, hvor Boliglaboratorium udstiller i anledning af Arkitekturåret 2023.
Kreditering: Thomas Rahbek, Statens Kunstfond
Se med live her kl. 14.00-16.00:
Boliglaboratorium: En samtale om 'vilde' boligproblemer
Med afsæt i konkrete erfaringer fra Boliglaboratoriums syv boligprojekter – og fokus på løsninger på tværs af stat og civilsamfund - kommer vi tættere på konkrete løsninger.
Rundbordssamtalen i Jernbanebyen vil være Boliglaboratoriums afsluttende arrangement, og den foreløbige kulmination på Realdania og Statens Kunstfonds ambitiøse samarbejdsprojekt, der blev iværksat i 2019. Boliglaboratorium blev sat i verden for at støtte flere eksperimenter i boligbranchen og for igennem konkrete realiserede eksempelprojekter at pege på nye løsninger for boligbyggeriet.
Samtalen finder sted i event-pavillonen ved siden af en udstilling af Boliglaboratoriums syv projekter. Du kan både være med fysisk i pavillonen, og se med online, da rundbordssamtalen bliver optaget og live-streames.
Program
14.00-14.10: Ankomst
14.10-14.20: Introduktion ved Sigge Winther
14.20-15.30: Rundbordssamtale om tre ‘vilde’ boligproblemer:
1. Vores boliger skal afspejle diversiteten i samfundet
Landets boligudbud svarer ikke til befolkningens faktiske boligbehov. I byerne hvor diversiteten i befolkningen er stor, og i de mindre samfund hvor især demografien påvirker befolkningssammensætningen, er der behov for at udvide diversiteten af boligudbuddet for at kunne tiltrække og fastholde beboere. Boligbehov, boligønsker og mangfoldigheden af livs- og familieformer kan ofte ikke imødekommes pga. økonomiske forhold eller manglende udbud af boligtyper. Vi har behov for flere boligtyper og mere diversitet i vores boligmasse – og i arkitekturen – for at skabe bedre balance og befolkningsblanding i både små og store samfund.
2. Vores boliger skal tage vare på vores ressourcer
Konsekvenserne af klimaforandringerne og vores ressourceforbrug bliver større, og boligbranchen har et medansvar for at stoppe den hastigt voksende udvikling. Boligbyggeriet står for en alt for stor andel af vores co2-udledning og ressourceforbrug – både som byggeri og under drift. Derfor skal fremtidens boliger i højere grad realiseres med nye ressourceparadigmer og bæredygtighedsmål for øje. Vi skal bo og bygge på nye måder og transformere eksisterende bygninger til nye formål, skabe synergier mellem forskellige typer af byggeri, bo mindre, dele mere, bygge med de rigtige materialer, sænke vores energiforbrug og skabe mere kvalitet for færre ressourcer.
3. Vores boliger skal skabe bedre sammenhængskraft
Vores lokale og nationale sammenhængskraft er under pres. Skellet mellem land og by vokser, ensomheden stiger og vores befolkning er aldrende. Den demografiske udvikling og migrationen fra land til by medvirker til boligmangel i de større byer og samtidig kæmper landets mindre byer og landområder med affolkning, der belaster lokalmiljøet og lader tomme bygninger stå tilbage. Byerne er udfordret af flere parallelssamfund, dårlig social sammenhængskraft i etagebyggeri og manglende mobilitet indenfor boligmassen. Vi har behov for nye boformer med fællesskab og naboskab i fokus – hvad enten det er nye typer bofællesskaber, fællesarealer i den tætte by, boliger på tværs af generationer og ejerforhold, en revitalisering af landzonerne og udnyttelse af funktionstømte bygninger.
Panel
- Nina Kovsted Helk, filantropidirektør, Realdania
- Camilla van Deurs, stadsarkitekt, Københavns Kommune
- Lars Autrup, direktør, Akademisk Arkitektforening
- Pernille Schyum Poulsen, arkitekt, Vandkunsten
- Lars Lundbye, grundlægger og direktør, Almenr
Moderator: Sigge Winther Nielsen
15.30-15.50: Spørgsmål
15.50-16.00: Afslutning
Boliglaboratorium udstiller i anledning af Arkitekturåret 2023 i ’BoligVærkstedet’ i Jernbanebyen, hvor arrangementet også finder sted. ’BoligVærkstedet’ er udviklet af VELUX, EFFEKT og Artelia. Du kan se udstillingen indtil den15. november 2023. Læs mere om udstillingen:
Boliglaboratoriums udstilling i Jernbanebyen
Sammen med Statens Kunstfond står vi bag Boliglaboratorium. Formålet med Boliglaboratorium er at samle boligbyggebranchen om at udvikle nye svar på samtidens og fremtidens udfordringer. Læs mere om Boliglaboratorium: