x

Nyt formidlingscenter som indgang til den vilde natur i Thy

Nyhed 10. april 2019

Nationalparkcenter Thy skal med respekt for omgivelserne formidle storslået natur og vigtig kulturhistorie til både lokale og besøgende. Et aktuelt vinderforslag er udarbejdet af LOOP Architects i samarbejde med LB Consult, SLA og COAST.

Den rå natur er et vigtigt aktiv i Nordvestjylland – både for de udenlandske gæster og de lokale beboere. Realdanias undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø” dokumenterer nærheden til naturen som en meget vigtig faktor for de fleste danskeres valg af bolig. Helt tæt på naturens kræfter mellem Vesterhavet, klitterne og fiskerlandsbyen Nørre Vorupør er der nu udarbejdet tegninger for Danmarks første nationalparkcenter. Det nye center skal fungere som indgang til en særlig naturoplevelse – og som mødested og udstillingsrum med faciliteter til både skoleklasser, turister og lokale på tur.

Læs mere om ”Danskerne i det byggede miljø”

Naturen som medspiller

Vinderforslaget bygger nationalparkcentret ind i en eksisterende klit, som derved overdækker de indendørs formidlingsrum og får bygningen til at smelte ind i naturen. Arkitekturen tegner sig primært ved tre store åbninger ud mod naturen og ind mod byen. 

”Alt i alt et arkitektonisk hovedgreb, der på glimrende vis markerer sig i landskabet og som på fortrinlig vis spiller sammen med omgivelserne, samtidig med, at klitheden fremstår intakt”, skriver fagdommerne i deres bedømmelse af vinderforslaget.

Både børnefamilier, surfere, vandrere og cyklende vil benytte den nye trædesten til klitheden, havet og de nærliggende småbyer og attraktioner – f.eks. Nørre Vorupør hvor man kan opleve de kulturbærende og nyrenoverede fiskeribygninger og det lokale vartegn Lodbjerg fyr. Samtidig bliver Nationalparkcenter Thy også lokalt samlingssted for medarbejdere og frivillige – interesseorganisationer, skoler og foreninger. 

Fakta om projektet

Nationalparkcenter Thy har et samlet budget på 31 mio. kr. Det er støttet af Thisted Kommune (10 mio.kr.), A.P. Møller Fonden (8 mio.kr.), Realdania (3,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3 mio.kr.) og Oticon Fonden (1 mio.kr.). Støtteforeningen Nationalpark Thy har desuden bidraget med 1,5 mio. kr. gennem en indsamling, som 33 virksomheder, 24 foreninger og 173 privatpersoner har bidraget til.

Projektering af byggeriet begynder nu, og planen er åbning i foråret 2021. De sidste cirka 2 mio. kr. søges hos fonde sideløbende med projekteringen.

Læs mere om Realdanias indsats i Nørre Vorupør

Læs mere om Realdanias støtte til Lodbjerg Fyr