x

Slangen på Bispebjerg Bakke fylder tretten år

Pressemeddelelse 22. maj 2019

Som en smuk slange bugter bebyggelsen Bispebjerg Bakke sig gennem det københavnske nordvestkvarter. Det prisvindende byggeri, der er skabt af lige dele kunst, arkitektur og sublimt håndværk, er nu blevet teenager – men en harmonisk og velafbalanceret en af slagsen. Den 28. maj er der rundvisning området.

En nyfortolkning af det danske boligbyggeri, dengang det var bedst.

Torben Weirup

Sådan lød det fra Berlingskes arkitekturanmelder Torben Weirup, da han for nogle år siden var på tur rundt i boligbebyggelsen Bispebjerg Bakke i det københavnske nordvestkvarter. En bebyggelse, som for tretten år siden kunne slå dørene og fremvise resultatet af et unikt samarbejde mellem Realdania By & Byg, Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn og billedkunstneren Bjørn Nørgaard. 

Ønsket for alle involverede parter var at genoplive det gode håndværk og den gode kvalitet og skabe en boligbebyggelse med respekt for omgivelserne, udført i naturmaterialer og formgivet i hånden.

Resultatet blev 135 eksklusive lejeboliger fordelt på 11 huse, hvis høje håndværksmæssige ambitionsniveau kommer til udtryk i detaljer som de nøje sammenflettede mursten og det håndlavede kobbertag. Formgivningsmæssigt er husene tænkt som en helhed. Tre porte binder husene sammen og giver fornemmelse af en enklave, som understøtter følelsen af tryghed og fællesskab. Bebyggelsens nærmest skulpturelle fremtoning med organisk buede facader og en kobberbelagt tagflade, der følger grundens naturlige fald, skaber associationer til en smuk slange med højt hævet hoved.

I dag, tretten år efter indvielsen, fremstår bebyggelsen om end endnu mere harmonisk og velafbalanceret end dengang, de første beboere flyttede ind: Kobbertaget er smukt irret, de mørke vinduesrammer har fået patina, de grønne omgivelser er vokset til, og hundredvis af beboere skaber hver dag liv og leben.

Rækker ud over sin samtid 

Set i historisk perspektiv er Bispebjerg Bakke både en fortsættelse og en fortolkning af en byggestil, som alle dage har kendetegnet det københavnske nordvestkvarter, der voksede frem i mellem- og efterkrigsårene. Ikke alene var 1950'ernes Nordvest-ejendomme udtryk for solid kvalitet og godt håndværk, tegnet af tidens ypperste arkitekter; de var også avantgarde, og arkitekter fra hele verden kom dengang rejsende til for at besigtige og beundre bygningerne.

Det var denne avantgardistiske byggetradition, som billedkunstneren Bjørn Nørgaard og formanden for Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn i 2004 satte sig for at genoplive. Begge havde de en vision om at integrere kunst, arkitektur og håndværk og opføre et smukt og holdbart boligbyggeri i harmoni med omgivelserne og landskabet.

Bispebjerg Bakke rækker ud over sin samtid. Bebyggelsen var - da etageejendommene i sin tid blev opført - et utroligt moderne og fremsynet boligbyggeri, hvis kvaliteter stadig er uantastede, og Bispebjerg som helhed er på vej til at blive et attraktivt boligbyggeri i Hovedstadsområdet. Ved at nyfortolke Bispebjerg lægger Bispebjerg Bakke sig i forlængelse af datidens avantgarde og bidrager til at holde dens kvaliteter levende.

Torben Weirup

Sådan lød det dengang fra Torben Weirup, som også fremhævede de grønne områder som en betydelig kvalitet ved store dele af boligbyggeriet på Bispebjerg, herunder også Bispebjerg Bakke.

I dialog med de øvrige bygninger

Selv om Bispebjerg Bakke er en ung teenager i det københavnske nordvestkvarter, så er der stadig, ifølge Weirup, masser af Nordvest-stil over bebyggelsen.

- Nordvest-stilen kommer blandt andet til udtryk i det fine murstensarbejde, man eksempelvis møder ved indgangspartier og de store murflader. På den måde korresponderer Bispebjerg Bakke med det oprindelige boligbyggeri i området. Uden netop murstensarbejdet havde Bispebjerg Bakke blot været endnu et nybyggeri. Her er det i dialog med den eksisterende bygningsmasse.

Ligesom sine bygningsmæssige forgængere er Bispebjerg Bakke skabt til at være ramme om det gode liv, og selv om byggeriet i høj grad er udsprunget af en kunstnerisk åre, er bygningsværket ifølge arkitekturanmelderen mere et arkitektonisk værk end et kunstværk.

- Trods den skulpturelle udformning er Bispebjerg Bakke ikke et kunstværk. Det tætte samarbejde mellem arkitekt, kunstner og håndværkere har drejet sig om den helt konkrete udformning af byggeriet, der blandt andet er kendetegnet af en svungen form. Men samtidig ligger samarbejdet også i forlængelse af et ældre ideal, som Bjørn Nørgaard har stor veneration for - nemlig samarbejdet mellem forskellige erhverv, som allerede gjorde sig gældende helt tilbage i middelalderen, da de store katedraler blev bygget, understregede Torben Weirup på sin rundtur i Bispebjerg Bakke for nogle år siden.

Den 28. maj kan alle interesserede komme på rundvisning med Realdania By & Byg Klubben i den prisvindende bebyggelse, der slanger sig i Københavns nordvestkvarter..