x

Verdenskendt dansk kunster formgiver parkeringshus i Kanalbyen

Pressemeddelelse 10. december 2019

Et parkeringshus med et internationalt kunstnerisk udtryk. Dét bliver om et års tid et stærkt blikfang i bydelen Kanalbyen, som udvikles i Fredericia i et partnerskab mellem Fredericia Kommune og Realdania By & Byg. Den kunstneriske bearbejdning af bydelens kommende p-hus er lagt i hænderne på den verdenskendte, danske billedkunstner, Kirstine Roepstorff.

At gøre noget funktionelt til noget æstetisk. At gøre noget nødvendigt til noget dejligt. At bringe et parkeringshus til live. Det er ambitionen bag et nyt kunstprojekt, som i begyndelsen af 2020 sættes i gang i den spirende bydel, Kanalbyen, på Fredericias havnefront. Bag formgivningen af bydelens kommende p-hus står billedkunstneren Kirstine Roepstorff, som efter 14 år i Berlin for nogle år siden er vendt hjem til sin barndomsegn ved Fredericia.

Nu er hun af Kanalbyen, Statens Kunstfond og p-husets bygherre, A. Enggaard, blevet bedt om at stå for den kunstneriske bearbejdning af bydelens godt 9000 kvm store parkeringshus. Og selv om den internationale scene i mange år har været hendes hjemsted og arbejdssted - senest som Danmarks repræsentant ved Venedig-biennalen 2017 - er kombinationen af ’kunst & kanalby’ på ingen måde fremmed for den 47-årige kunstner.

 - Området omkring Fredericia og Lillebælt har været betydningsfuldt og på mange måder livsformende for mig. Barndommens landskab af stand, skov, eng og selvforvaltning har formet en indre viden og tillid til omgivelserne, som har været bærende for min kreative udvikling. Nu hvor jeg er tilbage, er det overraskende og dejligt at mærke, hvor naturligt gamle rødder forbinder sig til det, der bliver nye rødder, og hvor let næringen flyder. Det er spændende at bidrage med noget af den næring lokalt. 


Del af en større kunststrategi

Samarbejdet med Kirstine Roepstorff, som netop er igangsat, er en del af en større kunststrategi i den nye bydel. For at tilføje en ekstra dimension til det nye byområde har byudviklingsselskabet bag Kanalbyen nemlig i samarbejde med Statens Kunstfond og bygherrerne udpeget en række bygningsværker, der skal udformes i samarbejde med kunstnere og medvirke til at skabe liv, involvering og oplevelser i området.

 - Vi er meget glade for, at Kirstine Roepstorff har sagt ja til at løfte denne kunstneriske opgave. 
 Hendes internationale udsyn og hendes forståelse for Kanalbyen og dens beliggenhed ved vand og natur er en unik kombination i forhold til Kanalbyens ambitioner om at realisere og indarbejde kunstprojekter af højeste kvalitet, siger projektdirektør Tim E. Halvorsen fra byudviklingsselskabet bag den nye bydel i Fredericia.

Værket har fået navnet Hydra, og ifølge Kirstine Roepstorff er navnet inspireret både af vandet i Kanalbyen og af modet til at drømme:

– Jeg tænker på vand i kanalerne, vand fra oven, klimabevidsthed, bevægelighed og lokalitet og lader mig inspirere af Atlantis og drømmen om den ideelle by og modet til at drømme. Et mødested. Hydra er rislende, rent, nærende og bevægeligt, siger Kirstine Roepstorff.  

En forsmag på områdets sociale liv 

Udvælgelsen af Kirstine Roepstorff som kunstner er sket i et samarbejde mellem Kanalbyen, Statens Kunstfond og bygherren A. Enggaard A/S, og også hos bygherren er der begejstring for det kommende kunstnersamarbejde:

 - Som bygherre er vi glade for og stolte over, at en kunstner som Kirstine Roepstorff skal være med til at løfte oplevelsen af parkeringshuset. Med Kirstine Roepstorffs værk, som indhyller parkeringshuset i grøn beplantning og skaber en stemning af liv, trivsel og bevægelse, vil brugerne allerede fra det øjeblik, de parkerer, få en forsmag på områdets sociale liv, siger afdelingschef Palle Priska fra A. Enggaard A/S.