x

Arkitekt Viggo Møller-Jensens eget hus: ”Mesterskabet ligger i mådehold og indlevelse”

Artikel 6. maj 2021

Restaureringen af arkitekt Viggo Møller-Jensens eget hus fra 1939 er afsluttet. Detaljer og finesser er nænsomt sat i stand, og snart udgiver Realdania By & Byg en bog om det lille mesterværk. ”Mesterskabet ligger i mådehold og indlevelse”, skriver bogens forfatter, arkitekt Jens Arnfred.

”Man føler sig godt tilpas allerede ude i entreen. Det hele forekommer så ligetil og afslappet løst. Viljen til bolig er stærkt til stede og håndelaget så tydeligt. Se f.eks. snedkerløsningerne, den bløde halvstaf, der er flere klasser højere end vore dages flade indfatninger. De fanger dagslyset så fint, og oliemalingens høje glanstrin forbinder på smukkeste vis rundingen med karmen, fodlisten og dørbladet, også selv om det hele afvikles i et klemt hjørne.

Leder man efter modernismens formelle regler, finder man dem ikke. Man finder til gengæld en serie stemningsmættede rumligheder med lysindtag så uanstrengt, at det ligner sjusk, men ret beset er det modsatte, nemlig en kalkuleret replik til den klassiske ordenssans, som arkitekter ofte skoler sine omgivelser med. Viggo skider dem en hatfuld, og de næsten demonstrative, nærliggende valg bliver til tillidsfulde, livgivende dispositioner, der opleves befriende i forhold til den gode smags mere ordinære øvelser.

"Viggo er levende til stede som arkitekt og menneskekender i det lille hus, og det hverdagsagtige får den usnobbede opmærksomhed, der klæder det. Alle rum har stemning og karakter. Mesterskabet ligger i mådehold og indlevelse…” skriver Jens Arnfred i den bog, som Realdania By & Byg udgiver i slutningen af maj som afslutning på restaureringen af Viggo Møller-Jensens hus.

Sådan lyder en af beskrivelserne i den bog, som Realdania By & Byg udgiver i slutningen af maj som afslutning på restaureringen af huset, som den danske arkitekt Viggo Møller-Jensens tegnede og byggede til sig selv og sin familie i 1939 ved det naturskønne Mølleådalen i Kgs. Lyngby.

Et hus, som bogens forfatter, føler sig godt hjemme i, idet hans far, arkitekt Tyge Arnfred, havde tegnestue sammen med Viggo Møller-Jensen.

Kendskabet og kærligheden til det lille fine hus skinner tydeligt igennem, når Jens Arnfred tager læseren med fra rum til rum og undervejs krydrer med fine beskrivelse af mennesket Viggo og den samtid, han var en del af.

En smittende selvsikker livsglæde

”Der var noget Hans Scherfig’sk over Viggo. Fra den fine film i anledning af Viggos 90-års dag, er det humanisten og byggeteknikeren, der taler. Det er optimisten og livsnyderen, der altid havde en god historie i ærmet og som regel blev festens midtpunkt, fordi han havde lune. Med en smittende selvsikker livsglæde dannede han skole ved åndsfrisk og energisk at være til stede i plan, snit og opstalt med sin kultiverede, humane tilgang til arkitekturen.

En dannet arkitekt med små brungrønne øjne, runde briller, og skjorten knappet helt til i halsen. Måske med en bajer i nærheden, i hvert fald med en pibe i munden. Han fnyste af sjælefrelsere og brød sig ikke om folk, der spillede smarte uden belæg.”, skriver Jens Arnfred i bogen om Viggo Møller-Jensens eget hus.

Tråde til Bauhaus og Bedre Byggeskik

Viggo Møller-Jensens familiebolig fra 1939 står i dag som en unik repræsentant for den ’nøjsomhedsarkitektur’, der var fremherskende i tiden lige før og efter Anden verdenskrig. Selv om huset i sin helhed fremstår nærmest beskedent, så vidner det alligevel på alle måder om en meget personlig og original tolkning, der trækker tråde til både Bauhaus-bevægelsen og Bedre Byggeskikperioden.

Huset i Kgs. Lyngby blev ikke alene startskuddet til en lang og ærefuld karriere for Viggo Møller-Jensen; det blev også en stor inspirationskilde for det danske rækkehusbyggeri i 1970’erne og 80’erne.

Viggo Møller-Jensen boede i huset frem til sin død i 2003, og i 2019 blev det købt af Realdania By & Byg. Nu er det restaureret og sikret for eftertiden. Huset skal nu lejes ud, men fremover vil det fortsat være at finde i Realdania By & Bygs ejendomssamling, som tæller ca. 60 historiske ejendomme, der tilsammen repræsenterer over 500 års bygningshistorie, herunder også flere af de huse, som modernismens danske arkitekter tegnede til sig selv. Med Viggo Møller-Jensens eget hus tæller samlingen af ’Arkitekternes egne huse’ 15 huse.