x

Restaurering af Glasalstrup: Beton, hessian, fyrretræslameller og nålefilt

Pressemeddelelse 16. juni 2021

Realdania By & Bygs restaurering af den markante Glasalstrup-bygning fra 1965 omfatter ikke kun bygningens ydre betonkonstruktion. Også det historiske storrumskontor med 1960’er-inventar i form af hessian, fyrretræslameller og nålefilt genskabes.

Et af Danmarks allerførste storrumskontorer blev bygget på en bar mark i Hasselager i Aarhus. Det skete, da arkitekt Knud Blach Petersen i 1965 blev sat til at tegne og opføre en splinterny administrationsbygning i satellitbyen Hasselager til glas-engrosfirmaet J.A. Alstrup, også kendt som Glasalstrup.

Glasvirksomheden er i dag nedlagt, men Glasalstrups fine glaskasse under det massive betongitter står der endnu. Lige nu er Realdania By & Byg i fuld gang med at restaurere administrationsbygningen og genskabe storrumskontoret, som virksomheden blev landskendt for. Formålet er at sikre et markant eksempel på 1960’ernes erhvervsarkitektur af høj arkitektonisk kvalitet for eftertiden.

Realdania By & Bygs planer for storrumskontoret

Glasalstrup vidner ikke blot om J.A. Alstrups status som en af de førende danske glasleverandører, men også om en moderne, demokratisk virksomhed i rivende vækst. Administrationsbygningens storrumskontor på i alt knapt tusind kvadratmeter var et af de første – måske det første – af sin slags i Danmark

Storrumskontoret var indrettet med skriveborde adskilt af lave fleksible skillevægge i form af kartoteker, jalousiskabe og plantekasser. Historiske fotos afslører, at der stort set ingen vandrette flader var uden et askebæger. I den sydlige ende lå husets eneste mødelokale, som var indrammet af glasvægge, og en kerne med toiletter, anretterkøkken og nedgang til kælderen beklædt med hessian og fyrretræslameller. Bag kernen lå kantinen.

Som led i Realdania By & Bygs restaurering bliver glasmødelokalet genskabt og kernens oprindelige vægbeklædning tilbageført. Der skal etableres nye tidssvarende lofter efter samme arkitektoniske greb som det oprindelige: En stor homogen flade med ovenlys, kunstlys og varmeelementer placeret i samme grid. Og så er der lagt op til, at der fortsat kan drives kantine, men den må de kommende lejere selv stå for at indrette.

Planen er, at Glasalstrup skal udlejes til erhvervsformål, når restaureringen er færdig i slutningen af 2021.

Gulvtæppe i skakternet mønster genskabes

Storrumskontorets originale gulv bliver også reetableret i forbindelse med Realdania By & Bygs restaurering. Det er nemlig lykkedes at finde en rest af det originale gulvtæppe og den oprindelige hollandske tæppefabrikant, der stadig har det i produktion. 

Gulvet var oprindeligt belagt med lysegrå nålefilt i kvadratiske fliser. Hver anden flise lå med væveretningen vendt 180 grader, forskudt ift. hinanden, så fliserne dannede et ensartet skakternet mønster. Gulvtæppet skulle sammen med gardiner og aluminiumsplader i loftet nedsætte støjen i kontorlandskabet. Noget tyder dog på, det ikke var helt tilstrækkeligt. En medarbejder, fru Helga Mortensen, udtalte til Aarhus Stiftstidende i 1967:

- Det var svært at tale i telefon i begyndelsen. Sommetider sidder vi med hovedet under bordet for at kunne høre, hvad der siges.