x

På opdagelse i et åbent kontorlandskab fra 1960’erne

Pressemeddelelse 22. august 2022

Godt 500 gæster lagde søndag vejen forbi Hasselager udenfor Aarhus for at opleve betonbygningen Glasalstrup, som Realdania By & Byg netop har restaureret. Nogle af dagens unge gæster gik på opdagelse i et af Danmarks allerførste kontorlandskaber og kom helt tæt på 1960’ernes interiørmode: hessian, fyrretræslameller og gråbrun nålefilt.

Efter tre års arbejde kunne Realdania By & Byg søndag den 21. august slå dørene op til åbent hus i den nyrestaurerede administrationsbygning, Glasalstrup, i Hasselager.

I løbet af dagen strømmede gæster til fra nær og fjern for at opleve den markante bygning, som i 1965 udgjorde et nybrud inden for dansk betonbyggeri og kontorindretning. Der var naboer og folk fra nærområdet. Arkitektstuderende. Tidligere medarbejdere hos det gamle glasfirma, de såkaldte ’Glasalstrup-veteraner’. Familiemedlemmer til Alstrup-familien. Folk, som havde arbejdet sammen med arkitekten bag Glasalstrup. Og hundredvis af nysgerrige og spørgelystne gæster i alle aldre.

For flere af de besøgende, som kunne huske tilbage til 1960’erne, gav Glasalstrup-besøget mindelser om en svunden tid, hvor begejstringen for beton blomstrerede og de åbne kontorlandskaber vandt frem. For den unge generation gav besøget mulighed for at nærstudere 1960’ernes hotteste interiørmode: hessian, fyrretræslameller og gråbrun nålefilt. 

Både beton, indretning og interiør er i dag genskabt af Realdania By & Byg helt i tråd med de oprindelige ideer, og i søndags kunne det hele opleves ved et åbent hus-arrangement.

Banebrydende beton

Den spektakulære betonbygning, som blev opført i et dengang helt nyt erhvervs- og industriområde i Hasselager udenfor Aarhus, blev tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen i begyndelsen af 1960’erne. Med stort talent for at bruge nye byggematerialer og nye teknikker fik han skabt en banebrydende betonbygning: Et 1.000 kvadratmeter stort betongitter svævende en meter over en let glasboks. Markant, modigt og meget moderne.

Inde i den store glasboks skabte han sammen med bygherren, direktør Jørgen Alstrup, et af Danmarks allerførste søljeløse kontorlandskaber med store gulv-til-loft vinduer, avanceret teknik og hessian, fyrretræslameller og gråbrun nålefilt.

Da Realdania By & Byg i 2018 købte administrationsbygningen, var glasboksen stærkt ombygget, og betonen var præget af naturlig nedbrydning og af skader på både overflader og armering.

I dag er det hele restaureret: Den beskadigede beton er repareret, og i det genskabte kontorlandskab bliver de besøgende mindet om en svunden tid, hvor nye indretningsideer og mere åbenhed vandt frem på de danske arbejdspladser. I Glasalstrup sad alle – fra direktør til lærling – i samme rum.

Administrationsbygningen skal fremover udlejes som erhvervsejendom for virksomheden Kaffekapslen, men den forbliver i Realdania By & Bygs eje, hvor den indgår i samlingen af godt 60 historiske ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år.