x

Medlemsarrangement: Fra forfald til storbyens grønne oase

Reportage 24. juni 2024

Haver, hønsehuse og højbede skaber rammerne om et grønt og mere bæredygtigt liv på et sted midt i København, der har været gemt og glemt siden 1950’erne. Realdanias medlemmer tog på tur på BaneGaarden for at høre om områdets store forvandling.

”Jeg må bare lige sige en ting,” lyder det pludselig fra et kvindeligt Realdaniamedlem. ”Det her sted er jo helt fantastisk. Hold da op,” fortsætter hun begejstret. 

Hun og omkring 50 andre medlemmer af Realdania er inviteret til en rundvisning på DSB’s gamle værkstedsområde på Otto Busses Vej centralt i København. Tilbage i tiden brugte statsbanerne de ni gamle lader, som er centralt for området, til at tørre og opbevare træ til sveller og vogne. Men i 1950’erne blev stedet forladt.

Sådan var det indtil 2019, hvor en gruppe iværksættere og ildsjæle genfandt området. Overalt var der skrald og affald, og de ni gamle trælader var i stærkt forfald.

”Vi fandt en hemmelig grøn, planet som ingen havde besøgt i 70 år. Ét stort pulterkammer, der stod tomt. Og som ligger lige midt i København,” lyder det fra Søren Ejlersen, der på en varm sommeraften byder velkommen på BaneGaarden, som området nu er døbt. Han var en af ildsjælene, der ikke kunne slippen tanken – eller rettere følelsen – efter det første besøg: ”Vi forelskede os. Simpelthen. Vi kunne ikke slippe stedet, da vi fandt det”.  

Forelskelsen centrerede sig primært om de ni store trælader. De havde sjæl og charme, men var i en stand, hvor de var tæt på at falde sammen. Så i 2019 påbegyndtes en ombygning og restaurering med respekt for bygningernes arkitektoniske udtryk. Med bæredygtige materialer og holdbare løsninger blev de vakt til live og udstyret med nødvendige installationer.

Det er en håndfuld iværksættere og ildsjæle, der i samarbejde med DSB Ejendomme og med støtte fra Realdania har forvandlet laderne til en urban oase med bl.a. restauranter, landbrugsbutik, café, bar, scene, skolehaver og hønsehuse. Gennem arbejdet er hele området blevet transformeret og udviklet til en ny attraktion, der har fastholdt stedets identitet og sat bæredygtighed, fællesskaber og det gode, sunde liv på dagsordenen.

En gammel westernby

De høje trælader og den lille vej, der går igennem området minder om en gammel westernby. Men det Vilde Vestens præriesletter er her erstattet af grøn, tæt beplantning, hvor træer, planter og blomster kæmper om opmærksomheden. Fuglene synger, byens summen lyder i baggrunden, og luften er tyk af duften af den hvide hyld, der blomstrer over alt.

”Vi ville vise en anden måde at lave byudvikling på. Skabe et åndehul, hvor der er grønt og smukt. Og hvor der er en masse aktiviteter, man kan lave i nogle rammer, som ikke findes andre steder”, siger Søren Ejlersen, der på turen rundt i området peger og forklarer, mens Realdanias medlemmer lytter og nikker. Han afbryder dog sig selv, da en række bistader kommer til syne: ”Her har vi vores bier. De er helt afgørende. Uden dem er det hele lige meget. Det skal I huske”, lyder opfordringen.

Haver, hønsehuse og højbede

I dag er BaneGaarden et sted, hvor folk kommer for at spise, handle, opleve og tage læring med hjem. Og et mødested for mennesker, der vil være med til at gøre verden grønnere. Haver, hønsehuse og højbede skaber rammerne om det liv, der findes på BaneGaarden. Mere end 1,5 hektar vild natur, et fredfyldt åndehul og gastronomisk samlingspunkt. Langt væk fra storbyen, men alligevel midt i byen.

Her afholdes koncerter, foredrag, fester, filmfestivaler og undervisning. Ja, selv baby-banko er det blevet til. Der er højt til loftet, og det er hele meningen med stedet, fortæller Søren Ejlersen:

”Der kommer mange besøgende. Og samtidig holder ca. 120 virksomheder til på BaneGaarden. Så det er også en arbejdsplads. Her er liv og aktivitet – og mange forskellige mennesker er samlet her hver eneste dag”, lyder det, inden han trækker Realdanias medlemmer ind på en lille sti, der bevæger sig snoet og lidt væk fra træladerne.

Et kig til trækroner og åben himmel

Pludselig dukker der to store væksthuse op. 200 kvadratmeter ny oase midt i oasen.

BaneGaarden overtog nemlig i 2023 to af de historiske væksthuse fra Botanisk Have i København. De var dømt til nedrivning, men Søren Ejlersen reddede dem i 11. time, og herefter blev de restaureret og genopført som BaneGaardens sommerrestaurant. Med kig til fredede træer og åben himmel mellem vild natur og togskinner kan man derfor i dag nyde en frokost eller middag i de 100 år gamle væksthuse.

Rundturen på BaneGaarden er slut. Hele gruppen kvitterer med en klapsalve, inden Søren Ejlersen slutter af med sine tanker om fremtiden:

”Vi er ikke i mål med vores planer for det her sted. Jeg drømmer om et handelsmiljø med markeder, hvor det bugner af grøntsager, fisk og lokale varer. Solgt af lokale avlere. Det er drømmen. Det skal være et nærværende sted fyldt med historier og mennesker. Og hvor vi fortsætter med at opdyrke en lyst til og viden om, hvordan selv små adfærdsændringer kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag”.