Realdania By & Byg tager vare på historiske ejendomme med LCA som fast element
Beregning af CO2-udledningen indgår nu altid i Realdania By & Bygs afvejninger, når selskabet skal træffe beslutninger om restaurering, drift eller vedligehold af historiske ejendomme. En ny publikation formidler de seneste års erfaringer.
Skal en terrasse, som beskytter Støberihallerne i Præstø mod vandmasser uden selv at belaste klimaet for meget, bygges i træ, jern eller beton? Og hvordan finder man den bedste erstatning for et storforbrugende oliefyr ved det fredede anlæg Skagen Grå Fyr? Svarene er ikke altid enkle, men livscyklusvurderinger kan hjælpe afklaringen på vej.
Modsat nybyggeri, hvor det i kraft af lovgivningen bliver stadig mere udbredt at opgøre bygningers klimabelastning fra vugge til grav, er der stadig ingen krav om at dokumentere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser, når man restaurerer eller renoverer. Men Realdania By & Byg, som tager vare på knap 70 historiske ejendomme, har siden 2019 arbejdet med at gøre LCA til en fast del af selskabets praksis.
Kvalificerer beslutninger
- Vores beregninger viser, at det som regel er en CO2-mæssig fordel at restaurere eller transformere en eksisterende bygning frem for at bygge en ny, men der er alligevel god grund til at se kritisk på klimapåvirkningen fra de mulige valg, når man har med historiske bygninger at gøre. Her kan LCA være med til at kvalificere beslutningsprocessen – både i restaureringsprojekter og i den langsigtede drift og vedligehold af ejendomme, siger adm. direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.
Netop det handler selskabets seneste publikation om. I ”Nye erfaringer med LCA for historiske ejendomme” kan man læse om Realdania By & Bygs arbejdsmetode og møde en række nøglepersoner, som til daglig arbejder med porteføljen af fredede og bevaringsværdige ejendomme – fra Odense Adelige Jomfrukloster, der blev påbegyndt i 1504, til arkitekten Poul Erik Thyrrings brutalistiske privatbolig fra 1971 ved Herning.
Den nye publikation er en opfølgning på en publikation fra 2022, som beskrev selskabets arbejde med retrospektive livscyklusanalyser af gennemførte restaureringer og transformationer, og siden da har Realdania By & Byg opsamlet mange flere data. Blandt andet er CO2-udledningen fra opvarmning af ejendommene nu beregnet på årsbasis, og i det hele taget er vurderinger af CO2-udledningen fra både restaurering og drift blevet et fast element.
Hensyn holdes op mod hinanden
- Ved at kende klimabelastningen af de valg man træffer, er det muligt at træffe ansvarlige beslutninger, hvor klimahensynet holdes op mod hensynene til bevaringsværdierne, til miljø, æstetik, nutidig brug og økonomi. Det er det, som vi bruger LCA til, forklarer Peter Cederfeld.
Det er nemlig en fællesnævner for de mange ejendomme, at Realdania By & Byg har købt dem for at restaurere dem og derefter leje dem ud til nutidige formål. Ejendommene formidles også for offentligheden, gennem omvisninger i regi af Realdania By & Byg Klubben og i nogle tilfælde, når en ejendom er nyerhvervet eller skal genudlejes, ved åbent hus-arrangementer.
Publikationen, hvis fulde titel er ”Nye erfaringer med LCA for historiske ejendomme – i restaurering, drift og vedligehold” kan downloades gratis eller købes i trykt form for 99 kr. på www.realdaniabyogbygklubben.dk.