Første spadestik på Bornholm: Ni nye mødesteder i det grønne på vej
Under navnet ’Vi mødes i det grønne’ tog den bornholmske landsbyklynge 4-Kløver-Klyngen i fredags det første spadestik til et af de i alt ni nye mødesteder, som skal give beboere og gæster tilbud om et aktivt udeliv med endnu flere naturoplevelser og fællesskab.
Ved arrangementet deltog også borgmester Jacob Trøst og interessede borgere, som var inviteret til at møde op med egen skovl.
Mødestederne, som vi har støttet gennem kampagnen Mødestedet, ligger placeret omkring byerne Aarsballe, Klemensker, Nyker og Rø. Hver især tilfører de nye værdier til området, og tilsammen er de med til at binde de fire landsbyer sammen.
Arkitektoniske nedslag og bæredygtige håndværksmetoder
De ni mødesteder består af en række møde- og opholdssteder kaldet fortællercirklen, fuglekassen, billeshelteret og fiskeshelteret. De er alle mindre, arkitektoniske konstruktioner, med en særlig, stedstilpasset funktion som passer ind i naturen og stisystemerne mellem landsbyerne.
Realdania, projektejere og arkitekter har arbejdet med bæredygtighed som et fælles fundament for de ni nye mødesteder. Det afspejles blandt andet i den måde konstruktionerne bliver samlet. Det sker i vid udstrækning med traditionelle, bornholmske træ-træ samlinger og trædyvler alle steder, hvor det er muligt. Det er udviklet og valgt som alternativ til de almindelige sømbeslag og skruer og er en metode, der gør det lettere at adskille og udskifte dele, når konstruktionerne skal vedligeholdes. Derudover minimerer man på denne måde risikoen for, at beslag, søm og skruer ender i naturen.
Har fået støtte gennem Mødestedet – en kampagne for landsbyklynger
Samarbejdet i 4-Kløver-Klyngen startede som en del af kampagnen Landsbyklynger som DGI, Lokale og Anlægsfonden og Realdania står bag. Kampagnen har til formål at hjælpe landsbyer til at etablere klyngesamarbejder for bedre at kunne deles om hinandens tilbud og faciliterer. På den måde styrkes de fællesskaber, som området har, så lokalsamfundene fortsat kan være attraktive at bo i, flytte til og besøge.
Kampagnen Mødestedet har givet landsbyklynger mulighed for at søge støtte til udviklingen af bedre mødesteder, som handler om at få styrket de fysiske rammer om klyngernes nye fællesskaber og fritidsliv.
Mødestedet - en kampagne for landsbyklynger
Med kampagnen 'Mødestedet' støtter vi udviklingen af bedre mødesteder i landsbyklynger over hele landet. Det handler om at få styrket de fysiske rammer om klyng...
Se projekt
Landsbyklynger
I mange landsbyer bliver der færre indbyggere, hallen står tom og købmanden drejer nøglen om. Men nu spirer såkaldte landsbyklynger frem. De viser nye veje til,...
Se projekt