x

Omfattende ny viden om biobaserede byggematerialers potentialer er nu tilgængelig

Pressemeddelelse 22. januar 2025

En unik og omfattende vidensbase om biobaseret byggeri er nu frit tilgængelig for alle. Viden og ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden er samlet ét sted og markerer afslutningen på første fase af Realdanias indsats Veje til biobaseret byggeri.

Hvis vi i Danmark skal reducere byggebranchens CO2-udledning, må og skal vi gå nye veje. Klimaaftrykket fra velkendte materialer skal reduceres. Vi skal renovere vores eksisterende bygninger og genbruge flere byggematerialer. Og vi skal udvikle og understøtte brugen af byggematerialer som træ, halm og andre naturlige, fornybare ressourcer.  

Realdania undersøger i indsatsen Veje til biobaseret byggeri, om Danmark kan blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer i Danmark, og hvordan disse materialer kan produceres og finde bredere anvendelse. Biobaserede byggematerialer har lavere produktionsudledninger, kan lagre CO2 og er biologisk nedbrydelige. Innovation, produktudvikling og afprøvning af konkrete materialer er centrale elementer i indsatsen, der på sigt – og i samarbejde med udvalgte bygherrer – skal munde ud i et antal biobaserede eksempelbyggerier som både nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger. 

Samler viden fra forskere, eksperter og aktører i værdikæden

Første fase af indsatsen er nu afsluttet. En indsats, der skal skabe og dele viden om arealer og afgrøder, bidrage til udvikling af nye løsninger, etablere nye værdikæder og forretningsmodeller samt afprøve de biobaserede materialer i konkrete eksempelbyggerier. I projektet er der nu skabt en omfattende og unik vidensbase, som samler viden og ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden – fra indsigter i skov- og landbrug og arealpotentialer til materialegenskaber og konkrete konstruktioner.

"En større udbredelse og anvendelse af de materialer, som vi historisk har brugt til at bygge med, kan blive et helt afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk. Jeg håber, at den omfattende mængde af viden, vi nu lægger frem – og som alle kan bruge og finde inspiration i – kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, som sammen skal udvikle de biobaserede værdikæder i fremtiden,” siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania. 

Stort potentiale til at blive selvforsynende

Grundlaget for arbejdet er helt nye, scenariebaserede analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der bl.a. giver værdifuld indsigt i, hvilke afgrøder og materialer, der kan dyrke på Danmarks arealer til biobaseret byggeri. Og hvilke mængder, der kan bruges i byggeriet. 

Mængderne af afgrøder fra land- og skovbrug sammenholdes i en rapport fra Artelia med fremtidens behov for biobaserede byggematerialer, og det konkluderes, at Danmark har et langt større potentiale til at blive selvforsynende med byggematerialer end tidligere antaget. Artelia har arbejdet med scenarier for byggeriets materialebehov, hvor landbrugsafgrøder som hamp, græs og halm kan supplere træproduktion og samlet dække byggeriets behov, hvis forbruget af nye materialer bliver reduceret. Materialeforbrugets omfang er afhængigt af de konkrete scenarier og Danmark kan spare op mod 1,4 mio. tons CO2 pr. år i 2050 og lagre op til 2,3 mio. tons. CO2 afhængigt af den fremtidige byggeaktivitet i scenarierne. 

Hvor er fabrikkerne? 

Smith Innovation peger i en analyse på, at der i dag endnu ikke er ret meget samarbejde mellem landbrug og produktionen af byggevarer i industriel skala. Der mangler også forskning og udvikling, der kobler byggeri og landbrug sammen gennem produktudvikling. Antallet af danske biobaserede producenter er småt, og de er vanskelige at finde. Analyser peger derfor på, at der skal skabes nye værdikæder, i form af netværk og samarbejde, som det første skridt i udviklingen af markedet for biobaserede byggevarer. Samtidig er der et behov for at hjælpe med produktudvikling og test, dokumentation og certificering, der kan understøtte implementering og markedsintroduktion af nye materialer og løsninger.

Hvordan skal det ske? 

I næste fase af Veje til Biobaseret byggeri vil der være fokus på værdikæderne for produktion af materialer. Men også på anvendelsen og den byggetekniske og arkitektoniske kvalitet af byggerier med biobaserede materialer. Sammen med udvalgte bygherrer er det ambitionen at realisere flere eksempelbyggerier – både nybyggeri og renovering – hvor også danske biobaserede byggematerialer bliver brugt i praksis. Målet er, at disse bygninger kan fungere som inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold. 

Vær med

I den videre indsats vil der være mulighed for at deltage og få støtte til at komme i gang, som enten producent eller bygherre. Interessetilkendegivelser kan sendes til Alexandra Wittchen fra Smith Innovation: aw@smithinnovation.dk. 

Disse analyser af afgrøder og arealer, værdikæder og materialeegenskaber kan nu findes på Realdanias hjemmeside:

Biobaseret byggeri - Råvarepotentialer fra dansk skov- og landbrug

Byggebranchen står over for en afgørende omstilling: Skiftet fra mineralske til biobaserede materialer. Denne overgang rummer et stort potentiale for at reducere branchens klima- og miljøpåvirkning, men kræver samtidig nøje overvejelser for at sikre bæredygtighed på flere fronter. Denne rapport dykker ned i, hvordan biobaserede ressourcer som landbrugs- og skovprodukter kan spille en central rolle i byggeriet. Rapporten belyser både muligheder og udfordringer ved skiftet, herunder hvordan ressourceudnyttelsen påvirker klima, biodiversitet og fødevareproduktionen. Det er Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der har undersøgt hhv. landbrugets rolle og skovbrugets bidrag. 

Læs Biobaseret byggeri - Råvarepotentialer fra dansk skov- og landbrug 

Skove og træers klimapotentiale

Biogene byggematerialer kan reducere byggebranchens klima- og miljøpåvirkning, men skiftet kræver nøje overvejelser omkring bæredygtig arealanvendelse og biodiversitet. Det viser denne rapport fra KU, som fremlægger scenarier for bæredygtig dyrkning og skovdrift, som kan styrke brugen af biogene materialer i Danmark.

Læs Skove og træers klimapotentiale

Scenarier for fremtidens behov for biobaserede byggematerialer

Denne rapport undersøger det fremtidige behov for biobaserede byggematerialer i Danmark. Analysen baserer sig på en scenariebaseret tilgang, der belyser forskellige grader af omstilling til biobaseret byggeri frem mod 2050 samt den forventede udvikling i byggeaktiviteten. Rapporten vurderer også behovet for biomasse til biobaserede byggematerialer i forhold til potentialeanalyser af biomasseressourcer fra Danmarks skov- og landbrugssektorer.

Læs Scenarier for fremtidens behov for biobaserede byggematerialer

Effekten af biobrændslers klimabelastning på el- og fjernvarmesektorens emissionsfaktorer

Denne rapport fra Artelia undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan få en central plads i fremtidens danske byggeri, og hvad det vil betyde for den fremtidige arealanvendelse, miljøpåvirkning.

Læs Effekten af biobrændslers klimabelastning på el- og fjernvarmesektorens emissionsfaktorer

Inspirationskatalog for biobaserede konstruktioner

Dette inspirationskatalog fra Artelia om biobaserede konstruktioner belyser anvendelsen af biobaserede byggematerialer og deres egenskaber inden for områder som brand, fugt, varmetransport, termisk masse, lydisolering og miljøpåvirkning. Det fokuserer på løsninger til både enfamiliehuse, fleretagers bolig- og kontorbygninger samt industri. 

Læs Inspirationskatalog for biobaserede konstruktioner

Hvordan standarder og lovgivning påvirker brugen af biobaserede byggematerialer 

Hvilke barrierer begrænser brugen af biobaserede materialer i byggeriet? Det sætter denne rapport fra BUILD fokus på. Rapporten kortlægger og analyserer den eksisterende lovgivning og standarder og redegør for, hvor det er muligt at gennemføre ændringer i regelsættet for at fremskynde den grønne omstilling.

Læs Hvordan standarder og lovgivning påvirker brugen af biobaserede byggematerialer  

Biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber 

Tre vinkler på potentialer for biogene materialers anvendelse i byggeriet. Denne publikation fra CINARK samler viden om de biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber. Ambitionen er, at udgivelsen vil bidrage til et solidt afsæt for at kunne diskutere, hvordan vi i højere grad kan bane vejen for mere biobaseret byggeri i en nær fremtid.

Læs Biogene materialers tektoniske og arkitektoniske egenskaber

Materialepyramide for biobaserede materialer til byggeriet

En ny biobaserede tilføjelse til Materialepyramiden giver et overblik over, hvilket klimaaftryk de biobaserede materialer har. Tallene kan ikke stå alene, da de kun dækker produktionen af materialerne og ikke den fulde livscyklus, men skal vække en nysgerrighed hos rådgivere og bygherrer overfor at dykke længere ned i livscyklusanalyser og miljøvaredeklarationer. Materialepyramiden er udviklet af CINARK – Center for Industriel Arkitektur, Det Kongelige Akademi.

Tjek den interaktive materialepyramide på materialepyramiden.dk

 

Jagten på det biobaserede produktionsapparat - At finde nålen i høstakken

Denne publikation afrapporterer Smith Innovations rolle i første fase af Realdanias initiativ Veje til Biobaseret Byggeri. Fokus har været på at identificere, hvordan man kan fremme brugen af biobaserede byggematerialer for at reducere byggeriets klimapåvirkning. Smith Innovation har undersøgt potentialer og barrierer for at skalere produktionen af biobaserede byggematerialer i Danmark og samarbejdet med både byggeri- og landbrugssektorer.

Læs Jagten på det biobaserede produktionsapparat – At finde nålen i høstakken

 

Potentiale ved produktion af biobaserede byggematerialer i Danmark 

Denne publikation fra Artelia omfatter en livscyklusbaseret miljøvurdering (LCA) af potentialet for anvendelsen af biogene ressourcer i byggematerialer i en dansk kontekst. De undersøgte biogene ressourcer er halm, græs, hamp, og træ med primær anvendelse i isoleringsmaterialer. 

Læs Potentiale ved produktion af biobaserede byggematerialer i Danmark 

Publikationen 'Veje til Biobaseret Byggeri - Et blik på tværs' samler trådene fra en lang række vidensindsatser, og undersøger mulighederne og udfordringerne ved en skalering af biobaseret byggeri.

Gennem de sidste år er hele byggebranchen blevet klogere og beregner nu livscyklusanalyser (LCA) i stedet for blot at se på en bygnings energiforbrug. Der er kommet lovkrav til bygningers klimaaftryk og i stedet for kun at arbejde med relative forbedringer, kan vi nu også sætte målsætninger for, hvad absolut bæredygtighed er. Vi kender nu planetens bæreevne, ”carrying capacity”, og det er et nybrud. Nu kan vi sætte videnskabeligt funderede mål for reduktionen af byggeriets klimaaftryk.

Publikationen forsøger derfor at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvor mange fornybare materialer skal vi bruge i byggeriet i fremtiden?
  • Kan vi blive selvforsynende med fornybare byggematerialer i Danmark?
  • Hvad vil et stort brug af lokale biobaserede materialer betyde for klimaaftrykket af dansk byggeri?
  • Hvad vil det betyde for andre sektorer, hvis byggeriet skal bruge flere biobaserede materialer?

    Læs Veje til Biobaseret Byggeri - Et blik på tværs