En hverdagshistorie og et stykke danmarkshistorie
Støberihallerne i Præstø
Med restaureringen af det gamle jernstøberi midt i Præstø har Realdania By & Byg bevaret et historisk industrianlæg fra 1800-tallet, dengang hundredvis af mindre jernstøberier rundt om i landet var med til at drive industrialiseringen fremad. I dag er der ikke mange af disse anlæg tilbage i byernes centrum, men i Præstø er byens jernstøberi bevaret og i dag indrettet til nye formål, så bygningerne kan leve videre og bidrage til historiefortællingen. Lørdag den 26. april er Støberihallerne i Præstø åbne for alle.
Historiske steder og bygninger kan være værd at bevare, fordi de er særlige og unikke. Men de kan også bevares, fordi de repræsenterer det almindelige.
Det sidste er tilfældet med Præstø Jernstøberi og Maskinfabrik, der blev grundlagt i 1849 og udvidet 1880’erne: En lokal virksomhed, som ikke adskilte sig væsentligt fra de hundredvis af jernstøberier, som udgjorde en af grundpillerne i industrialiseringen af Danmark i 1800-tallet.
Industri midt inde i bymidten
Historien om Præstø Jernstøberi og Maskinfabrik er en hverdagshistorie om det lokale jernstøberi, der blev drevet af samme familie gennem generationer.Selvom støberiet i en periode var Præstøs største industrivirksomhed, så var det på landsplan langt fra blandt landets førende. Tværtimod, så tilhørte jernstøberiet i Præstø det store antal industrivirksomheder, som over hele landet forsynede lokalområderne med de produkter, der var behov for i takt med Danmarks industrialisering, landbrugets mekanisering og dagligdagens forandring.
I dag er der ikke mange af disse industrianlæg tilbage. I kølvandet på samfundets forandringer blev mange af de små bynære industrivirksomheder revet ned, ombygget til ukendelighed eller flyttet fra byernes centrum ud til industrikvarterer uden for byen. Men ikke i Præstø. Her forblev jernstøberiet midt inde i byen, og selv om den egentlige produktion af støbejernsgods stoppede for næsten 100 år siden, har bygningerne overlevet.
En typisk industribygning
For fire år siden købte Realdania By & Byg det historiske anlæg i Præstø for netop at bevare og sikre en bygningstype, som mange andre steder helt er forsvundet som følge af ændrede krav til industribygninger og deres placering. Men i Præstø er støberihallerne bevaret midt inde i byen, og de har tilmed bevaret deres oprindelige form med det takkede fabrikstag, et såkaldt shedtag, og med konstruktion af en såkaldt ’fladebygning’ – en bygningstype, som netop opstod under industrialiseringen.I takt med 1800-tallets øgede industriproduktion over hele landet kom disse fladebygninger mange steder til at afløse de trange produktionslokaler, der var blev indrettet i byernes etagebygninger. Ved kun at være i ét plan var fladebygningerne særligt velegnede til tunge og stærkt vibrerende maskiner og til transport af stort gods ind og ud af fabrikshaller og lagre.
Jernstøberierne banede vejen
I dag er bygningerne i Præstø jernstøberi ikke alene genrejst og restaurereret; de er også transformeret. Bygningernes funktion er i dag en helt anden end for 130 år siden, og inden længe vil byens borgere kunne træde ind i de gamle industrihaller, når de skal besøge biblioteket, lokalarkivet og borgerservice.Men selve rammerne og selve planløsningen er bevaret, så de historiske bygninger fremover kan bidrage til fortællingen om, hvordan industri og industribygninger over hele landet i 1800-tallet var med til at bane vejen for det moderne danske samfund og bidrage til, at dengang helt nye bygningstyper som f.eks. jernbanestationer, pakhuse og fabrikker blev opført.
Fra hver sin by og egn servicerede støberierne det omgivende landbrug med maskiner, redskaber og reparationer, og de forsynede gader og stræder med vandrør, kloakdæksler, gadelygter og bænke.
Det var også de mange jernstøberier, som bidrog til, at huse blev udstyret med trapper, balkoner, gelændere, gitre og vinduer af støbejern, og at familier fik nyt inventar og husgeråd til hjemmet i form af kakkelovne, brændekomfurer, centralvarmekedler af støbejern, gryder, potter og pander.