x
Præstø lørdag den 26. april:

Over 1.000 gæster strømmede til åbent hus i Støberihallerne

Pressemeddelelse 28. april 2025


Nogle af de besøgende kendte bygningerne særdeles godt; andre var slet ikke klar over, at der i en baggård på Præstøs hovedgade gemte sig et historisk klenodie. Men fælles for de 1.000 gæster, som deltog, da Realdania By & Byg i lørdags inviterede ind i de nyrestaurerede støberihaller i Adelgade, var lysten til at opleve både forvandlingen og fortællingen om de historiske bygninger.

”Jeg var slet ikke klar over, at de gamle støberihaller var noget særligt”. ”Det var godt, at de blev reddet i sidste øjeblik, inden det hele styrtede sammen”. ”Det bliver spændende, når bygningerne skal indrettes på en helt ny måde”.

Sådan lød nogle af kommentarerne fra de over 1.000 gæster, som lørdag eftermiddag strømmede ind gennem porten i Adelgade i Præstø for at opleve byens gamle jernstøberi, som Realdania By & Byg købte i 2020 og i dag har restaureret fra inderst til yderst.

 

De ydre rammer, de historiske byggematerialer og de originale farver er istandsat og bevaret, og indenfor er bygningerne gjort klar til, at der inden længe kan indrettes bibliotek, lokalarkiv og borgerservice. Dermed får det gamle jernstøberi igen en betydende og central rolle i byen og lokalområdet – præcis som jernstøberiet havde i 1898, da portene til de nye fabriksbygninger blev slået op i Adelgade.

En del af vores fælles historie

I national sammenhæng har de gamle støberihaller også betydning. Som bygningstype repræsenterer de nemlig et lille stykke danmarkshistorie fra midten af 1800-tallet, da industrialiseringen tog fart, og der over hele landet åbnede hundredvis af sådanne små jernstøberier.

Hver og én sørgede støberierne for, at byer og lokalområder blev forsynet med de mange nye produkter, som var en del af udviklingen, da Danmark blev industrialiseret, landbruget blev mekaniseret, og dagligdagen forandrede sig.

I de glohede støbejernsovne blev der landet over fremstillet og repareret alskens maskiner og redskaber til landbruget, ligesom der blev støbt og smedet vandrør, kloakdæksler, gadelygter, bænke og meget mere til byernes gader og stræder.

Det var også de mange jernstøberier, som fremstillede trapper, balkoner, gelændere, gitre og støbejernsvinduer til byens huse, og som bidrog til, at familier fik nyt inventar og husgeråd til hjemmet i form af kakkelovne, brændekomfurer, centralvarmekedler af støbejern, gryder, potter og pander.

Med andre ord: Sammen med tidens mange andre små industrianlæg, der dengang lå midt inde i byerne, spillede jernstøberierne en afgørende rolle i industrialiseringen af Danmark – også i Præstø.

En af få tilbageværende

I dag er der ikke mange af disse industrianlæg tilbage. I kølvandet på samfundets forandringer blev mange af de små bynære industrivirksomheder revet ned, ombygget til ukendelighed eller flyttet fra byernes centrum til industrikvarterer uden for byen. Men ikke i Præstø.

Her forblev jernstøberiet midt inde i byen, og selv om produktionen af støbejernsgods stoppede for næsten 100 år siden, har bygningerne overlevet i deres oprindelige i form og stadig med det karakteristiske savtakkede fabrikstag, som blev kendetegnende for industriens nye bygninger.

For fem år siden købte Realdania By & Byg det historiske industrianlæg i Præstø for netop at bevare og sikre et af de få tilbageværende eksempler på en bygningstype, som i sin tid var med til at drive industrialiseringen fremad og bane vejen for det moderne danske samfund.

Rå industri med pynt

Lørdag blev portene åbnet, så alle interesserede kunne få et kig indenfor og bl.a. opleve produktionshallerne, hvor fint udsmykkede støbejernssøjler bærer det store savtakkede fabrikstag, og hvor en række jernvinduer i den ene savtak både dengang og i dag sikrer lys ned i de mørke haller.

Åbent-hus-gæsterne fik også mulighed for at nærstudere bygningernes murværk, der ligesom de pyntede søjler afspejler datidens arkitekturstil og de dengang helt nymodens byggematerialer. Fine mønstermuringer omkranser døre og vinduer, og på hallernes forside er brugt de dengang allerfineste maskinfremstillede mursten, mens de dengang mindre fine, håndstrøgne sten pryder bagsiden.

I den toetagers værkførerbygning, der blev opført i 1886 til bl.a. hestestald og værksted og senere indrettet med lejlighed på førstesal, kunne gæsterne bl.a. se et bevaret eksempel på de dengang meget moderne etageadskillelser i form af hvælvede murede lofter mellem jernbjælker, og også de bevarede støbejernsvinduer og stuens støbejernsovn vidner om en tid, hvor jern vandt frem om et af tidens nye byggematerialer.