x

I Danmark har vi lang tradition for at beskytte kystbyerne med diger, sluser og højvandsmure. Velafprøvede, tekniske løsninger som har tjent os godt i årtier – men som sættes under stigende pres fra klimaforandringer. For havvandet stiger. Og vi kan forvente flere og voldsommere stormfloder i fremtiden.

Byerne og det stigende havvand er et femårigt partnerskab mellem Miljøministeriet og Realdania, som har haft til formål at udvikle nye svar på, hvordan kystbyerne kan møde fremtiden. Vores afsæt har været, at beskyttelse af vores bygninger og samfundsværdier næppe kan stå alene – men at vi skal forsøge at tænke mere langsigtet og udvide mulighedsrummet, hvis vi vil bevare kystbyerne som et godt sted at leve og bo.

Som det forskerhold, der har fulgt partnerskabet, konkluderer, så er den bedste og sikreste tilgang til truslen fra havvandsstigninger at lade være med at bygge sig til flere problemer; enten ved helt at undgå at bebygge i områder, som trues af oversvømmelser (friholde) eller alternativt at udfase eksisterende bebyggelse (tilbageføre). Andre muligheder er at tilpasse kystbyerne – fysisk og socialt – til gentagne og vedvarende oversvømmelser (imødekomme), at holde vandet ude ved hjælp af fx diger, stormflodsporte og barriereøer (beskytte) – eller at forholde sig passivt og se tiden an (stå til), hvilket er udbredt praksis. 

Figuren er fra 'Kysten nu', Københavns Universitet 2023

’Beskyttelse’ er altså blot én blandt flere andre mulige strategier og langt fra nødvendigvis den eneste, mest langsigtede eller effektive måde at fremtidssikre kystbyerne på. Gennem 18 pilotprojekter har vi i partnerskab med Miljøministeriet støttet, fulgt og dokumenteret 19 danske kommuners arbejde med at afklare lokale udfordringer, muligheder og perspektiver – ofte i krydsfeltet mellem byudvikling, planlægning og kystbeskyttelse, og i flere tilfælde med afsæt i en dyb læsning af lokale landskaber og natur. 

Resultatet er en række lokale bud på planer, strategier og projekter som på forskellig vis arbejder åbent og bevidst med det mulighedsrum, der folder sig ud, når vi arbejder mere langsigtet og helhedsorienteret med truslen fra havvandsstigninger. Forskerholdet, som har fulgt de 18 pilotprojekter, har samlet perspektiver og indsigter i de to udgivelser ’Kysten nu’ og ’Man vil jo gerne en by’, der kan læses som både introduktion til feltet og en aktuel status og opsamling på kommunernes arbejde med at fremtidssikre kystbyerne.

18 projekter har fået støtte til at komme videre

I alt 18 projekter i hele landet har modtaget støtte fra partnerskabet over to ansøgningsrunder. Alle projekter rummer et bredt spænd af problemstillinger og har en eksempelværdi for andre. 

Fælles for projekterne er også, at de bygger på en række værdier, som vi mener er vigtige. Det handler eksempelvis om at tænke behovet for beskyttelse sammen med de langsigtede planer for byens udvikling, så man ikke bygger sig til nye udfordringer i takt med, at de gamle havneområder mange steder omdannes til nye byudviklingsområder. Det handler om at bruge kystbeskyttelsen til at understøtte visionerne for byens udvikling og løfte kvaliteten af byrum og -områder. Og så handler det om at finde fleksible løsninger, som tillader os at blive klogere, i takt med at klimaprognoserne og byerne udvikler sig. 

Du kan se de 18 projekter på kortet herunder. Projekter markeret med rødt blev udvalgt i første runde. Projekter med blåt blev udvalgt i anden runde.