x

Vinder i konkurrencen om Marielyst Torv og Strandstrøg

Pressemeddelelse

7. juni 2013

Vinderen er…..Marielyst! Med afgørelsen af projektkonkurrencen for Marielyst Torv og Strandstrøg, er der valgt et projekt, som kan sikre, at Marielyst vinder både opmærksomhed, markedsandele og hjerter.

test

Vinderteamet er GHB Landskabsarkitekter i samarbejde med Grontmij og ETN arkitekter. Teamet har udarbejdet et i øjenfaldende og stærkt projekt, der både kan binde badebyen sammen, og som forstærker stemningen af strand og strandferie - året rundt.

Projektet arbejder med stemningerne fra en badeby og gammeldags badehoteller, som vi drømmer om dem. Med naturlige materialer og farvevalg som emmer af det bedste fra strand og natur og feriestemning.  Samtidig skaber det også masser af plads og muligheder for, at byen kan være det festlige og levende sted, Marielyst er kendt som. Det er planen, at anlægsarbejdet skal begynde i november 2013, når projektet er tegnet færdigt.

Projektet realiseres i samarbejde med Realdania, som under fokusområdet Kvalitet i kysternes turistbyer i kampagnen Stedet Tæller. Realdania støtter projektet med 5,7 millioner kr.

Karen Skou, projektleder i Realdania, siger: ”Vinderforslagets ide til at lægge et egetræsgulv på torvet og de hvide stakitter er rigtig stærk. Disse elementer giver plads til, at Marielyst kan være et festligt og levende sted i en fysisk ramme af høj kvalitet. Det er stedet, der tæller. Og her i Marielyst vil stedet blive noget helt særligt.”

Guldborgsund Kommune står i al væsentlighed for resten af finansieringen.

Flemming Jantzen, formand for Erhvervs- og Turismeudvalget, og med i dommerkomitéen fortæller; ”Arbejdet med at løfte Marielyst er en bevidst satsning fra Byrådets side. Marielyst skal give et bedre helhedsindtryk til gæsterne. Det gælder både indtrykket i byen, som vi her tager fat i. Men det gælder også kvaliteten i alt det andet vi tilbyder vores gæster. Hvis vi skal kunne konkurrere på det her marked, så skal vi frem i skoene.  Med det her forslag har vi taget et modigt valg - men det skal vi også - for at vise, at nu, sker der noget på Marielyst.”

Guldborgsund Kommune inviterer til offentliggørelse af projekterne, og informationsmøde vedr. projektet for Torvet og Strandstrøget mandag d. 24. juni, på Højskolen i Marielyst. Her vil projektet blive vist og gennemgået, ligesom der vil være mulighed for at se de øvrige forslag og stille spørgsmål mv.

Fakta

Formålet med projektet på Torvet og Strandstrøget er en byrumsomdannelse, der skaber større kvalitet i oplevelsen af de fysiske byrum, og en indretning der tydeliggør stedets tilknytning og sammenhæng med stranden lige neden for. Omdannelsen skal medvirke til opfyldelsen af delmål som sæsonforlængelse og ”en sjov og sund” ferie samt styrke konkurrencepositionen i forhold til kvalitetsbevidste kundegrupper. Det vil sige, at torvet og Strandstrøget skal indrettes med faciliteter, der understøtter aktiviteter og events i høj- og skuldersæson, rum og faciliteter, der understøtter ophold og leg i byrummet, og give et positivt indtryk alene ved sin fysiske fremtoning. Projektet på torvet er første del af realiseringen af Marielyst Helhedsplan.

Samlet økonomi for projektet er alt inklusiv 26 mio. kr. De fordeles med 18 mio. kr. til anlæg af torvet og 6 mio. kr. til anlæg af Strandstrøget.

Realdania støtter projektet med 5,7 mio. kr. fra kampagnen Stedet Tæller - kvalitet i kysternes turistbyer. Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der frem til 2016 skal være med til at synliggøre og udvikle de stedbundne potentialer, så de bidrager til en posi­tiv bæredygtig udvikling i yderområderne, der skaber øget livskvalitet og gavner både beboere og turister. Med Stedet Tæller har Realdania afsat 115 mio. kr. til at støtte konkrete, fysiske projekter og til formidling af viden og inspiration til yderområdernes aktører.

De fem teams der har deltaget i projektkonkurrencen er:

 • Arkitekt Kristine Jensens tegnestue i samarbejde med Norconsult, Ecosistema og Vand og Landskab.
 • GHB Landskabsarkitekter i samarbejder med Grontmij og ETN arkitekter.
 • JaJa architects i samarbejde med karres en brands og Niras.
 • Kragh & Berglund Landskabsarkitekter i samarbejde med MLRP arkitekter og Dines Jørgensen og Co. Rådgivende Ingeniører.
 • Sweco Architects i samarbejde med Lemming og Eriksen Rådgivende ingeniører.

Dommerkomiteen består af:

 • Flemming Jantzen, Formand for erhvervs og turismeudvalget Guldborgsund Kommune
 • Henning Kamper, medlem af Teknik og Miljø udvalget , Guldborgsund Kommune
 • Henrik Gottfredsen, Formand for Sydfalster Turisme- og Erhvervsforening
 • Karen Skou, Projektleder, Realdania
 • Fagdommer Jonas Schuul, Arkitekt
 • Fagdommer Lisbeth Westergård, Arkitekt

Til dommerkomiteen har været knyttet en række fag-rådgivere fra Guldborgsund Kommune:

 • Christian Smith, stabschef
 • Nina Munk, projektleder,
 • Per Nejrup Hansen, byplanarkitekt
 • Jan Uhre Nielsen, Trafik og vej
 • Charlotte Wiberg Bonde, teknik og drift
 • Ole Hansen, teknik og drift
 • Jacob Lysholdt, afledning og vand

Hasløv og Kjærsgaard har været tilknyttet som projektsekretær.

Informationsmøde
Guldborgsund Kommune inviterer til offentliggørelse af projekterne, og informationsmøde projektet for torv og strandstrøg mandag d.24. juni, på Højskolen i Marielyst. Her vil projektet blive vist og gennemgået, ligesom der vil være mulighed for at se de øvrige forslag og stille spørgsmål mv.

Tidsplan

Der påbegyndes projektering hurtigst muligt; og denne løber hen over sommeren og efteråret.

Anlægsfasen opstartes i november 2013 for torvet, og forventes afsluttet forår 2014.

Strandstrøget anlægges et år senere med opstart i 2014.

Pressemeddelelsen er udsendt af Guldborgsund Kommune.