x

Små ændringer i hverdagen kan nedsætte energiforbruget markant

Pressemeddelelse 3. marts 2017

Et gammeldags viktualierum, hurra-smileys på armaturet i brusebadet og en skræddersyet energikvote. Med simple hjælpemidler i byggeriet er det lykkedes beboerne i Kvotehuset i Nyborg at reducere unødvendigt ressourceforbrug og CO2-udledning markant. Test dit eget energiforbrug - en ny hjemmeside fortæller dig, om du er på sporet.

I halvandet år har parret Ruben og Dorte Kristensen levet uden en tørretumbler og taget korte bade, og deres forbrug og adfærd er blevet nøje overvåget via sensorer i hjemmet. Deres hus – Kvotehuset – er nemlig en del af Realdania By & Bygs eksperimenterende byggeprojekt MiniCO2 husene i Nyborg, hvor seks forskellige huse på hver sin måde har fokus på at nedbringe udledningen af CO2.

Parret flyttede ind i Kvotehuset i 2015, og over ca. tre år måles parrets forbrug og adfærd. Men allerede nu, midtvejs i forsøget, er resultatet klart: Eksperimentet med Kvotehuset er lykkedes! Parrets forbrug ligger en tredjedel under, hvad man ville forvente i et nybygget lavenergihus af tilsvarende størrelse. Det fastslår en netop publiceret midtvejsevaluering for Kvotehuset. 

Når man bringer beboerne i spil, har det en enormt positiv indflydelse på CO2-udledningen, og det koster ikke ret meget.

Jørgen Søndermark arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg

Hvordan har din isbjørn det i dag?

En synlig skærm i huset fortæller familien, hvordan det står til med deres energiforbrug i forhold til den kvote, de har fået tildelt – deres budget for forbruget af vand, varme og el, som guider familien i mål med deres egen forbrugs-ambition. Forbruget visualiseres i en app med en isbjørn på en isflage, som svinder ind i takt med, at forbruget stiger. Overskrides kvoten, slår alt fra, isbjørnen skvatter i vandet, og huset skal genaktiveres med et tryk på en særlig knap.

Mange beboere får i dag informationer omkring deres forbrug via energiselskabernes apps. Men de færreste ved, om tallet på skærmen er godt eller skidt, eller hvor de ligger i forhold til gennemsnittet. Kvotehuset giver familien klar besked, og nu gør en ny hjemmeside det muligt for alle at få tildelt en kvote, de kan læne sig op ad.

Simple hjælpemidler – stor effekt

Udover skærmen er huset blevet udstyret med et gammeldags viktualierum og en opdelt ovn, bruseren slukker selv, hvis badet varer for længe, og i haven er der bygget en overdækket tørregård til vasketøj. Tørregården har betydet, at familien helt har kunnet undvære en tørretumbler, som er en af de helt store energislugere i en almindelig husholdning.

”Når man bringer beboerne i spil, har det en enormt positiv indflydelse på CO2-udledningen, og det koster ikke ret meget,” forklarer arkitekt og projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg og sætter det relativt simple tiltag i perspektiv: ”Alle kan bygge en tørregård og derved spare meget strøm og bidrage til at holde temperaturen på jorden i ave.”

Følgende tiltag i Kvotehuset er med til at nedbringe ressourceforbruget:

  • Arkitektur med meget dagslys = mindre behov for elektrisk lys.
  • Opdelt ovn = mindre strømforbrug, idet man ikke behøver at varme en hel ovn op til små portioner.
  • Viktualierum som supplement til køleskabet = mindre strømforbrug.
  • Overdækket tørregård = mindre strømforbrug til tørretumbler.
  • Bruser med smiley-display = kortere bade og mindre vandforbrug.
  • Nem slukning for standby-forbrug = mindre elforbrug.
  • Multimedierum med tv, spilkonsoller m.m. = bevidstgørelse omkring elforbrug til underholdning.

Nyt nemt værktøj

Indtil nu har der ikke været meget hjælp at hente i byggeriet for beboere, der vil forstå og minimere deres forbrug. Det vil Jørgen Søndermark gøre op med. Han kaster ansvaret tilbage til byggeriet, som står for 40 procent af CO2-udledningen, og forlanger robust og tilgivende byggeri, der kan tåle mange forskellige brugere – også dem, der ikke ved så meget om kWh og CO2-ækvivalenter.

En ny hjemmeside gør det nu muligt for alle at tjekke, om de er fråsere eller har et fornuftigt forbrug. Min EnergiKvote leverer en skræddersyet kvote, der måned for måned orienterer om, hvor man ligger i forhold til gennemsnittet og i forhold til sin ambition.

Kvoten skabes på baggrund af et enormt bagvedliggende statistisk datamateriale omkring forbrug og sammenhæng med antal personer, kvadratmeter, byggeår mv. og simple oplysninger, man selv indtaster om sit hus og sin husstand.

Tjek dit eget energiforbrug her 

Familien fortsætter med at måle deres forbrug og adfærdsmønster i halvandet år mere, og de endelige resultater vil herefter indgå i en endelig rapport. De foreløbige resultater for Kvotehuset fremgår af en midtvejsevaluering, der netop er udkommet. 

Midtvejsevalueringen, som primært fokuserer på de tekniske data, kan dog ikke stå alene, men bør suppleres med bogen ”Kvotehuset – sætter beboerne i spil”, hvor de forskellige tiltag i huset bliver forklaret nærmere.

Læs hele rapporten fra Kvotehuset her