x

Besøg fremtidens parcelhuse

Pressemeddelelse 31. oktober 2013

Oplev fremtidens parcelhus: Det er bygget af skrald og genbrug, skal ikke vedligeholdes, kan tilpasses familiens skiftende behov og hjælper med at holde styr på forbruget af energi.

Realdania Byg åbner nu for første gang dørene til åbent hus midtvejs i byggeeksperimentet, MINICO2 HUSENE, der skal bane vejen for fremtidens CO2-venlige typehus. Det sker fredag og lørdag den 8. og 9. november kl. 13 - 16 på Steensager 2-10 i Nyborg.

Samfundet har længe været optaget af at sænke det løbende energiforbrug i boligen. Men forbruget af energi i husene er kun én brik i spillet om, hvordan vi mindsker udledningen af de drivhusgasser, der skaber klimaforandringer - med CO2 som den helt store synder. Også selve byggeriet, vedligeholdelse og de løbende ændringer, vi laver på huset, sætter markante fodaftryk og bidrager således betydeligt til de 40 procent af landets samlede   CO2-udledning, som boligerne står for.

"Vi har ønsket at gøre den højaktuelle og vigtige samfundsudfordring i forhold til klimaforandringer konkret. Med seks huse, der hver stiller skarpt på og samler de bedste erfaringer i forhold til at mindske CO2-udledning fra vores boliger, så vi kan udvikle fremtidens typehus med et væsentligt lavere CO2-fodaftryk end i dag. Og vi er glade for, at vi nu kan byde offentligheden og branchen inden for til at se de første resultater", siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Et eksperiment med seks huse
Realdania Byg er i gang med at opføre seks nabohuse i Nyborg, der hver især skal bidrage til at konkretisere de mange udfordringer, boligejeren står overfor, når der skal tænkes reduktion af CO2-fodaftryk i forhold til vores boliger.

De fem første huse er opført som eksperimenter, der undersøger måder at reducere CO2-udledningen på i specifikke faser af et hus' liv. Dette er ikke tidligere undersøgt tilsvarende grundigt og enkeltvist.

Målet i det sidste hus er at give et samlet kommercielt bud på at sikre det mindst mulige CO2-fodaftryk i et typehus. Det skal ske ved at indsamle og lære af resultaterne fra de fem første huse i Nyborg. Her vil de opnåede CO2-besparelser blive nøje overvejet og balanceret i forhold til effekt, pris og øvrige gevinster, så man populært sagt kan plukke de lavest hængende frugter i hvert af de enkelte tilfælde; dvs. ved brug af genbrugsbyggematerialer, sparet vedligehold, længere levetid, eller ved at man som bruger har vist omtanke.

Samlet bliver alle disse erfaringer udmøntet i et optimalt CO2-reduceret typehus til samme økonomi, som er standard i dag. En indbudt konkurrence er lige afsluttet, og det er netop afgjort, at det bliver typehusfirmaet Benée Huse, der skal bygge dette sidste hus, MiniCO2 Typehuset.

Det samlede projekt afsluttes i foråret 2014, hvor også opførelsen af MiniCO2 Typehuset vil være færdigt. Her vil offentligheden igen blive inviteret indenfor for at se de færdige resultater.

Om arrangementet
Åbent hus i projektet MINICO2 HUSENE. Mød rådgiverne og entreprenørerne, hør om projekterne og se udvalgte modeller og materialer samt de første færdige huse, der aktivt forholder sig til nutidens klimaudfordringer og giver bud på 'fremtidens parcelhus' og dets byggesten.

• Tid:   Fredag og lørdag den 8. og 9. november kl. 13 -16
• Sted:  Steensager 2-10, 5800 Nyborg

Alle er velkomne og deltagelse er gratis.