x

Jeg er en støjnørd

Pressemeddelelse 29. september 2016

Jeg er en støjnørd. Sådan én, som øjeblikkeligt forlader en restaurant, hvis akustikken mudrer det, min hustru overfor mig forsøger at råbe. Jeg orker ikke dårlig lyd.

Af projektleder, arkitekt Jørgen Søndermark, Realdania By & Byg: 

En kombination af høreudfordringer i familien og fem års adresse ovenpå en restaurant i Århus’ epicenter har nok haft en finger med i spillet: Kan man kun høre med det ene øre, mister man stereo-oplevelsen og dermed evnen til at kunne adskille samtidige lyde, især hvis rummet reflekterer lydene oveni hinanden. Og når man bor med skinger diskoteksmusik, kombineret med et dårligt vedligeholdt ventilationsanlægs knap hørbare, men i høj grad mærkbare lavfrekvente brummen, bliver man nok lidt sensitiv. Festugens evigtunge 80’er musik var ikke flyttegrunden - det var fornemmelsen af at ligge med hovedet inde i en vaskemaskine, der trak os ud til roligere urbane gadestrøg…

Støj i hjemmet er for mig det værste. Mange andre steder kan man bare flytte sig, men i hjemmet skal man kunne trække sig tilbage, i ly for verden, for at lade op. Her skal være ro eller i hvert fald kun god lyd! Uvelkommen støj i hjemmet stresser, uanset om man er opmærksom på den eller ej. Hvem kender ikke det salige suk, alle udstøder, når en summende et-eller-andet endelig stopper – uden at man hørte det før?

Indeklima handler også om støj

Indeklima handler også om støj. Derfor har Realdania også fokus på emnet, og i flere af Realdania By & Bygs demonstrationsprojekter har vi haft støj og akustik i kikkerten.

I et af MiniCO2 Husene i Nyborg fik vores ønske om at kunne demontere loftet - så vi ud fra et ressourcehensyn kunne foretage ændringer uden at ødelægge materiale – en utilsigtet, men glædelig sidegevinst: Lyden blev simpelthen markant bedre. Det demonterbare loft blev nemlig udført som påskruede træuldsplader, og da pladerne kom op, bemærkede man straks den helt nye akustiske fornemmelse, som opstod i rummene. Hele huset ændrede karakter: De nøgne, ret hårde overflader i det dengang tomme hus gav en skarp, lidt skinger klang, men efter pladerne blev fornemmelsen pludselig anderledes blød og rar.

Jeg kender ikke fagtermerne, men det er meget en fornemmelsessag! Fra da voksede min opmærksomhed på, hvor vigtig og enkel akustikregulering er, også – eller måske især -  i det private hjem.

Akustikregulering i de nøgne boliger

Prøv i øvrigt at overveje, hvordan vores indretning har ændret sig med tiden. Vi skal ikke langt tilbage, før vi lander i væg-til-væg tæppets tidsalder, med dobbelt-gardiner, polstermøbler og masser af puder og tæpper. Dengang slæbte vi så at sige selv vores akustikregulering med ind i de nøgne boliger og skabte vellyd. I dag indretter vi os ofte noget mere skrabet, og mange af vores foretrukne møbler er enkle, stramme og helt uden tekstilernes pludderbukser. Manglen på lyd-buffere i vores indretning stiller ekstra store krav til den akustiske performance af de boliger, der i dag bygges eller bygges om.

Bedre ventilation og dæmpet akustik

I vores igangværende projekt ’Sunde Boliger’ i Holstebro er støj ét blandt rigtig mange indeklima-fokuspunkter. Også her vil Realdania By & Byg sammen med rådgiverne; Pluskontoret, Lendager og MOE, forsøge at slå to-tre fluer med ét smæk: Vi vil skabe mere og bedre ventilation og samtidig både fjerne en klassisk støjkilde og dæmpe akustikken. Det er ambitiøst, og vi er spændte på, om vi lykkes.

Et perforeret loft bliver det nye indblæsnings-’aggregat’ til at skabe bedre ventilation. I stedet for de små studse, man normalt ser, kommer luften ind gennem tusindvis af små huller overalt i loftet. Det har en række fordele: De små huller styrer ikke blot akustikken flot på plads, så man får samme venlige rumfornemmelse som med træuld; til sammen giver hullerne også et meget stort indblæsningsareal – og et stort areal betyder lavere lufthastighed, som igen betyder næppe hørbar flytning af luften. Faktisk regner vi med at kunne fordoble luftmængden og samtidig reducere indblæsningslyden ned i nærmest nul!

Lyden er normalt ellers en af ulemperne ved mange moderne ventilationsanlæg; de larmer ikke, men de kan høres. Især fordi de ofte bliver sat ind i moderne huse med tre-lags ruder, som effektivt lukker lydene ude. Der er så stille i mange nye huse. Lige indtil ventilationen går i gang, så summer det på dén der måde.

I Sunde Boliger regner vi også på, om det er muligt - inden for en moderne energiramme - at skifte tilbage til tolags ruder. Så kan man måske igen høre solsorten udenfor, for der er jo også god lyd. Men det er mest af hensyn til dagslyset – mere om det næste gang…