x

Tre ældre villaer får bedre indeklima for hver 500.000 kr.

Pressemeddelelse 15. april 2021

Med tre ældre villaer og tre testfamilier vil Realdania By & Byg undersøge, hvor langt 500.000 kroner rækker i forsøget på at nedbringe indeklimaproblemer som fugt, radon, partikler og CO2.

Hvor meget kan man forbedre indeklimaet i en ældre villa ved at renovere den for en halv million kroner? Og har danskerne brug for en sundhedsattest over boligens indeklima, ligesom man i dag kan få lavet en tilstandsrapport? Det et nogle af spørgsmålene, som Realdania By & Byg forsøger at besvare med projektet "Sunde Boliger Renovering" i Randers, hvor renoveringen af tre testfamiliers villaer nu er i fuld gang.

Målet med projektet er bl.a. at inspirere danske boligejere og rådgivere til at finde frem til de renoveringer, der giver det bedste indeklima og dermed mest sundhed for pengene.

Der er meget fokus på sundhed, men er vores boliger også sunde? Det er spørgsmålet bag projektet, som egentlig er meget enkelt udformet. Vi lader tre familier flytte ind i tre forskellige huse, renoverer dem hver for 500.000 kroner og måler forskellene i indeklima før og efter.

Jørgen Søndermark Arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg

Grundige indeklimamålinger

Realdania By & Byg købte de tre testhuse i Randers i 2018, og de er valgt for at afspejle, at 65% af danskerne bor i renoveringsmodne huse fra før 1980, svarende til 740.000 boliger i hele landet. Husene er en bungalow fra 1937, en murermestervilla fra 1953 og et parcelhus fra 1962, og de er hver især tidstypiske for deres periode.

Indeklimaproblemerne er blevet identificeret gennem omfattende målinger i de tre huse, som tydeligt viser, at der er plads til forbedringer:
- "Efter vores indledende målinger blev vi meget overraskede over, hvor skidt det står til med indeklimaet i de tre boliger," fortæller Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef i MOE Rådgivende Ingeniører, som er totalrådgiver på projektet.

I et tidligere indeklimaprojekt har Realdania By & Byg sammen med fageksperter udarbejdet et såkaldt Indeklimahjul, hvor alle de indeklimaproblemer, der typisk kan opstå i en bolig, er identificeret sammen med mulige løsninger. Indeklimahjulet rummer både det oplevede indeklima som f.eks. støj og fugt og det usynlige indeklima som radon og partikler.

 

Brugbart værktøj

Indeklimahjulet har undervejs fungeret som et brugbart værktøj i indeklimaprojektet i Randers til at anskueliggøre problemerne med indeklimaet og årsagerne til dem i de tre villaer. Herefter kan der udpeges og prioriteres løsninger:

- "Det gør det muligt at male hele problemfeltet op for at se, hvor mange indeklimaproblemer der er i en bolig. Rådgiverne spiller en særlig rolle i forhold til at sætte fokus på indeklimaet, og vi ønsker at belyse de vigtigste problemer og give inspiration til løsninger og dermed bidrage til en mere holistisk tilgang til indeklimaforbedringer," siger Jørgen Søndermark.

Problemerne i de tre villaer i Randers er bl.a. høje niveauer af skimmelsvamp, CO2 i soveværelser og børneværelser om natten samt radonforurening fra jorden under huset. Realdania By & Byg har naturligvis sørget for, at lejerne i husene ikke er eksponeret for de alvorligste indeklimaudfordringer.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er radon skyld i omkring 300 årlige tilfælde af lungekræft blandt danskerne, og dermed har den radioaktive gasart flere dødsfald på samvittigheden end trafikken. Andre problemer er emhætter, der ikke fjerner osen fra stegepanden effektivt. En måling i ét af husene viste f.eks. høje niveauer af ultrafine partikler mere end en time efter stegning af bacon i køkkenet. På børneværelset længst væk fra køkkenet blev der målt omkring 50.000 ultrafine partikler per cm3, hvilket er højere end partikelniveauet på H.C. Andersens Boulevard i København.

Renoveringen af husene begyndte i januar 2021, og tiltagene i de enkelte huse er nøje udvalgt sammen med fageksperter baseret på husenes indeklimaproblemer. Løsningerne omfatter bl.a. bedre ventilationssystemer, mere effektive emhætter, fjernelse af brændeovn og isolering af tagrum.

- "En halv million kroner kan lyde som mange penge, men projektet er også et forsøg på at gå meget længere end status quo for at løfte boligernes indeklima," siger Steffen E. Maagaard.

En sundhedsattest for boligen

Med "Sunde Boliger Renovering" er det også håbet, at danskerne kan blive bedre klædt på til at vurdere indeklimaet inden et huskøb, eller efter de er flyttet ind, fortæller Jørgen Søndermark. Ud over salgsopstillingen fra ejendomsmægleren har huskøberne i dag blikket stift rettet mod tilstandsrapporten og energimærket. Men måske er det også på tide at kunne tilbyde danskerne en sundhedsattest for boligen?

- "Det kunne være ligesom en tilstandsrapport, som vi kender den, men bare for indeklimaet i stedet. Det ville give huskøberne et supplement til tilstandsrapporten og energimærket, og det ville give boligejerne et overblik over de problemer, der kan være i deres eget hus, samt forslag til at udbedre dem," siger Jørgen Søndermark.

Renoveringen af de tre boliger ventes gennemført inden sommerferien 2021, og arbejdet skulle gerne gøre villaerne mere beboelige fra et sundhedsperspektiv:
- "Vi kommer til at se en kraftig forbedring af indeklimaet på alle parametre. Vi har valgt nogle tiltag, som kommer hele vejen rundt i Indeklimahjulet og løser langt størstedelen af problemerne. Jeg har en klar forventning om, at familierne vil kunne mærke det," siger Steffen E. Maagaard.

"Sunde Boliger Renovering" afsluttes i slutningen af 2021. Projektets erfaringer bliver løbende formidlet på realdania.dk/sbr.