x

Åbent hus i Hasselager:
Banebrydende betonbyggeri fra 1960’erne

Pressemeddelelse 11. august 2022

I Hasselager tæt ved Aarhus har Realdania By & Byg netop afsluttet restaureringen af administrationsbygningen Glasalstrup, som i 1965 markerede et nybrud inden for dansk betonbyggeri og kontorindretning. Et stykke senmodernistisk erhvervsarkitektur af høj kvalitet er bevaret for eftertiden, og den 21. august åbnes dørene for alle interesserede.

Med et 1000 kvadratmeter stort betongitter svævende en meter over en let glasboks og en indretning med åbent kontorlandskab var der på alle måder tale om et nybrud, da et af tidens førende glasfirmaer, J.A. Alstrup, i 1966 slog dørene op til firmaets nye administrationsbygning.

Den spektakulære betonbygning, som blev opført i et nyt erhvervsområde i Hasselager udenfor Aarhus, er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen, som med stort talent for at bruge nye byggematerialer og nye teknikker fik skabt en unik kombination af monumental minimalisme og innovativ betonteknik. Markant, modigt og moderne.

Inde i den store glasboks skabte han sammen med bygherren, direktør Jørgen Alstrup, et af Danmarks allerførste søjleløse kontorlandskaber med store gulv-til-loft vinduer, avanceret teknik og 1960’ernes hotteste boligmode: hessian, fyrretræslameller og gråbrun nålefilt.

Bæredygtig drift og anvendelse

Da Realdania By & Byg i 2018 købte administrationsbygningen, var glasboksen stærkt ombygget, og betonen var præget af naturlig nedbrydning og af skader på både overflader og armering.

I dag er det hele restaureret: Den beskadigede beton er repareret, og i det genskabte kontorlandskab bliver de besøgende mindet om en svunden tid, hvor nye indretningsideer vandt frem på de danske arbejdspladser. Nu åbnes dørene for alle interesserede.

- Vi glæder os til at invitere indenfor i Glasalstrup. Med sin konstruktion er bygningen en enestående eksponent for senmodernistisk erhvervsarkitektur og med sin indretning udgør den et af de første – måske det allerførste - eksempel i Danmark på et helt åbent kontorlandskab, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, og fortsætter:

- Beton som byggemateriale er udskældt af mange, men når det anvendes som i tilfældet her, innovativt, udtryksfuldt og af god håndværksmæssig kvalitet, bliver udtrykket helt unikt. Med restaurering, løbende vedligehold og en bæredygtig drift og anvendelse sikres ejendommen en fremtidig bevaring.

Administrationsbygningen skal fremover udlejes som erhvervsejendom, men den forbliver i Realdania By & Bygs eje, hvor den indgår i samlingen af godt 60 historiske ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år, og som hver især er med til at levendegøre bygningskulturen.

Et konkret eksempel på betonrestaurering

Da Glasalstrup i sin tid blev opført, var begejstringen for beton stor. Sidenhen har 60’ernes og 70’ernes betonbyggerier fået et blakket ry, og tidens tand har mange steder sat sine tydelige spor på de rå overflader.

Beton som byggemateriale er udskældt af mange, men når det anvendes som i tilfældet her – innovativt, udtryksfuldt og af god håndværksmæssig kvalitet – bliver udtrykket helt unikt. Med restaurering, løbende vedligehold og en bæredygtig drift og anvendelse sikres ejendommen en fremtidig bevaring.

adm. direktør Peter Cederfeld Realdania By & Byg

Flere af datidens betonbygninger er i fare for at forsvinde, og med dem forsvinder også betydningsfulde vidnesbyrd om en særlig bygningstypologi og en del af dansk bygningsarv. Behovet for arkitektonisk vellykkede betonrestaureringer i Danmark vil vokse i løbet af de næste årtier.

- Der er behov for ny viden og konkrete løsninger, hvis der skal findes nye veje til betonrestaureringer. Med istandsættelsen af Glasalstrup har vi forsøgt at vise en restaureringstilgang, så betonen bevares for eftertiden, siger Peter Cederfeld.