x

Glasalstrup vinder Aarhus Arkitekturpris 2023

Pressemeddelelse 29. november 2023

Realdania By & Byg modtager Aarhus Arkitekturpris 2023 i kategorien for bedste bygningsarkitektur. Prisen gives for restaureringen af betonbygningen Glasalstrup i Aarhus-forstaden Hasselager. Anerkendelsen vækker stor glæde hos Realdania By & Byg, som håber at arkitekturprisen vil bidrage positivt til den offentlige debat om brutalisme som kulturarv.

- Bygningen præmieres for den smukke renovering, der overbevisende understøtter den oprindelige brutalistiske arkitektur udført i primært, beton og glas.

Sådan lyder begrundelsen fra den faglige dommerkomite, der har udpeget administrationsbygningen Glasalstrup som vinder af Aarhus Arkitekturpris 2023 i kategorien ’bedste bygningsarkitektur’. Aarhus Arkitekturpris tildeles hvert år arkitektur af særlig høj kvalitet i hele Aarhus Kommune.

Realdania By & Bygs administrerende direktør Peter Cederfeld modtog onsdag eftermiddag prisen på Aarhus Rådhus sammen med arkitekt og partner i Over Byen Arkitekter, Maria Wedel Søe, og arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Per Troelsen, som var med i det team, der stod for restaureringen af Glasalstrup i 2019 til 2022. Prisen blev overrakt af byens stadsarkitekt Anne Mette Boye. 

Det er kun få dage siden, at Glasalstrup blev indstillet til fredning, og den store anerkendelse og opmærksomhed, som administrationsbygningen lige nu får, vækker glæde i Realdania By & Byg.

- Vi er utrolig glade for at modtage prisen, som vi betragter som en meget stor anerkendelse af arkitekt Knud Blach Petersens betydning for arkitekturen i Aarhus. Vi vil gerne takke dommerkomiteen, som har truffet et modigt valg ved at præmiere en brutalistisk betonbygning i et afsondret industrikvarter. Vi håber, at prisen vil bidrage positivt til den offentlige debat om brutalisme som kulturarv, siger Per Troelsen.

Åbent kontorlandskab under et tag af beton

Glasalstrup er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen og opført i 1965-66 i et industrikvarter, som blev udstykket i Hasselager i midten af 1960’erne.

I et glashus under et kæmpetag af beton skabte arkitekten sammen med bygherren, glasgrossisten J. A. Alstrup, et åbent kontorlandskab uden søjler, hvilket ikke tidligere var set i Danmark. Konstruktionen var arkitektonisk modigt tænkt og markerede et nybrud inden for dansk betonbyggeri. - Glasalstrup er en særdeles vigtig bygning, da den er med til at værne om byens yngre kulturmiljø. Det gælder både bygningens materialevalg og den brutalistiske arkitektur, der er kendetegnende for den aarhusianske arkitektur i 60’erne og 70’erne, lyder det i den faglige dommerkomites begrundelse. 

- Samtidig er Glasalstrup et unikt eksempel på de allerførste kontorbyggerier, der skulle gøre op med hierarkiet på arbejdspladserne og skabe åbne kontorlandskaber i Danmark.

De øvrige nominerede i kategorien var studieboligerne i Universitetsbyen (det gamle kommunehospital), den nye hovedindgang til Den Gamle By og Æblehaven i Åbyhøj.

Bevaring af vores nære kulturhistorie

Glasalstrup præmieres primært for Realdania By & Bygs restaurering i 2019 til 2022.

Da selskabet overtog ejendommen, var betonen præget af naturlig nedbrydning og af skader på både overflader og armering, og i det indre var bygningen stærkt ombygget. I dag er den oprindelige betons beskadigede områder restaureret, bygningens installationer er genetableret i tråd med de oprindelige ideer, og kontorlandskabet er genskabt med de originale 1960’er-materialer.

- De (Realdania By & Byg, red.) har haft et særligt fokus på både den tekniske, arkitektoniske og funktionelle læsning af både bygning og landskab. Renoveringen er foretaget med dyb forståelse for det oprindelige projekt og har nænsomt renoveret og tilbageført projektet til den oprindelige høje kvalitet i detaljer og materialer - både ude og inde, lyder det i den faglige dommerkomites begrundelse. 

 

Prisen er også en cadeau til Realdania By & Byg for at tillægge en markant og ofte udskældt type arkitektur høj værdi og behandle den med respekt.

Da Glasalstrup blev opført, var begejstringen for beton stor. Sidenhen har betonen fået et blakket ry, og flere af datidens betonbygninger er i dag i fare for at blive revet ned.

- Derfor er det positivt overraskende og usædvanligt, at den type bygning tages under så kærlig behandling frem for nedrivning. Det understreger et vigtigt skifte i tilgangen til vores eksisterende bygninger, hvor de bevares for at værne om vores nære kulturhistorie, påpeger dommerkomiteen. 

Glasalstrup i dag

Glasalstrup er i dag udlejet til erhvervsformål. 

Sammen med over 60 andre ejendomme indgår Glasalstrup i Realdania By & Bygs samling af historiske ejendomme, som til sammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år, og hver især er med til at levendegøre bygningskulturen og tjene som eksempler på, hvordan bygningsarven kan fremmes gennem bevaring og udvikling.

Læs mere om Realdania By & Byg