x

Marcussens Gård i Aabenraa: Orgelbyggeri gennem 200 år

Pressemeddelelse 19. september 2024

I centrum af Aabenraa er Realdania By & Byg ved at afslutte restaureringen i den historiske ”Marcussens Gård”, hvor to lokale orgelbyggere for 200 år siden flyttede ind med deres virksomhed og deres familier. Forinden havde de leveret orglet til selveste Christiansborg Slotskirke i København, og dermed var vejen for alvor banet for orgelbyggervirksomheden, som stadig fremstiller orgler i de historiske bygninger i Aabenraa.

”Vi bifalder allernaadigst, at Commissionen slutter Accord med Orgelbyggerne Marcussen og Reuter om Orgelet til Christiansborg Slotskirke.”

Sådan lød en af linjerne i den ’Accord’, dvs. den kontrakt, som de to sønderjyske orgelbyggere, Marcussen og Reuter, i 1826 indgik med det daværende Slotsbygningskommissionen. Kontrakten om at bygge et orgel til den nyopførte slotskirke ved Christiansborg i København var en enestående chance og et gennembrud for de to i København ukendte orgelbyggere, Jürgen Marcussen og Andreas Reuter.

Tre år senere stod det store slotsorgel færdigt med kostbare materialer som Cuba-mahogni og orgelpiber med en meget høj tinprocent og – som det blev beskrevet af Slotsbygningskommissionen – ”afleveret i complet Tilstand, prøvet og befundet særdeles vel bygget, ligesom Arbejdet i det Hele udført med Tænksomhed, Flid og af udsøgte Materialer”.

I dag, næsten 200 år efter overdragelsen af slotsorglet – der stadig står med originale dele – er det sønderjyske orgelbyggerfirma stadig i fuld gang, nu under navnet ”Marcussen & Søn”. Gennem syv generationer har de leveret orgler til hele verden, lige fra de allermindste orgler med blot et par hundrede piber til de største med mange tusinde, og i størrelse fra en blyant til en telefonmast.

Vind i sejlene

Orgel-leverancen til Christiansborg Slotskirke og de følgende opgaver gav vind i sejlene for den sønderjyske orgelbyggervirksomhed, og i 1830 flyttede de produktionen fra efterhånden trange lokaler ude på landet og ind midt i Aabenraa, i en historisk ejendom, som i dag bærer navnet ”Marcussens Gård”.

Ved første øjekast gør disse produktionsbygninger ikke meget væsen af sig. En diskret port midt på byens gågade udgør den beskedne indgang til de bygninger, hvor Danmarks ældste orgelbyggervirksomhed siden 1830 har haft til huse, og hvorfra tonerne fra alle typer af orgler stadig lyder.

Når porten åbnes, åbenbarer sig til gengæld et unikt stykke bygnings- og kulturarv. Her i baggården, bag forhuset ud til byens gågade, gemmer sig et historisk og meget velbevaret industrianlæg. Med alle sine knopskudte små og store bygninger fra forskellige tidsaldre – de ældste fra begyndelsen af 1700-tallet – rummer gården en enestående fortælling om ikke bare orgelbyggervirksomheden, men også en større fortælling om de danske købstæders udvikling i 1800-tallet, dengang mange industrivirksomheder blev anlagt midt i byernes centrum.

Et levende kulturmiljø

I dag er langt de fleste industrianlæg i stil med ”Marcussens Gård” forsvundet fra landets bykerner, men i Aabenraa er orgelbyggervirksomheden forblevet i byens centrum, hvor den i dag udgør et levende historisk bymiljø med bevaringskvaliteter af national betydning og med status af umistelig kulturarv.

I sensommeren 2022 købte Realdania By & Byg ”Marcussens Gård” for at sikre og bevare det fredede industrianlæg, og de seneste par år har håndværkere været i gang med at restaurere det 300 år gamle forhus ud til byens gågade.

Restaureringen er ved at være færdig, og inden længe holdes der åbent hus i de historiske bygninger, hvor flere fortællinger sammen: En familie- og virksomhedshistorie, som tog sin begyndelse for 200 år siden; en bygningshistorie, der kan dateres over 300 år tilbage i tiden og et bevaret stykke danmarkshistorie om dengang i 1800-tallet, hvor mange industrier etablerede sig i købstædernes bykerner.

Og historierne fortsætter, for Marcussen & Søn forbliver i det historiske bygninger, nu blot som lejer, og ”Marcussens Gård” indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500