Sådan kan byggeriet fjerne spild for 5 milliarder
Samfundet kan spare milliardbeløb på mindsket materialespild på byggepladserne med fælles digitale løsninger og øget samarbejde. Samtidig er det muligt at høste store CO2-gevinster, viser forsøgsbyggeri. Værktøjerne findes allerede, og de er lette at bruge, siger projektchef fra Realdania By & Byg.
”Fejl, mangler og stort spild er desværre blevet almindeligt på mange byggepladser. BUILD-instituttet under Aalborg Universitet har opgjort materialespildet til 10-12% og endda helt op til 30% ved nogle byggerier. Det koster byggebranchen, bygherrerne og hele samfundet et betragteligt milliardbeløb og oveni en unødig stor CO2-udledning. Derfor har vi i Realdania By & Byg sat fokus på, hvordan spildet kan mindskes og gøre arbejdet på byggepladserne mere effektivt og klimavenligt,” fortæller Peter Fangel Poulsen, civilingeniør og projektchef i Realdania By & Byg.
Det er sket gennem MiniCO2 Etagehus DIGITAL, et forsøgsbyggeri med hovedvægt på at styrke samarbejdet mellem de involverede parter i byggefasen og på øget brug af digitale værktøjer. Boligejendommen til 12 mio. kr. stod klar i december.
Byggepris under budget
I hans optik kan byggebranchen begrænse materialespildet betragteligt ved at skele til de indhøstede erfaringer.
”Vi kan ikke fjerne alt spildet, men vi kan mindske det. I 2023 omsatte byggesektoren i Danmark for mere end 300 mia. kr., og heraf udgjorde de rene materialeomkostninger over 50 mia. kr. Ud over materialespildet på 10-12% er der spild af arbejdstid med at bygge om og med genarbejde, så det samlede spild er omkring 10 mia. kr. om året. Hvis byggesektoren kan halvere spildet til 5-6% – altså lidt mindre effektivt end i vores forsøgsbyggeri – så er gevinsten op imod 5 mia. kr.,” siger Peter Fangel Poulsen.
Han tilføjer, at bygherren skal investere mere i den indledende fase af byggeriet til planlægning og koordinering. Men dén merudgift kan særligt i større byggerier hentes hjem i form af mindre materialespild, mindre spildtid og færre forsinkelser i det samlede byggeforløb.
Delte data
”Det virker meget plausibelt, at op imod halvdelen af spildet i byggesektoren kan fjernes. Branchen har nærmest accepteret et stort spild. Derfor kan erfaringerne fra forsøgsbyggeriet være en gylden mulighed til at indføre en anden praksis, som kan give betragtelige materialebesparelser og samtidig mindske CO2-forbruget, ” siger Kim Haugbølle, ph.d. og seniorforsker på BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.
Kim Haugbølle er forfatter til flere rapporter om at styre byggerier, og han har været ekstern rådgiver ved MiniCO2 Etagehus DIGITAL-projektet. Han hæfter sig særligt ved to forhold:
”Dels drøftede parterne på forhånd, hvilken software de skulle bruge. Det skabte en god it-struktur, og derfor undgik de involverede virksomheder at skulle bruge ”lappeløsninger”. Det kan lyde enkelt, men er ofte en udfordring ved byggeprojekter. Dels forpligtede parterne hinanden til løbende at registrere data på et mere detaljeret niveau end sædvanligt, herunder materialespild og timeforbrug. Det har sikret et mere præcist billede af det samlede forbrug undervejs i byggeprocessen,” pointerer Kim Haugbølle.
Vaner er vigtigst
”Det er ikke sædvanligt at inddrage entreprenøren tidligt i forløbet, men tidlig inddragelse og øget dialog mindsker antallet af fejl og misforståelser. Det er udbredt at gå i gang med byggearbejdet, før design, tegninger og procesplan – og dermed afgørende viden om byggeforløbet – er helt på plads, og det skaber fejl undervejs. I virkeligheden kræver det mest af alt en holdningsændring at beslutte, at designet skal være helt færdigt, før byggeriet bliver indledt. Og når vi i forsøgsbyggeriet delte tegninger og data, så skete det ved hjælp af meget udbredte og gængse digitale værktøjer til byggebranchen,” siger Peter Fangel Poulsen.
MiniCO2 Etagehus DIGITAL
-
Forsøgsbyggeri i Kanalbyen i Fredericia, gennemført af Realdania By & Byg
-
5 boliger fordelt på 5 etager og 600 kvm, udlejet med indflytning fra foråret 2024
-
Byggeperiode: Februar-december 2023, afleveret 2 mdr. (15%) før tid (gennemsnit for nybyggeri: forsinkelse på 5%)
-
Byggesum: 12,1 mio. kr. – 8% under budget
-
Uforudsete udgifter/ekstraregninger: Under 1,5% af entreprisesum (snit for nybyggeri: 6-10%)
-
Materialespild: Målt og beregnet til 4,7% (snit for nybyggeri: 10-12%)
-
Afleveret uden fejl og mangler (snit for nybyggeri i samme størrelse: 90-100 fejl)
-
En CO2-besparelse fra selve byggefasen, svarende til 12% reduktion i projektets samlede LCA med materialespild og transport indregnet og ift. grænseværdierne i Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
-
Rådgiverteam: Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
-
Hovedentreprenør: MT Højgaard Danmark
-
Bygherrerådgiver om teknologi: HD Lab
-
Blandt de tre nominerede projekter til Building Awards 2024/Procesprisen, som uddeles 21. november
-
Indgår i forløb med i alt 5 MiniCO2 Etagehus-forsøgsbyggerier – læs mere på https://realdania.dk/projekter/minico2-etagehusene
Sådan blev gevinsterne høstet
MiniCO2 Etagehus DIGITAL-byggeriet blev afsluttet før tid, under budget og med mindre spild end ved normalt nybyggeri. Her er nogle af årsagerne.
-
Detaljeret projektplan med færdig digital model for byggeriet klar inden byggestart
-
Detaljeret procesplan klar inden byggestart: Hvem gør hvad – og hvornår?
-
Overblik over alt materialeforbrug ved byggestart – sikrer mere effektive indkøb og mindre materialespild
-
Medfører ganske få ændringer undervejs, fordi design og detaljeret projektplan var klar ved byggestart – giver mindre spild af materialer og arbejdstid
-
Vægt på samarbejde mellem involverede partner i projektmodellen med fælles projektudvikling mellem entreprenør, bygherre og rådgivere fra starten
-
Fælles projektweb med udbredte brancheløsninger (fx Autodesk, Dalux eller Microsoft) – alle involverede havde adgang til data, specifikationer og tegninger, inklusive justeringer/opdateringer
MiniCO2 Etagehus DIGITAL
Hvordan kan man gentænke byggeriets processer med fokus på at minimere ressourceforbrug og CO2 udslip? Med MiniCO2 Etagehus DIGITAL belyser Realdania By & Byg, ...
Se projekt
MiniCO2 Etagehusene
Realdania By & Bygs MiniCO2 Etagehuse i Fredericia er sat i verden for at finde nye veje til at nedbringe ressourceforbrug og CO2-udslip i byggeri af etageejend...
Se projekt
MiniCO2 proceshusene
DIGITAL og PRÆFAB
Hvordan kan man gentænke byggeriets processer med fokus på at minimere ressourceforbrug og CO2-udledning? To udviklingsbyggerier vil belyse, hvordan planlægning...
Se projekt