x

Lyø og de umistelige kulturværdier - PÅ TUR

Podcast

Udgivelsesdato
12. april 2017

Længde
20 m 39 s

Download

På Lyø har Anne Mette Vestergaard udsigt til både sit barndomshjem og den særlige landsbystruktur, som Lyø By har bevaret helt fra middelalderen. Overleveringen siger, at beboerne dengang var oprørske straffefanger fra fastlandet som kunne vælge mellem at blive henrettet eller flytte til Lyø . Og Anne Mette fortæller grinende, at øboerne stadig har lidt af oprørstrangen i sig.

;

Ænder og svaner snadrer i et af Lyøs 5 gadekær og fra købmandsgården har Anne Mette Vestergaard udsigt til både sit barndomshjem og den særlige landsbystruktur, som Lyø By har bevaret helt fra middelalderen. Overleveringen siger, at beboerne dengang var oprørske straffefanger fra fastlandet som kunne vælge mellem at blive henrettet eller flytte til Lyø og dyrke jorden. Og Anne Mette fortæller grinende, at øboerne stadig har lidt af oprørstrangen i sig.

Hver landsdel og kommune har sine unikke fortællinger. Og det historiske DNA finder man i de kulturmiljøer, der er blevet bevaret: Ladepladser og kystmiljøer langs vestkysten, landsbyer og herregårde på Fyn, Sukkerfabrikker på Lolland og Falster, saltsydning og tangtage på Læsø, Tøndermarskens inddæmmede land, der næres af Vadehavet eller den velbevarede landsby på Lyø. De fortællinger er stærke og har et stort potentiale for både kommunerne og beboerne, men man glemmer ofte at fokusere på de vigtigste.

Simon Ostenfeld Pedersen har været projektleder på Arkitektskolens Aarhus projekt Umistelige kulturmiljøer i Danmarks yderområder. Realdania har støttet projektet, hvor man har screenet 900 kulturmiljøer i 22 kommuner og udviklet en metode, der gør det let at sammenligne både kulturmiljøernes kulturhistoriske værdi og deres potentiale i forhold til fx turisme, bosætning eller erhvervsudvikling.
Simon Ostenfeld Pedersen forklarer, hvorfor kulturmiljøerne ikke bare er vigtige for vores fælles historie, men også er fremtidens levebrød. Og Peter Thor Andersen, direktør for Øhavsmuseet i Faaborg, fortæller om Lyøs historie og om visionerne for at projekt, hvor man vil bruge oplandet omkring Faaborg og skabe en vandre/cykel-rute, der fortæller hele Danmarks historie – både geologisk og kulturhistorisk.

Medvirkende

  • Anne Mette Vestergaard, forpagter af købmandsgården på Lyø
  • Simon Ostenfeld Pedersen, arkitekturhistoriker på Arkitektskolen Aarhus
  • Peter Thor Andersen, direktør på Øhavsmuseet i Faaborg.

Realdania Podcast bliver produceret af Susanne Sommer 

Projekter, der bliver omtalt i denne podcast

Kortlægning af kulturmiljøer

Du kan også lytte til vores podcast her

iTunes 

Er du ny bruger af podcasts? Se vores vejledninger her

Vi har lavet guide både en guide - både som video og PDF - der hjælper dig godt i gang med at lytte til podcast.

Se her, hvordan du lytter til podcast fra din telefon:

 

Download også vores PDF guide, som hjælper dig godt i gang med at lytte til podcasts. 

Podcast guide