x

Arkitekter færdiggør Frederik d. 3.’s vision for Fredericia med nye tegninger

Pressemeddelelse 11. oktober 2016

En cirkel sluttes med netop offentliggjorte tegninger, der udmønter masterplanen for Fredericias ny bydel, Kanalbyen. Det var nemlig Fredericias grundlægger, Kong Frederik d. 3., der var først med visionen om at udgrave kanaler i byen for mere end 350 år siden.

Allerede i 1600-tallet kunne Kong Frederik d. 3. se det for sig: Fredericia, som han selv havde grundlagt, skulle ikke bare have en imponerende fæstning, men også være en kanalby.


Desværre var datidens Danmark fattigt efter mange års opslidende krige, og derfor blev kongens vision for Fredericia aldrig realiseret. Indtil nu.

I disse år er en helt ny bydel ved at tage form på det gamle havneområde i Fredericia. Bydelen på over 20 hektar med udsigt til Lillebælt har passende nok fået navnet Kanalbyen, og over de næste år skal der her opføres en blanding af boliger, erhverv og kultur- og offentlige tilbud.

Desuden har man valgt at udgrave kanaler, der altså ikke alene skal gøre den nye bydel endnu mere attraktiv, men også færdiggøre byens grundlæggers oprindelige vision.  

 

Første tegninger klar

Nu viser nye tegninger udarbejdet af Schmidt Hammer Lassen Architects for A. Enggaard A/S, der er bygherre og totalentreprenør, hvordan Sønder Voldgade kvarteret, der ligger i den vestlige ende af Kanalbyen, kommer til at se ud, når området er færdigt. Der skal bygges lejligheder, byhuse, rækkehuse, penthouselejligheder og erhverv i form af cafe og restaurant og ca. 400 nye arbejdspladser i kontorer i området i de kommende år.

Af de mest markante byggerier kan nævnes projektet ”Langebro”, der består af 12 punkthuse i varierende højde og ”Bådehusene”, som udgøres af fem rækker af  tre-etagers rækkehuse.

Tegningerne, der også kommer omkring materialevalg, farveskalaer, beplantning og klimasikring, udmønter den samlede masterplan for omdannelsen af det gamle havneområde til en moderne, levende bydel. En bydel, som skal være med til at tiltrække nye beboere til området og skabe vækst uden at glemme respekten for Kong Frederik d. 3’s egen fæstningsby.

Netop respekten for Fredericias historie er også et centralt element i arbejdet med at skabe Kanalbyen, fortæller Tim Andersen, der er projektdirektør i Fredericia C, som er et partnerskab mellem Fredericia Kommune og Realdania By & Byg. Derfor er han meget tilfreds med, hvordan visionen bliver vakt til live i tegningerne:

 

”Projektet fra A. Enggaard udmønter på fornem vis de visioner, der ligger i Kanalbyen, og hovedgrebet og detaljerne emmer af kvalitet. Der er fremlagt et projekt, hvor sammenhæng og sammenbinding mellem den historiske by og Lillebælt, mellem boliger og erhverv, mellem offentlige faciliteter og det private er vægtet højt. Her bliver plads til et aktivt og rekreativt byliv for både de kommende beboere og byens borgere og gæster. Det er virkelig et stærkt og gennemtænkt projekt, som vi er stolte af at kunne lægge frem nu, og som vi glæder os til at se realiseret”, udtaler Tim Andersen, projektdirektør i Fredericia C. 

 

Byggeriet i Sønder Voldgade kvarteret ventes påbegyndt i foråret 2017, når lokalplanen for området er vedtaget, og det kommende salg varetages af Danbolig.