x

Historisk FDB-tapet genskabt til arkitekt Viggo Møller-Jensens eget hus

Pressemeddelelse 23. april 2021


Restaureringen af arkitekt Viggo Møller-Jensens eget hus bød i vinters på en uventet men glædelig overraskelse, da en rest af et originalt FDB-tapet fra 1943 dukkede op. Efter intense forundersøgelser og fremstilling af en håndlavet tapetvalse og ved brug af en 100 år gammel trykkemaskine er det nu lykkedes at genskabe tapetet, der fuldender Realdania By & Bygs restaurering.

En kommentar fra arkitekten

Realdania By & Byg kunne i 2019 føje endnu et af arkitekternes egne huse til samlingen af enestående dansk arkitektur ved købet af arkitekten Viggo Møller-Jensens eget hus i Kgs. Lyngby fra 1939. 

Umiddelbart efter overtagelsen af huset tog restaureringen fart; fra kælder til kvist blev det beskedne men bemærkelsesværdige hus gennemgået med nænsom hånd i bestræbelserne på at sikre huset et langt og sundt liv som ramme om en familie også i fremtiden. 

Læs nyheden: Historisk tapet genopdaget i Viggo Møller-Jensens eget hus

Undervejs i arbejdet måtte håndværkerne dog gøre holdt, da en flig af et gulnet tapet dukkede op som det ældste blandt flere lag på entreens vægge. Tapetet viste sig at være en rest af et FDB-tapet fra 1943. For arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Frants Frandsen, der står i spidsen for restaureringen, var der ingen tvivl – tapetet skulle rekonstrueres og igen præge oplevelsen af rummet. 

- Tapetet hedder Blå Kornblomst, og er et af flere tapeter, som indgik i FDB’s møbelproduktion. Det var en tid, hvor FDB engagerede ledende danske arkitekter med Børge Mogensen i spidsen til at skabe et sortiment af kvalitetsmøbler til hjemmet til overkommelige priser. Egentligt meget i tråd med Viggo Møller-Jensens egen æstetiske og sociale tilgang til arkitekturen udtaler Frants Frandsen. 

 

Tapetet fremstilles

At genskabe et tapet på baggrund af en lille rest klares dog ikke på en formiddag. Men efter grundige arkivstudier på Danmarks Designmuseum, opmålinger og farveundersøgelser, kunne Frants Frandsen tage kontakt til et af de eneste steder i verden, hvor det endnu er muligt at få skabt et tapet i originale materialer og teknik, som kunne matche det originale tapet, nemlig hos Lim&Handtryck i Sverige. 

De svenske tapetmagere måtte først fremstille den valse, som giver tapetet sit mønster. Denne laves som et unika-produkt i træ med indlagt motivmønster i messing og filt, som udføres af en gravør. Den kornblå farve er en mat limfarve. Nuancen er blandet i hånden og udelukkende med de mineralske pigmenter Cobalt og Ultramarin. Papiret er hvidt råpapir.
Papir, farve og valse installeres på trykkeriets 100 år gamle maskine kaldet Rosenmaskinen, der med en tryg mekanisk rumlen sætter hjul og kædetræk i gang. Rosenmaskinen producerer 20 meter tapet i minuttet. Tapetet løber i lange baner gennem maskinen, over valsen, og slutteligt løftes tapetet af smukke træstokke langt op i luften og hænges under taget, til limfarven er helt tør. 

FILM: Se Blå Kornblomst blive trykt 

Tapetet understreger husets DNA

Det var med stor glæde, at Frants Frandsen i marts kunne modtage de 10 ruller tapet, hvoraf halvdelen skulle dække entreens godt 12 m2 væg. 

-Entreen er lille men et væsentligt knudepunkt i huset. Den blå farve, som præger tapetet, går igen på døren til stuen og fodlisten på trappen til første sal, hvor Viggo Møller-Jensen havde sin tegnestue. Farven er således på en gang brugt dekorativt men også informativt som en understregning af funktioner. Den romantiske og samtidig funktionelle kombination af farver reflekterer husets idé og arkitektur og forener kvaliteterne i Bedre Byggeskik med Modernismens enkelhed, fortæller Frants Frandsen, der også i andre af Realdania By & Bygs restaureringssager har haft stor fokus på genfremstilling af tapeter. 

Restaureringen af Odense Adelige Jomfrukloster bød på en verden af tapeter fra især 1800-tallet, mens nye lyserøde tapeter i ark har genskabt empirestemningen i en af stuerne på herregården Nørre Vosborg i Vestjylland. Og i PH’s eget hus i Gentofte fra 1937 er et genskabt tapet med nøgne damer med til at understrege husets provokerende natur. Tapeter og farver er i lige så høj grad et udtryk for en arkitektonisk vilje som grundplaner og materialer. Det er en del af husets DNA.

Læs mere om huset

I Viggo Møller-Jensens eget hus er Blå Kornblomst nu med til at fortælle historien om et hus, en tid og en restaurering, men huset rummer også en mængde andre historier og gode oplevelser. 
Vil du se læse mere om det unikke enfamiliehus?