Fire projekter delte ud af erfaringer med at skabe kunst og arkitektur i naturen
Nænsomt byggeri, lokalt engagement og kommunalt medspil var blandt temaerne da arkitekter, kunstnere, kommuner og lokale ildsjæle delte erfaringer med at skabe kunst- og arkitekturprojekter i naturen på en studietur på Vestkysten.
På énddagsturen den 18. september kunne kunstnere, arkitekter og projektejere høste vigtige erfaringer fra oplæg og fra hinanden til deres eget videre arbejde med de otte projekter, som de har fået støtte til gennem Stedet Tæller X. En kampagne af Ny Carlsbergfondet og Realdania, hvor kunst og arkitektur løfter særlige steder i danske landkommuner.
Lokalsamfundets og kommunens rolle i det stedsspecifikke værk
Første stop gennem Vestjyllands marskklædte landskab var kunstværket Husbåd til Ho; en siv- og husbåd på pæle skabt af kunstneren Simon Starling i samarbejde med lokale ildsjæle i et lavtliggende engområde, hvor vandet med mellemrum oversvømmer marker. "Husbåden er både en fysisk struktur og et symbol på det stigende vand," forklarede Anne Marie Johnsen Slaikjaer fra foreningen Hos Venner, som har medvirket til at realisere projektet.
”Det er ikke kun Simons værk, men vores værk,” sagde Slaikjaer om det medejerskab og stærke samarbejde mellem kunstner og lokale, der nu nyder det øgede antal besøgende til Ho. Ifølge Slaikjaer var Varde Kommune meget samarbejdsvillig i forhold til at få etableret den nødvendige parkeringsplads tæt på områdets nye attraktion.
Af udfordringer undervejs i processen fremhævede hun de restriktioner, man kan støde på, når man gerne vil bygge helt ud til vandet. Alt sammen var pointer, som flere af studieturens deltagere kunne se foran sig i deres egne processer.
Filsø Ellipsen – om at bygge i og formidle naturen
Efter en kort køretur ankom gruppen til Filsø, hvor udsigtsbroen Ellipsen strækker sig elegant ud gennem sivbeplantningen og et godt stykke ud i søen. Lone Isaksen og Sanne Frederiksen fra Aage V. Jensen Naturfond fortalte om reetableringen af søen og om at bygge i et naturområde med øje for både dyreliv og naturformidling til forskellige målgrupper.
"Bygherrens rolle her har ikke kun været at skabe noget smukt, men at gøre det uden at skade det naturlige miljø," fortalte de fra den ellipseformede bro, og forklarede desuden om naturfondens samarbejde med Naturstyrelsen og Realdania, som også har støttet projektet, som udgøres af en ankomstbygning med fokus på formidling og så udsigtsbroen, hvor man kan bevæge sig rundt uden at forstyrre områdets mange ynglende fuglearter.
Bedre forbindelse og rum til ophold
I Henne Strand var det kommunens tur til at tage ordet. Projektleder Marlene Kate Plet og kulturkonsulent Signe Mejstrup Sørensen fortalte, hvordan kommunen har fungeret som både myndighed og aktiv medspiller i udviklingen af det nye byrum, hvor en række kunstige klitter har forbedret adgangen mellem strand og bymidte, og samtidig giver mulighed for ophold og oplevelser. De opfordrede til at huske på de drifts- og vedligeholdelsesopgaver, som også hører til et offentligt tilgængeligt projekt i det fri. Særligt et sted udsat for vind og vejr.
Nye funktioner til de gamle pumpestationer – arkitektens perspektiv
Sidste stop på turen var ved Skjern Å, hvor en række gamle pumpestationer er blevet forvandlet til rekreative strukturer og oplevelsessteder. Arkitekt Søren Johansen fra Johansen Skovsted Arkitekter fortalte blandt andet om de arkitektoniske greb, som giver besøgende mulighed for at betragte den vidtstrakte, omkringliggende naturområde på nye måder.
Johansen fortalte at projektet med at gentænke og reaktualisere de gamle pumpestationer fik støtte gennem den første Stedet Tæller-kampagne. Og at projektet demonstrerer, hvordan et klassisk, fysisk og industrielt element - pumpestationerne - kan genanvendes til rekreative naturformål.
Læs mere om arbejdende pumpestationer
Bortset fra kunstværket Husbåd til Ho har de besøgte projekter alle fået støtte gennem Realdanias kampagne Stedet Tæller i perioden 2011 – 2016. Stedet Tæller X bygger oven på den kampagne og tilfører et fokus på den naturlige tværfaglighed i krydsfeltet mellem kunst og arkitektur. Kampagnen består af et kunst- og arkitekturspor med tre projekter, og et arkitekturspor særligt henvendt til arkitektbranchens vækstlag, og som munder ud i fem arkitekturprojekter.
Læs mere om Stedet Tæller og se alle otte projekterStedet Tæller X
En kampagne fra Ny Carlsbergfondet og Realdania. Stedet Tæller X skal bidrage til at styrke steders lokale potentiale i landkommunerne med kunst og arkitektur s...
Se projekt
Filsø
Efter i en lang årrække at have været drænet og opdyrket er Filsø blevet genskabt som et naturområde til gavn for dyreliv og ikke mindst de mange besøgende i om...
Se projekt
Henne Strand
Nye, foranderlige byrum som afsæt for forskellige typer oplevelser og funktioner. Sådan lød målet for projektidéen i Henne Strand.
Se projekt
Arbejdende Pumpestationer
Ringkøbing-Skjern har udviklet og nyfortolket de gamle pumpestationer, så borgere og besøgende har fået lettere ved at se og forstå det magiske landskab, der ke...
Se projekt