Beton fra Gellerupparken får nyt liv i Fredericia
Realdania By & Bygs MiniCO2 betonhus er ved at finde sin form. Genbrugsbeton, monteret med inspiration fra antikken, er med i buketten af tiltag, som skal bringe klimapåvirkningen ned.
Materialeknapheden vækker genklang i dag. Udvinding af grus og sand til produktion af beton er en stigende global udfordring, fordi vi er ved at løbe tør for ressourcer, eller har placeret byggeri og infrastruktur, så vi ikke kan komme til dem. Samtidig udleder traditionel produktion af ny beton store mængder drivhusgasser.
”Som samfund bliver vi nødt til at minimere vores forbrug af beton, og det kan gøres på flere måder. Med MiniCO2 Etagehus BETON undersøger vi, sammen med vores rådgivere, hvor meget materiale vi kan spare ved at regne tingene ekstra grundigt igennem, så alle betonelementer bliver tyndere og slankere end standarden. Vi undersøger også nye metoder til genbrug af beton fra nedrivninger, og hvorfor ikke bruge det på en måde, der kan skabe et spændende og levende udtryk?” siger projektchef Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg.
Inspiration fra Antikken
Realdania By & Bygs rådgivere forfølger lige nu flere veje mod et CO2-minimeret betonbyggeri. En af de mere specielle er teknikken ’spolia’, et begreb fra antikken, der dækker over genbrug af fragmenter fra tidligere byggerier. Helt konkret hentes genbrugsfragmenterne fra et betonbyggeri i Gellerupparken, der netop nu bliver revet ned.I første omgang er fem betonelementer kørt til et værksted, hvor det unge arkitektfirma Slaatto Morsbøl sammen med specialister fra Byggeselskabet C. F. Hansen skal teste, hvordan det skal hugges og skæres for at opnå det helt rigtige udtryk.
Samtidig udfører nedrivningsfirmaet Kingo skæreprøver på elementer, som er knækket under nedtagningen. Det skal give viden om, hvor forsigtig man skal være, når man tager elementerne ned.
Herefter er det planen, at den brugte beton skal indgå i MiniCO2 Etagehus BETON i Fredericia. Dels som fundament og dels på husets sokkel, hvor det vil skabe en dekorativ effekt.
Ingen overflødig brug af ny beton
Mens der eksperimenteres med genbrugs-elementer arbejder holdet på at minimere de dele, som opføres med ny beton i form af søjler, dæk, bærende vægge og trapper. Her anvendes avancerede digitale værktøjer, som løfter sig over de gængse standardmetoder med fokus på at kunne bygge med slankere konstruktioner og mindre materiale.Nogle elementer skal støbes på fabrik, mens andre skal støbes på stedet. I begge tilfælde er målet, at bygningsdelene ikke indeholder mere materiale end absolut højst nødvendigt.
Selve betonen bliver der også kigget på. Holdet vurderer forskellige nye typer, der indeholder stoffer som ler og flyveaske samt mindre af den normale, stærkt CO2-udledende cement.
Ambitiøst CO2-mål
Målet for husets CO2 udledning er, at materialerne alene maksimalt må udlede 5 kg CO2/år/m2, hvilket er lavt sammenlignet med andre nybyggerier på trods af, at beton er et materiale med høj udledning.Skal opføres i 2025
Lige nu arbejdes der på husets projektforslag og bygbarhed. Det sker med tidlig inddragelse af entreprenøren, så alle relevante kompetencer er med om bord i udviklingen. Det er planen at påbegynde byggeriet i foråret 2025, og når huset er færdigt, skal husets fem boliger lejes ud på markedsvilkår.Rådgiverteamet bag MiniCO2 Etagehus BETON består af Søren Jensen og CEBRA, og senest er entreprenøren Bo Michelsen kommet med i en tidlig projektudviklingsfase. Slaatto Morsbøl er meddesignere på facaden og bistår sammen med Byggeselskabet C.F. Hansen med undersøgelser af udskæring og opmuring med genbrugsbeton.
Indgår i stor undersøgelse af materialer og processer
Huset indgår i Realdania By & Bygs ’Mini CO2 Etagehuse’, der består af fem huse i samme størrelse i samme gade. Hvert hus undersøger potentialet i et materiale eller en proces, og tilsammen udgør de et stort, sammenlignende studie, som skal give databaseret viden om de optimale, CO2-besparende valg af proces og materialer.MiniCO2 Etagehus BETON
Etagehuset i beton er det tredje udviklingsbyggeri, som Realdania By & Byg opfører under navnet ’MiniCO2 Etagehusene’. Projektet sætter fokus på, hvordan man ka...
Se projekt
MiniCO2 Etagehusene
Realdania By & Bygs MiniCO2 Etagehuse i Fredericia er sat i verden for at finde nye veje til at nedbringe ressourceforbrug og CO2-udslip i byggeri af etageejend...
Se projekt
MiniCO2 materialehusene
TRÆ, TEGL og BETON
Hvilke materialer skal vi bygge med, hvis vi skal reducere klimaaftrykket fra nybyggeri og samtidig bygge funktionelle og komfortable boliger? Det undersøger Re...
Se projekt