x

Torups aktive landsbytorv klar til indvielse

Pressemeddelelse 13. maj 2015

Den 22. maj indvies Torups nye aktive landsbytorv og Halsnæs Lilleskoles nye
skolegård med et brag af en åbningsfest.

Drømmen var at skabe et aktivt samlingspunkt midt i Torup og nu er drømmen blevet til virkelighed. Landsbytorvet har været længe undervejs, men netop nu lægger Snedkermester Sune Steendal sidste hånd på værket. Fredag d. 22. maj kl. 15 klippes snoren, og Landsbytorvet åbnes for skolebørn, landsbybeboere og alle andre med lyst til at bevæge sig.

Åbningsfest med høj puls 
Helt i tråd med tanken bag Landsbytorvet, byder åbningsfesten på masser af leg og bevægelse for store og små. Kalle som børnene kender fra DanmarksTouren på Ramasjang og SommerSummarum på Ultra kigger forbi. Med rytmer og lyde vil han sørge for at Landsbytorvet indvies med maner og med høj puls! Derudover står programmet på musik,taler og lidt lækkert til ganer og maver.

Til åbningen kan man udover børn og voksne fra Halsnæs Lilleskole og Torup børnehave møde de mange parter bag projektet. Det drejer sig bl.a. om Mutopia Arkitekter, som har tegnet landsbytorvet, de mange lokale sponsorer og repræsentanter fra Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Kræftens bekæmpelse der er parterne bag kampagnen “Drøn på skolegården”, som har støttet projektet. Desuden kommer Halsnæs Kommunens Borgmester Steen Hasselriis og fortæller om hvorfor kommunen har fundet det vigtigt at støtte landsbytorvet og så har sundhedsminister Nick Hækkerup lovet at komme forbi og give projektet et par ord med på vejen inden vi indvier Torups aktive landsbytorv og Halsnæs Lilleskoles nye skolegård ved at sende 120 balloner til vejrs med ønsker for pladsens fremtid.

En umulig drøm
“For to år siden var det en lidt utopisk drøm at omdanne den kedelige parkeringsplads foran Halsnæs Lilleskole til et moderne, aktivt landsbytorv. Men så dukkede konkurrencen “Drøn på skolegården” op. Vi fik hurtigt samlet en projektgruppe og så begyndte drømmen at blive til virkelighed” fortæller Jakob Olsen fra Halsnæs Lilleskole.

To år, mange arbejdstimer, hovedbrud og kreative løsninger senere er landsbytorvet klar til indvielse. Nu glæder Jakob Olsen sig til at området bliver taget i brug.
"Det bliver spændende at se, hvordan området vil blive brugt. Tanken er jo at skole og børnehave kan have glæde af området i dagtimerne, mens det i aftener, weekender og ferier kan bruges af lokale borgere, unge som ældre, til boldspil og bevægelsesaktiviteter. Men turister og folk ude fra er naturligvis og meget velkomne til at bruge det nye anlæg”, fortæller en tydelig glad Jakob Olsen.

Pressemeddelelsen er udsendt af Halsnæs Lilleskole i samarbejde med Realdania.

Baggrunden for projektet

Drøn på skolegården er en kampagne, som skal skabe ny viden og eksperimenterende tiltag, der nytænker og udfordrer det traditionelle billede af skolegården. Tiltag, der viser, hvordan skolens udearealer kan nytænkes, så de indbyder til mere leg og bevægelse for både børn og skolens lokalsamfund. Både i og efter skoletid.

Bag Drøn på skolegården står et partnerskab mellem Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Kræftens Bekæmpelse. Kampagnen har et samlet budget på godt 21 mio. kr.. Hertil kommer en estimeret medfinansiering på minimum 10 mio. kr. fra projekterne.

117 skoler tilmeldte sig i 2013 konkurrencen , 17 skoler blev udvalgt, heriblandt projektet fra Torup.

Udvælgelsen udløste knap 100.000 kroner til at udvikle et færdigt projekt med dokumenteret 50 procents egenfinansiering. Hovedtanken bag projektet i Torup var at skabe et moderne Landsbytorv et sted med fællesskab og aktivitet i centrum.

Uvurderlig lokal støtte

Men landsbyprojektet i Torup havde ikke en krone på lommen, så det var en stor udfordring at rejse 615.000 kroner på få måneder. Men det lykkedes takket være generøse bidrag fra det lokale erhvervsliv, lilleskolen, kommunen og Økosamfundet Dyssekilde foruden succesfuld crowdfunding blandt forældre og beboere i området. Projektet nåede i mål i ellevte time takket være 50.000 kroner i støtte fra virksomhedsnetværket F5 og 100.000 kroner fra Halsnæs Kommune.

Fra parkeringsplads til leg og aktivitet

I foråret 2014 blev det endeligt offentliggjort at projektet i Torup var blevet udvalgt som et ud af 7 projekter. Det betød at projektet modtog 615.000, fra partnerskabet bag Drøn på skolegården og drømmen om det aktive landsbytorv kunne nu realiseres.

Bedømmelsesudvalget skrev i begrundelsen for at udvælge projektet i Torup:

“Vi finder projektet interessant, fordi det med talentfulde nedslag og genbrugsmaterialer skaber et nyt ankomstområde med grene ud i omgivelserne, som fungerer som invitation til læring, aktiviteter, bevægelse og ophold. Bedømmelsesudvalget ser stor demonstrationsværdi i at inddrage og omdanne en parkeringsplads til bevægelse, leg og bindeled til lokalsamfundet.”

Første spadestik blev taget i juni 2014 da Megaflex og Grønnæssegård som en del af et stort sponsorat ryddede og planerede grunden. Projektet er siden blevet færdig bygget i etaper.

Drøn på skolegården

Drøn på skolegården

Drøn på skolegården er en kampagne, som har skabt ny viden og eksperimenterende tiltag, der nytænker og udfordrer det traditionelle billede af skolegården. Tilt...

Se projekt

Byskolen i Nakskov

Byskolen i Nakskov

Med nye porte, aktivitetsrum og udnyttelse af de historiske byvolde har Byskolen i Nakskov åbnet den klassiske skolegård mod lokalsamfundet. Målet var at anspo...

Se projekt

Halsnæs Lilleskole

Halsnæs Lilleskole

Halsnæs Lilleskole har omdannet ankomstpladsen til landsbyen Torup til et kombineret aktivitetsområde og landsbytorv. Området opfordrer til bevægelse og skaber ...

Se projekt

Nørre-Snede Skole

Nørre-Snede Skole

På Nørre-Snede Skole er skolegården omdannet til et nyt bevægelseslandskab, der imødekommer elevernes forskellige behov og motivation og lægger op til leg og be...

Se projekt

Skanderup-Hjarup Forbundsskole

Skanderup-Hjarup Forbundsskole

Med et fleksibelt udendørs bevægelseslaboratorium i krattet mellem skole, boldbaner og boligområde har Skanderup-Hjarup Forbundsskole skabt rum for aktiv udeund...

Se projekt

Skørping Skole

Skørping Skole

Med et skovloop har Skørping Skole på kreativ vis integreret skolen og skoven og skabt aktivitetsrum, som inspirerer til bevægelse for elever, Rold Skovs bruger...

Se projekt

Stolpedalsskolen

Stolpedalsskolen

Der er kommet drøn på skovbrynet på Stolpedalsskolen. Stier, skrænter og højdeforskelle i skovbrynet giver nye muligheder for aktivitet for skolens børn samt lo...

Se projekt

Den Åbne Skolegård

Den Åbne Skolegård

I Vanløse er en helt almindelig villavej forvandlet til åbent skolegårdsmiljø, bevægelsesområde og aktivt mødested for lokalområdets beboere og foreninger.

Se projekt