x

Ved Sejrøbugten under Sjællands Odde ligger det sommerhus, som Arne Jacobsen opførte til sig selv og familien i 1937. Arkitekturen afspejler en række af de værdier, som den nordiske fortolkning af modernismen senere skulle blive kendt for; navnlig den særlige indlevelse i omgivelserne hvilket her opleves i husets 'klatren' over klitterne og i den utæmmede naturs samspil med og påvirkning på arkitekturen.

Det særegent svungne sommerhus rummer både funktionalismens hvide, kubiske træk samtidigt med, at det peger fremad mod de nye tendenser i modernismen. I det dobbelthøje, centrale rum flyder funktionerne sammen: Opholdsstue, spisestue og husets 'torv'. Udformningen af rummet genanvender Arne Jacobsen 16 år senere i sit eget hus på Strandvejen ved Bellevue.

Sommerhuset har kulturhistorisk betydning som ideologisk frontløber for en ny arkitektonisk retning. Samtidigt afspejler sommerhuset en ambitiøs Arne Jacobsen, som er godt i gang med karrieren. Med sommerhuset i Gudmindrup Lyng skaber han et helstøbt arkitektonisk værk af international karat.


Sommerhuset er ét af tre huse, som Arne Jacobsen tegner og opfører til sig selv. De to andre huse, der også ejes af Realdania By & Byg, er Arne Jacobsens eget hus i Charlottenlund og Arne Jacobsens eget hus i Klampenborg.

Huset er i dag lejet ud til privat beboelse. Der er kun adgang til huset i selskab med Realdania By & Byg Klubben.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (1902-1971) markerede sig stærkt og personligt i dansk arkitektur og design gennem sine mange forskelligartede arbejder fra bygningsopgaver til møbler og brugskunst. Det er karakteristisk for ham, at flere af hans bygninger ned til mindste detalje blev udstyret med inventar tegnet af ham selv.

Arkitekten Arne Jacobsen var med sin mangesidede artistiske begavelse en fremtrædende og international kendt repræsentant for den af Le Corbusier og Bauhausskolen udformede funktionalisme. Blandt hans kendteste arbejder i den hvide stil hører boligbebyggelsen Bellavista, Bellevue Teateret og Bellevue Badet i Klampenborg, som sammen med de 18 rækkehuse i komplekset Søholm var med til at sikre Arne Jacobsens internationale gennembrud.

Oplev Arne Jacobsens egne huse:

Gotfred Rodes Vej i Charlottenlund

Strandvejen 413 i Klampenborg

Læs mere om arkitekternes egne huse

Restaurering

Ejendommen fremstod ved Realdania By & Bygs overtagelse meget autentisk i sit udtryk med den oprindelige plan, rumlige indretning og aptering som senge, borde og skabe. Desuden var mange materialer, overflader, vægfarver og detaljer intakte eller kun lidt ændrede.

Realdania By & Byg har efter overtagelsen foretaget en grundig restaurering og opdatering af huset både udvendigt og indvendigt til nutidig standard - dog med de restriktioner og respekt for fortiden, som følger med et fredet hus. Desuden er der blevet etableret jordvarme.

Badeværelset var ikke fra 1937, men er tilkommet huset senere. Dette kunne derfor nyindrettes uden hensyn til originalt materiale. I det lille pigekammer har det været muligt at indrette et moderne køleskab, en opvaskemaskine og ovn uden at kompromittere originalt materiale. Der er fældet enkelte træer på grunden for igen at skabe kig til vandet.

Læs mere om Realdania By & Bygs arbejde med bevaring af historiske huse